ASELSAN, Gazi Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi ile birlikte dünyada tek firmanın tekelindeki cihazları geliştirmek için çalışıyor.
Türkiye’nin ilk teknoloji odaklı düşünce merkezi STM ThinkTech’in online ve canlı olarak gerçekleştirdiği panelde; COVID-19 ile mücadelede gerçekleştirilen çift amaçlı (dual-use) teknoloji kullanımının farklı sektörlerde de yaygınlaştırılmasıyla doğacak fırsatlar gündeme taşındı.
Panelde konuşmacılar arasında yer alan ASELSAN Strateji Yönetimi Direktörü Sami Duman, oldukça kritik konulara değinirken ASELSAN’ın çok fazla sayıda faaliyetle uğraşan sektör başkanlıkları olduğunu belirtti.
Duman özellikle katmanlı imalat teknolojilerine ve geleceğe yönelik olarak altı çizilen bir çözüm olarak Electron Beam Melting (EBM) [Elektron Tabanlı Eritme] teknolojisi içeren projeleri hakkında açıklamalarda bulundu.
Dünyada tek firmanın tekelinde
EBM teknolojisiyle metal katmanlı imalat yapan cihazların dünyada tek firmanın tekelinde olduğunu belirten Duman, Gazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Metin Salamcı liderliğinde TÜBİTAK’a bir proje önerisi götürdüklerini açıkladı. Duman, bu teknolojiyi, ASELSAN, Gazi Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi ile iş birliği içerisinde, çok hızlı geliştirdiklerini vurguladı. Aslında temelinde kendilerinin sahip olduğu teknolojileri evirerek, üniversitelerin bilgi birikimleriyle de, bilimsel bilgileriyle yoğurarak metal yazıcıların, katmanlı yazıcıların temelini teşkil eden EBM Beam Gun teknolojisini çalıştıklarını ifade etti. Duman konuşmasına şu şekilde devam etti:
Bu şu demek olacak: CNC’lerimizi hep yurt dışından aldık ama gelecek dönemin, ülkemizde de çok ihtiyaç duyulacak, üç boyutlu metal katmanlı yazıcılarının temel en üst teknoloji bileşenini milli olarak hazırlıyoruz ve buna dayanarak yeni cihazlar üretileceğine eminiz, inanıyoruz. Ve buradan da Şehmuz beyin yaptığı gibi diğer istifade edecek kıymetli kuruluşlarımızın da bundan yararlanacağını düşünüyoruz.”
“Askeri alanda lojsitik amaçlı kullanılabilir”
ThinkTech Online | Focus “Savunma Sanayinde Adaptasyon: Çift Kullanım (Dual Use) Konsepti” https://t.co/DAaVngkeMO
— STM ThinkTech (@STMThinkTech) June 24, 2020
“EBM teknolojisinden kazanılan kabiliyet ile ne yapılacak?” sorusuna yönelik olarak Duman:
“Bunun da askeri uygulamaları var. Hani, çok detayına girmeyeyim. EBM dünyasına girdiğimizde 3D printing, metal printing’e bi bir çözüm üretirken, aslında biz çok daha üst teknoloji sistemlerimizin kritik bileşenlerinde bu teknolojinin kullanımını sağlayacağız. Bu da şuna bir örnek oldu: Aslında ilgimiz olan bir alana dünya için bir teknoloji girişimi yaparken onu bir başka boyutta da askeri teknolojide kullanacağız.
Biz de dedik ki, mesela gemimizde buna yer verebiliriz. Geminin lojistik desteğini, gemi seyir esnasındayken verebiliriz. Yani “bir şeyi üç boyutlu yazıcıdan çıkarabiliriz”den başladığımız bir yolculuğumuz oldu” dedi.
ABD ve İngiltere denemişti
ABD Deniz Piyadeleri Hava İstasyonu (MCAS) F/A-18 savaş uçaklarının bakım maliyetini ve süresini düşürmek için 3 boyutlu yazıcı kullanmaya başladı. MCAS’ın bakımda kullanmak üzere ürettiği ürünlerden bir tanesi uçağın M61A Vulcan toplarının yağlamasına yardımcı olan bir halka kiti.
Yine 3D yazıcıların savunma sanayiinde kullanımına yönelik olarak İngiltere Savunma Bakanlığı’nın sponsor olduğu bir yürütme ajansı olan Savunma Bilimi ve Teknolojisi Laboratuvarı (DSTL), 3D yazıcı ile yapılmış patlayıcılar geliştirmeye başladığını açıklamıştı.
3 Boyutlu yazıcılar ile askeri alanda çok yüksek maliyetli olan lojistik faaliyetlerde tasarrufa gidilmesi ayrıca bu faaliyetlerin hızlandırılması planlanıyor. Gelecekte uçak gemisi görev grupları gibi deniz üzerinde uzun süre kalan ve lojistik destek ihtiyacı hissedilen alanlarda bu teknolojiler ile büyük fayda sağlanması planlanıyor.
İlgili Olarak:
STM ThinkTechOnline|Focus ile Savunma Sanayiinde Teknolojinin çift yönlü kullanımını gündeme getirdi
İngiliz Ordusu 3D yazıcı ile yapılmış patlayıcılar kullanacak

Defence Turk Genel Yayın Yönetmeni. Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı mezunu ve amatör fotoğrafçı. Teknoloji, otomotiv ve uluslararası ilişkiler meraklısı. Savunma sanayii araştırmacısı.