ASELSAN bünyesinde modern muharebe sahasının gereksinimleri çerçevesinde geliştirilen yüksek teknolojili ürün grubu Mikroelektronik, Aviyonik, Elektro-Optik, Güdüm ve İnsansız Sistemler, Türk Silahlı Kuvvetleri başta olmak üzere dünya ordularında başarıyla görev yapıyor.
ASELSAN; termal sistemler, gündüz görüş sistemleri, gece görüş sistemleri, lazer sistemleri, elektro-optik karşı tedbir sistemleri ve çok sensörlü elektro-optik sistemlerini geliştirerek üretiyor.

ELEKTRO-OPTİK SİSTEMLER
Elektro-Optik Sistem çözümleri kapsamında, kara, hava, deniz, uzay platformları ve taşınabilir sistemler olarak; termal görüş, gündüz görüş, görüntü yoğunlaştırıcı gece görüş,lazer, elektro-optik karşı tedbir, çok sensörlü elektro-optik sistemler ile bu sistemlerde kullanılan temel teknolojilere yönelik faaliyetler yürütülmekte. ASELSAN 2017 Faaliyet Raporu’nda yer verilen Mikroelektronik, Güdüm ve Elektro-Optik sistemlere yönelik faaliyetler şöyle;
Hedefleme Sistemleri
Muharip uçak platformları için geliştirilen ASELPOD Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sisteminin üçüncü prototipi tamamlanarak teslimatı yapıldı. ASELPOD’un seri üretim çalışmaları devam etmekte olup yurt içi ve yurt dışı sözleşmeler kapsamında teslimatları gerçekleştirilmekte ve yurt dışındaki farklı müşteri taleplerine teklifler verilmekte.
CATS Elektro-Optik Keşif Gözetleme ve Hedefleme Sistemi teslimatlarına devam edildi. ATAK Projesi kapsamında, ASELFLIR-300T Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi teslimatları gerçekleştirildi. Yurt dışı kaynaklı bir sözleşme kapsamında Kobra Helikopteri Modernizasyonu için ASELFLIR-300T Sistemi teslimatlarına devam edildi.

ASELSAN elektro-optik sistemleri, içerdiği özgün tasarımlar ve etkin algoritmaları ile kullanıcıya her türlü muharebe alanında üstün performans sağlıyor.
Yeni tasarlanan ATMACA ve İSPİNOZ Keşif ve Gözetleme Sistemleri insansız platformlarda kullanılıyor. İnsansız platformlar için tasarlanan KUZGUN Keşif Gözetleme ve Hedefleme Sisteminin geliştirme çalışmalarına devam ediliyor. Elektro-optik karşı tedbir sistem ailesi içinde yer alan Lazer İkaz Alıcı Sistemi (LİAS) teslimatları yapıldı. Yurt dışı bir sözleşme kapsamında, bir diğer elektro-optik karşı tedbir sistemi olan Füze İkaz Sisteminin sensörleri üretildi. Elektro-Optik karşı tedbir sistemleri kapsamında Kızılötesi Füze İkaz Sistemleri ve Yönlendirilmiş Kızılötesi Karşı Tedbir Sistemlerinin projelendirilmesine yönelik çalışmalar yürütüldü.
Keşif Sistemleri
2016 yılında geliştirilip kalifiye edilmiş olan ATS70 Elektro-Optik Sistemi, SARP Sistemi satışları ile beraber Emniyet Genel Müdürlüğü, Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığına 2017 yılı içerisinde çok sayıda teslim edildi. Sistemin gerek yurt içi gerekse yurt dışı satışları kapsamında yüksek adetlerde üretimine devam edilmekte.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı Topçu Sınıfı ihtiyacı için mevcut özellikleri geliştirilerek koordinat bulma performansı artırılan ENGEREK – Lazer Hedef İşaretleme Sistemi teslimatları başarılı bir şekilde tamamlandı. Jandarma Genel Komutanlığı ihtiyacı için Lazer Hedef İşaretleme Sistemi sözleşmesi 2017 yılında imzalanmış olup, ilk parti teslimatlar başarılı bir şekilde gerçekleştirildi.
Yurt içi ve yurt dışı müşterilerin çeşitli platformlarda kullanılabilecek yüksek performanslı termal kamera ihtiyaçlarını karşılayabilmek amacıyla, 2017 yılında DÖRTGÖZ Termal Kamera Ailesi tasarımları tamamlanmış olup, sistemler/cihazlar kalifiye edildi.
Yurt dışı bir müşterinin füze nişangahı ihtiyacı için DÖRTGÖZ-S Termal Kamera tedariki sözleşmesi imzalandı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyaçları için DÖRTGÖZ Termal Kamera Sistemi Ailesi satış sözleşmeleri imzalanmış olup teslimatlarına başlandı.. Askeri araçların elektro-optik sensör sistemi ihtiyaçları için tasarlanan yeni nesil DÖRTGÖZ-L Araç Termal Kamera Sistemi ise yurt dışı müşteri ile imzalanan sözleşme kapsamında teslim edildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü ihtiyaçlarına yönelik Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (KGYS) ve Plaka Tanıma Sistemi (PTS) Projesi kapsamında ZEBRA Multi Sensör Güvenlik Kameraları ve 110 binin üzerinde elektro-optik kamera modülünden oluşan elektro-optik birim teslimatı başarıyla tamamlandı. KGYS Projesi kapsamında tasarımı tamamlanan ARYA Elektro-Optik Multi Sensör Sisteminin kalifikasyon testleri devam ediyor. Sistemin seri üretimine 2018 yılı içerisinde başlanacak.
2017 yılında imzalanan ATEŞ Mobil Sınır Güvenlik Sistemi Projesi kapsamında Şahingözü-OD Elektro-Optik Sensör Sistemlerinin üretim faaliyetleri devam etmekte.
PERI EYE Termal Kamera ürün grubu satışları kapsamında 2017 yılı boyunca iki ayrı yurt dışı platform üretici firmasına tüm teslimatlar başarı ile tamamlandı.
Kara Kuvvetleri Komutanlığının Silah Taşıyıcı Araçlar (STA) ihtiyacının karşılanmasına yönelik olarak FNSS ile ASELSAN arasında imzalanan SAGER STA Elektro-Optik Sensör Sistemleri Sözleşmesi kapsamında KORNET-E Silah Sistemine sahip Paletli STA’lar için iki adet prototip SAGER-STA Elektro-Optik Sensör Sistemi teslim edilmiş olup seri üretim teslimatlarına devam edilecek.
Kazakistan’a ihraç edilen Sarp Sistemleri ihtiyacı soğutmalı termal kamera sistemi içeren ATS-60 Eletro-Optik Sistemi teslimatları başarılı bir şekilde tamamlandı.
Altay Projesi Dönem-I Türk Ana Muharebe Tankı Elektronik, Elektro-Optik Sistemler Tedarik Sözleşmesi kapsamında; prototip tank sistem ve alt sistem kalifikasyon testleri başarıyla tamamlandı. Altay Projesi seri üretim dönemi için hazırlık yapılmakta.
Modüler Geçici Üs Bölgesi (MGÜB) Projesi kapsamında, elektro-optik sistem konfigürasyonunda yer alan Şahingözü Elektro-Optik Sistemi, DAS Kamera Sistemi ve ATS-40/70 Silah Üstü Nişangahların teslimatları yapılmakta. Bu kapsamda, MGÜB beşinci aşama için elektro-optik sistem teslimatları başarı ile tamamlanmış olup, MGÜB altıncı aşama teslimatları devam etmekte.
Dragoneye Projesi kapsamında tasarım çalışmaları sonlandırıldı ve prototip cihaz üretilmiş olup, kalifikasyon
testleri sonrasında seri üretime hazır hale gelecek. Kara Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyacı portatif termal kameraların teminine yönelik olarak Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ile sözleşme imzalanmış olup, sözleşme kapsamında Dragoneye ürününün teslimatları 2018 ve 2019 yılları içerisinde gerçekleştirilecek.
Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından ana muharebe tanklarının etkin bir şekilde korunabilmesi amacıyla mevcut sistemlere ilave yetenekler kazandırılmasına yönelik olarak M60T Modernizasyonu Projesi Sözleşmesi imzalandı. Sözleşme kapsamında Yakın Mesafe Gözetleme Sistemi (YAMGÖZ), Tank Sürücü Görüş Sistemi (TSGS), Tank Lazer Uyarı Sistemi (TLUS) ve ATS-70 ekipmanlarını içeren sisteme yönelik teslimatlar yapılmakta.
Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan DNTSS biriminin Termal Algılama Birimi ve Termal Elektronik Birimi modifikasyonuna yönelik olarak imzalanan sözleşme kapsamında birer adet prototip teslimatı yapıldı.
Deniz Sistemleri
Amfibi Gemi (LST) Projesi kapsamında, iki gemi için ASELFLIR-300D ve Lazer İkaz Sisteminin (LİS) liman ve deniz kabul testleri tamamlandı.
Denizaltı Periskop Termal Kamera Projesi kapsamında Alman Airbus DS firmasının siparişleri 2017 yılında tamamlandı. Firmadan yurt dışı satışları için bir parti daha sipariş alınmış ve 2017 içerisinde bu kapsamda bir adet sistem teslimatı gerçekleştirildi. 2018 yılı içinde proje planı doğrultusunda teslimatlar devam edecek.

Sahil Güvenlik Komutanlığı ihtiyacına yönelik Kaan-19, SAR ve 80-Sınıfı botlara entegrasyonu yapılan ATS-60 Elektro Optik Sensör Sisteminin kabul testleri tamamlanarak kullanıma alındı.
GÖZ – Termal Kamera, GÜNGÖR – Gündüz Görüş Kamerası ve GZM – Lazer Mesafe Ölçme Cihazı sistemlerinin ASELSAN’ın platform üretimine yönelik teslimatlarına devam edildi.
Sahil Gözetleme Radar Sistemi (SGRS) Projesi kapsamında üretilen elektro-optik sistemlerin teslimatları tamamlandı. PİRİ Kızılötesi Arama ve Takip Sistemi (PİRİ KATS) Projesi ve Denizgözü Ahtapot Sistemi kapsamında üretilen prototip sistemlerin saha denemeleri Deniz Kuvvetleri Komutanlığı personelinin de katılımı ile yapıldı.
ASELSAN; termal, görüntü yoğunlaştırıcılı gece görüş, gündüz görüş, lazer mesafe ölçer, lazer işaretleyici, lazer uyarı sistemleri geliştirerek üretmekte.
Taşınabilir Taktik Sistemler
Deniz Kuvvetleri Komutanlığının Termal El Dürbünü ve Termal Silah Dürbünü ihtiyaçlarına yönelik yıllara sari alım olarak imzalanan sözleşme kapsamında bakiye Öncü, Keskingöz Termal El Dürbünü ve Mini-Termal Silah Dürbünü teslimatları 2017 yılı içerisinde gerçekleştirildi.
Jandarma Genel Komutanlığı ihtiyacı Keskingöz Termal El Dürbünü, A100 Monoküler Gece Görüş Gözlüğü ve Mini-Termal Silah Dürbünü için sözleşmeler imzalandı ve teslimatları 2017 yılı içerisinde tamamlandı. Mini Termal Silah Dürbünü Eklentisi için iki farklı sözleşme imzalandı.
2017 yılında Kara Kuvvetleri Komutanlığının komando modernizasyonuna yönelik yürüttüğü proje için sözleşme imzalandı. Bu kapsamda 1x-4x, 1,5x-6x Optik Nişangahları, Refleks Nişangah, 3-12x Keskin Nişancı Dürbünü, 35 mm Termal Eklenti, 60 mm Termal Eklenti ve A600 Gece Görüş Eklenti cihazlarının teslimatları 2018 ve 2019 yılında yapılacak.
Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekât Daire Başkanlığının ihtiyacı kapsamında 4x büyütmeli gündüz nişangâhına yönelik ihale alındı. Teslimatın 2018 başında tamamlanması planlanmakta.
Gece görüş ve termal teknolojilerinin tek bir üründe birleştirildiği Van Kedisi Füzyon Projesi kapsamında el dürbünü, kaska monteli dürbün, nişangah ve eklenti (clip-on) olmak üzere farklı cihaz konfigürasyonu tasarım faaliyetleri yürütüldü. Cihaz kalifikasyonunun 2018 yılı içerisinde yapılması planlanmakta.Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Genel Müdürlüğü ihtiyaçları kapsamında ürünlere yönelik tanıtım faaliyetleri yürütüldü.
Filipinler Savunma Bakanlığı ile imzalanan A100 Monoküler Gece Görüş Dürbünü tedariki sözleşmesi kapsamındaki teslimatlar 2017 yılında tamamlandı.
Suudi Arabistan ile imzalanan BOA Termal Silah Dürbünü tedariki sözleşmesine yönelik teslimatlar 2017 yılında tamamlandı. Aynı ürünün daha önceki yıllarda yapılan teslimat cihazlarına yönelik Suudi Arabistan tarafından gelen onarım talepleri yerinde karşılanarak müşteri memnuniyeti sağlandı.
İhracat hedefleri kapsamında farklı ülke savunma bakanlıkları ile Keskingöz Termal El Dürbünü, Öncü Termal El Dürbünü, Boa Termal Silah Dürbünü, Mini Termal Silah Dürbünü ürün ailesi, Önder Termal Dürbün, A100 Monoküler Gece Görüş Gözlüğü, A300 serisi Gece Görüş Silah Nişangâhları, A600 Gece Görüş Eklenti ve Mini Termal Silah Eklenti Nişangahları ve Keskin Nişancı Dürbünleri için muhtelif sözleşmeler imzalandı ve yürürlüğe girdi.
ASELSAN, iştirakleri ile birlikte büyümeye devam etmekte
Elektro-Optik Ürün Programları
Kazakistan’da kurulmuş olan müşterek teşebbüs şirketi, Kazakhstan ASELSAN Engineering (KAE) LLP teslimatlarına yönelik faaliyetlerine devam etti. KAE Endüstriyel İşbirliği ve Kit Tedarik Projesi kapsamında gece görüş kitleri ve termal kamera teslimatları gerçekleştiridi. Ayrıca, 2016 yılında imzalanan Mini-TSD teknoloji transfer sözleşmesine ait ekipman teslimatları tamamlanmıştır. Bunun yanı sıra, Eylül 2017 tarihinde Kazakistan’da gerçekleştirilen, geniş kapsamlı demonstrasyon faaliyetleri ile Kazakistan Silahlı Kuvvetlerine yeni elektro-optik ürünler tanıtıldı. İhtiyaca bağlı olarak yeni teknoloji transfer faaliyetleri de değerlendirilmekte.
Ürdün’de yerleşik müşterek teşebbüs şirketi ASELSAN MIDDLE EAST (AME) LTD ile gerçekleştirilen Endüstriyel İşbirliği ve Kit Tedarik Projesi kapsamında, 2017 yılı boyunca gerçekleştirilen demonstrasyon faaliyetleri sonrası; çeşitli kullanım alanları için termal kamera ve nişangah ve elektro-optik modernizasyon ihtiyaçları değerlendirildi.
Sivas’ta 2016 yılında açılışı gerçekleşen ASELSAN Hassas Optik (AHO) A.Ş. şirketi ASELSAN tarafından gerçekleştirilen know-how transferi ile optik malzemelerin ve çeşitli gündüz/ gece dürbün/nişangahlarının üretimine başladı.
MİKROELEKTRONİK
Yalnızca gelişmiş ülkelerin sahip olduğu ve kritik teknoloji olarak tanımlanan mikroelektronik teknolojilerinin kazanımı çok zor ve çok yüksek maliyetli olup, ASELSAN bu teknolojileri geliştirip üretime aktarmaktadır.
Mikroelektronik alanında yürütülmekte olan ürün odaklı ARGE faaliyetleri, ASELSAN’ın sahip olduğu teknolojik derinliği artırmakta ve dışa bağımlılığını azaltmakta.
Mikroelektronik Faaliyet Alanları
ASELSAN’ın ürün ve sistem çözümlerinde yer alan; Soğutmalı ve Soğutmasız Kızılötesi Foton Dedektörler, Soğutmasız Kızılötesi Termal Dedektörler (Mikrobolometreler), Ataletsel Navigasyon Sensörleri ve Morötesi (UV) Görüntü Yoğunlaştırıcı Tüplere yönelik tasarım ve üretim faaliyetleri yürütüldü.
Soğutmalı Kızılötesi Foton Dedektörler
ASELSAN, kendi tesislerinde seri üretimine başladığı kuantum kuyulu soğutmalı kızılötesi dedektörü (QWIP) termal kamera tasarım ve üretim kabiliyeti ile buluşturarak GÖZ-Q termal kamerasını geliştirdi. Sınır güvenliği, sahil güvenliği ve kritik tesis güvenliği ihtiyaçları kapsamında kullanılabilecek olan GÖZ-Q Termal Kamerasının kalifikasyon faaliyetleri 2017 yılı içerisinde tamamlandı sistemin 2018 yılı içerisinde ürün satışlarına başlanması planlanmakta.
Moleküler ışın demeti epitaksiyel büyütme (MBE) sisteminde tamamen ASELSAN mühendisleri tarafından geliştirilen civa kadmiyum tellür (MCT) malzemesi kullanılarak 320 × 256 formatlı ve 30 μm piksel adımlı soğutmalı kızılötesi dedektör prototipi üretildi ve ilk kez IDEF 2017 fuarında sergilendi. IDEF sonrası çalışmalara devam edilerek, 2017 yılı Ağustos ayı içerisinde ASELPOD ve CATS gibi birçok elektro-optik sistemde de kullanılan 640 × 512 formatlı ve 15 μm piksel adımlı MCT soğutmalı kızılötesi dedektörün de prototipi başarıyla geliştirildi.
Soğutmasız Kızılötesi Termal Dedektörler (Mikrobolometreler)
ASELSAN mühendisleri tarafından milli imkanlarla geliştirilen ve başarıyla üretilen ilk bolometre tipi soğutmasız kızılötesi dedektörler 2017 yılı içerisinde ASELSAN ürünü Termal Silah Dürbününe entegre edildi. Söz konusu dedektörlerin ASELSAN’da seri üretimine yönelik altyapı çalışmaları yürütüldü.
Görüntü Yoğunlaştırıcı Tüpler
Helikopter Füze İkaz Sistemlerinin önemli bir alt bileşeni olan Morötesi (UV) Görüntü Yoğunlaştırıcı Tüplerin yerli imkânlarla üretimi hedefiyle kurulan üretim hattında tüp üretimlerine devam edilmekte. UV tüplerin farklı platformlarda kullanımına yönelik yeni nesil yüksek fotokatod hassasiyetli tüp geliştirme faaliyetlerine 2017 yılı içerisinde devam edildi.
Ataletsel Ölçüm Birimleri
IDEF 2017’de başta Hassas Güdüm Kiti (HGK) olmak üzere milli mühimmatlar içerisinde ASELSAN ürünü KILAVUZ Ataletsel Ölçüm Birimlerinin (AÖB) kullanılması kapsamında ASELSAN ve TÜBİTAK-SAGE arasında işbirliği protokolü imzalanmıştı. ASELSAN, Seyrüsefer, Stabilizasyon ve Atış Kontrol sistemlerinin kritik birimi olan AÖB’lerin ilk üretimini 2016 yılında tamamladı. Ürünlerini IDEF 2017 fuarında sergileyen ASELSAN, ASELPOD, CATS, KORKUT, FIRTINA vb. platformlar için AÖB geliştirme ve entegrasyon faaliyetlerine KILAVUZ Projesi adı altında devam edildi.
GÜDÜM VE İNSANSIZ SİSTEMLER
Füze Arayıcı Başlık Sistemleri Projeleri
ASELSAN, tanksavar ve hava savunma füzeleri Kızılötesi Arayıcı Başlıklarını geliştirmekte.

Uzun ve Orta Menzilli Tanksavar Füzeleri (UMTAS/OMTAS) Kızılötesi Arayıcı Başlık geliştirme faaliyetleri kapsamında, ATAK helikopterinden yapılan atışlar ile UMTAS füzesinin kalifikasyonu başarıyla tamamlandı. Düşük ölçekli ilk üretim (seri üretime giriş) faaliyetleri ardından seri üretim sözleşmesi ASELSAN ile ROKETSAN arasında imzalandı.
HİSAR-A Alçak İrtifa Hava Savunma Füzesi Kızılötesi Arayıcı Başlık Tasarım ve Geliştirme Projesi kapsamında arayıcı başlık tasarım doğrulama faaliyetleri (alt sistem geliştirme ve test aşaması) başarıyla tamamlanmıştır. Çalışmalara füze entegrasyon ve test faaliyetleri kapsamında uçuşa elverişli prototip teslimatları ile devam edilmekte.
Tek-er tarafından kullanılan kısa menzilli at-unut tipi tanksavar silahı (KARAOK) Kızılötesi Arayıcı Başlık Geliştirme Projesinde, ön tasarım aşaması kapsamında çalışmalara devam edilmekte.
Güdüm Kitleri Projeleri
ASELSAN, konvansiyonel güdümsüz mühimmatlara hassas vuruş kabiliyeti kazandıran ileri teknolojili güdüm sistemleri üretiyor.
Lazer Güdüm Kiti (LGK) Geliştirilmesi ve seri üretimi çalışmaları kapsamında, MK-82 genel maksat bombalarına takılan LGK-82 seri üretimlerine devam edilmekte ve ihtiyaç makamı olan Hava Kuvvetleri Komutanlığına teslimatları gerçekleştirilmekte. MK-84 genel maksat bombalarına takılacak olan LGK-84 için sertifikasyon faaliyetleri kapsamındaki yer testleri ve esir taşıma testleri tamamlandı, son aşama olan atış testlerine geçildi.
MK-84 genel maksat bombalarına takılan Hassas Güdüm Kitlerinin (HGK-2) seri üretimlerine devam edilmekte ve ihtiyaç makamı olan Hava Kuvvetleri Komutanlığına teslimatları gerçekleştirilmekte. Mühimmata daha yüksek vuruş hassasiyeti ve hareketli hedeflere karşı kullanılabilme yeteneği sağlayacak olan Lazer Arayıcı Başlık (LAB) geliştirme çalışmaları tamamlanarak, gerçekleştirilen atışlı testler ile hedefler başarıyla vuruldu. HGK-2 LAB seri üretim faaliyetlerine devam edilmekte.
İnsansız Deniz Araçları Projeleri
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tatbikatlarında kullanmak üzere geliştirilen ALBATROS-T ve ALBATROS-K İnsansız Süratli Su Üstü Hedef Botları üretilerek, muhtelif tatbikatlarda kullanıldı ve iki adet ürün teslimatı yapıldı. Gelecek dönemlerde oluşacak Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Su Üstü Hedef Botları ihtiyaçları için hazırlıklar tamamlandı.
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla Yeni Tip Yarı Otonom Mesaha Botu Tedarik Projesine teklif verildi.
İnsansız Kara Araçları Projeleri

Emniyet Genel Müdürlüğü ihtiyacı Bomba İmha Robotu Projesi kapsamında geliştirilen ERTUĞRUL Yeni Nesil
Bomba İmha Robotu tasarımı tamamlanarak kalifikasyon testleri başarıyla gerçekleştirildi. Birimlerin seri üretimine başlanıldı, müşteri teslimatları devam etmekte.
KAPLAN İnsansız Kara Aracına entegrasyonu tamamlanan GPR (yer altı radarı) ve manyetik dedektörlü el yapımı patlayıcı tespit sistemlerine ilişkin muhtelif gösterim faaliyetleri gerçekleştirildi.
NATO’nun insansız araçların birlikte çalışabilirliğine yönelik standart oluşturma faaliyetlerine devam edildi. İnsansızlaştırma faaliyetleri kapsamında mevcut araçlar için muhtelif tipte insansızlaştırma kiti geliştirme çalışmalarına devam edildi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) ile Otomatik Traktör Dümenleme ve Kontrol Sisteminin Geliştirilmesi Ar-Ge projesi çalışmaları kapsamında traktöre entegre edilen otomatik dümenleme sistemi Haymana TAGEM tesislerinde yapılan testlerle doğrulandı.
ASELSAN, gelecekte daha yaygın bir şekilde kullanım alanı bulacak olan uzaktan kontrol edilebilir, karar verme yeteneğine sahip insansız araçların geliştirilmesi ve üretilmesi konusunda faaliyet yürütüyor.
İnsansız Uçan Sistemler Projeleri
Mini İnsansız Uçan Sistem (MİUS)
Ürdün KADDB ve AME ile ortak üretim protokolü kapsamında sistemin geliştirme Faz-1 faaliyetleri başarı ile tamamlandı ve teslimatı gerçekleştirildi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) için İnsansız Hava Aracı ile Görüntü İşleme Temelli Hassas Tarım Uygulamaları Geliştirilmesi Ar-Ge projesi çalışmaları kapsamında multispektral kamera entegre edilen bir MİUS ile seçilen tarım ürünleri için dönemsel görüntüler toplandı ve proje başarı ile sonlandırıldı.
SERÇE Çok Rotorlu İnsansız Uçan Sistem
SERÇE Çok Rotorlu İnsansız Uçan Sistemlerin geliştirme faaliyetleri tamamlanarak Türk Silahlı Kuvvetlerimizin, Jandarma Genel Komutanlığımızın ve Emniyet Genel Müdürlüğümüzün kullanımına sunuldu. Yüksek faydalı yük taşıma kapasitesi ve rüzgar dayanımı ile tam otonom kullanım özellikleri ile ön plana çıkan SERÇE’lerin Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile imzalanan yüksek adetli sözleşmesinin teslimatları başarı ile son aşamasına geldi.
KARAGÖZ Balonlu Gözetleme Sistemi
KARAGÖZ Balonlu Gözetleme Sistemi Ürün Ailesi ile ASELSAN; havadan sürekli gözetleme, kritik tesis güvenliği, bölgesel haberleşme gibi görev ihtiyaçlarına göre kritik tesisler ile sabit askeri birliklere geniş alan gözetleme, istihbari bilgi ve erken ikaz yeteneği kazandırılması amacıyla geliştirilmiş güncel teknolojiye dayalı en uygun çözümü sunmakta.
KARAGÖZ Ürün Ailesi; elektro-optik kamera, radar, haberleşme rölesi, geniş alan gözetleme faydalı yükü gibi farklı faydalı yük seçenekleri ile değişik görevler için uyarlanmaktadır. Müşteri ihtiyaçlarına göre farklı büyüklüklerde ve gövde tipinde balon hava aracı tasarımı yapılabilmekte. Öz kaynaklı geliştirme projeleri kapsamında ATMACA Elektro-Optik kamerası ve röle faydalı yük entegrasyon faaliyetleri yürütüldü ve farklı gövde tipinde balon hava araçları içeren sistemler geliştirildi.
Türkiye’nin ilk aviyonik sistem üreticisi ve entegratörü olan ASELSAN, bu alanda 20 yılı aşkın süredir faaliyet gösteriyor.
AVİYONİK SİSTEMLER
ASELSAN’ın Ana Aviyonik Entegratör olarak görev aldığı Jandarma Helikopter Modernizasyonu, ATAK, ANKA, TARPEO/IR Keşif Sistemleri, ARI ve Sea Hawk-II programları için aviyonik sistemlerin üretim ve teslimat faaliyetlerine devam edildi. Türk Genel Maksat Helikopteri, Özgün Helikopter ve HÜRKUŞ-B Yeni Nesil Temel Eğitim Uçağı programları kapsamında aviyonik sistem geliştirme ve entegrasyon çalışmaları yürütüldü.
Helikopter Programları
ATAK Programında ASELSAN, T-129 ATAK Helikopteri Aviyonik Merkezi Kontrol Bilgisayarı (AMKB) donanım ve yazılımı ile AMKB tarafından yönetilen aviyonik ve silah sistemlerinin özgün olarak geliştirilmesi, geliştirilen tüm sistemlerin T-129 ATAK Helikopterine entegrasyonu, aviyonik ve silah sistemlerinin seri üretimi, teslimatı ve teknik destek faaliyetlerini yürütmekte. Proje kapsamında görev bilgisayarı başta olmak üzere ASELSAN tarafından geliştirilen ve üretilen kokpit gösterge ve kontrol, hedef tespit ve nişangah, seyrüsefer, haberleşme, elektronik-harp ve kendini koruma, görev ve silah yönetim sistemlerinin teslimatları 9 adet Erken Duhul Helikopteri (EDH), 29 adet ATAK Faz-1 Helikopteri ve 11 adet ATAK Faz-2 Helikopteri ve ATAK Faz-2 Helikopterleri için tamamlandı.
9 adet EDH ve 18 adet ATAK Faz-1 Helikopteri Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterine alındı. Devam etmekte olan helikopter kabul testleri kapsamında, Teknik ve Entegre Lojistik Destek faaliyetleri sürdürülmekte.
T-129 ATAK Helikopteri için özel olarak geliştirilmiş olan AVCI Kaska Entegre Kumanda Sisteminin tasarım faaliyetleri tamamlanarak helikopterlere entegrasyonu gerçekleştirildi. AVCI Sistemi, bir helikopter platformuna entegre edilen ilk hibrit (optik-ataletsel) kafa takip sistemine sahip olup, yüksek takip hassasiyeti sayesinde hedef tespit ve silah sistemlerinin, pilot bakış hattına otomatik yönlendirilmesini sağlamaktadır. AVCI Sisteminin ATAK Helikopteri için seri üretim ve kit teslimatlarına devam edildi.
T-129 ATAK Helikopteri için Akıllı Pod Elektronik Kiti (APEK) teslimatlarına devam edildi. Kara Kuvvetleri Komutanlığına ait AH-1W Helikopterlerinin Modernizasyonu Projesi sözleşmesi imzalandı, sözleşme kapsamında entegrasyon tasarım faaliyetleri devam etmekte.
Genel Maksat Helikopteri Programı kapsamında TUSAŞ ve Sikorsky firmaları ile imzalanmış olan alt yüklenicilik sözleşmeleri ile, helikopterlerde kullanılacak olan görev, seyrüsefer, haberleşme ve elektronik harp sistemlerinin geliştirilmesi, üretilmesi ve entegrasyon faaliyetleri ASELSAN tarafından gerçekleştirilmekte. S-70i Helikopterinin mevcut uçuş yönetim sistemi yerine ASELSAN tarafından yazılımı ve donanımı tümüyle milli ve özgün olarak geliştirilecek olan ASELSAN Görev Yönetim Sistemi entegre edildiğinde nihai konfigürasyondaki helikopter T 70 Helikopteri olarak anılacakt. Sözleşme 2014 tarihinde imzalanmış olup, Sikorsky firmasının gerekli hükümet lisanslarını almasını müteakip 15 Haziran 2016 tarihinde yürürlüğe girdi. Proje kapsamında ürün geliştirme çalışmaları devam ediyor.

Jandarma Helikopterleri Aviyonik Modernizasyonu Projesi kapsamında, Jandarma Genel Komutanlığı envanterinde bulunan S-70A Blackhawk, AB-205 ve Mi-17 helikopterlerinin aviyonik modernizasyonu gerçekleştirilmekte. Mi-17 ve AB-205 helikopterleri için prototip fazı ve seri entegrasyon fazı tamamlanmış olup S-70 helikopterleri için seri entegrasyon faaliyetleri devam etmekte. Özel Kuvvetler Komutanlığına ait S-70 Helikopterlerinin modernizasyonu, yapılan sözleşme değişikliği ile Jandarma Helikopterleri Aviyonik Modernizasyonu Projesi Sözleşmesine eklendi.
Bir yurt dışı müşterinin AH-1E Kobra Helikopterlerinin modernizasyonuna yönelik ihtiyacını karşılamak üzere 2015 yılında TUSAŞ ile sözleşme imzalandı. Bu modernizasyon projesi ile hava platformları aviyonik ve silah sistemlerinin geliştirme ve entegrasyon kabiliyetlerimizin ihracatına yönelik önemli bir aşama kaydedildi. Proje kapsamında helikopterlerin, görev bilgisayarı başta olmak üzere kokpit gösterge ve kontrol, hedef tespit ve nişangah, seyrüsefer, görev ve silah yönetim sistemleri ASELSAN özgün ürünlerinden oluşan ekipmanlar ile modernize edilerek yedek parça ve yer destek teçhizatları teslim edilmekte. Bununla birlikte bu sözleşmenin kapsamı, Haziran 2017 tarihinde yapılan sözleşme değişikliği ile ilave AH-1F Kobra Helikopterleri modernizasyonu ile genişletildi. Proje kilometre taşlarının tamamı sözleşmeye uygun olarak başarıyla geçilerek, Kasım 2016 tarihinden itibaren helikopterler için seri üretim kit teslimatlarına başlandı. Teslimatlar proje planına uygun olarak sürdürülmekte.
SSM tarafından yürütülen Özgün Helikopter Programı kapsamında milli olarak tasarlanıp geliştirilecek askeri ve sivil hafif sınıf prototip helikopterleri için temel kokpit ekipmanları başta olmak üzere, otomatik uçuş kontrol bilgisayarı, hava aracı durum izleme bilgisayarı, görev ve uçuş yönetim yazılımları sivil sertifikasyona uygun olarak ASELSAN tarafından geliştirilmektedir. Halihazırda mevcut hava platformlarında faal olarak kullanılan ASELSAN ürünü diğer aviyonik ekipmanların da helikopterlere entegrasyonu gerçekleştirilmekte. Özgün Helikopter Projesi kapsamında detaylı tasarım fazı tamamlandı. Proje kapsamında ASELSAN tarafından geliştirilen ekipmanların prototipleri üretildi. Test ve doğrulama aktivitelerine başlandı.
SSM ile STM arasında imzalanan Anayurt Güvenliğine yönelik Özel Maksatlı Teçhizat ve Hizmet Alımına ilişkin Sözleşme kapsamında; STM ile ASELSAN arasında 15 Ağustos 2017 tarihinde Helikopter Engel Tespit Sistemi (HETS) Tablet tedarikine yönelik, 7 Eylül 2017 tarihinde ise Helikopter Engel Tespit Sistemi (HETS) tedarikine yönelik sözleşmeler imzalandı. HETS Tablet Tedariki sözleşmesi kapsamında kullanıcı envanterinde bulunan helikopterler için HETS yazılımı yüklenmiş tabletlerin helikopterlere entegrasyonu gerçekleştirilmekte. 2017 yılı içerisinde 7 farklı kullanıcının 15 farklı konfigürasyona sahip helikopterleri için HETS yazılımı yüklü tabletler teslim edildi. Prototip helikopterlere entegrasyon faaliyetleri devam etmekte. Seri entegrasyon takvimi, kullanıcıların helikopter tahsisine göre planlanacak.
HETS sözleşmesi kapsamında, Kara Kuvvetleri Komutanlığının envanterindeki helikopterlere (S-70A Blackhawk, UH-1H/AB-205 ve AS-532 Cougar) kokpit göstergeleri ve diğer aviyonik sistemler ile entegre çalışan Engel Tespit Sistemi entegrasyonu gerçekleştirilecek. Geliştirme ve kit tedarik faaliyetleri devam etmekte.
Sea Hawk-II Programı kapsamında ASELSAN, Sikorsky firmasının Deniz Kuvvetleri Komutanlığına sağlamakta olduğu S-70B helikopterleri için aviyonik sistemler üretmekte, bu kapsamda navigasyon ve hedef tespit sistemleri teslimatları gerçekleştirildi.
Uçak Programları
TARP-EO/IR Keşif Sistemleri Tedarik ve Entegrasyon Projesi kapsamında teslimatları tamamlanan EO/IR keşif sistemlerinin garanti dönemine ilişkin lojistik destek faaliyetleri devam etmektedir.
ANKA Projesi kapsamında Uçuş Kontrol Bilgisayarı, Görev Bilgisayarı, Ataletsel Navigasyon Sistemi ve CATS Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedef Tespit Sistemi ASELSAN tarafından özgün olarak geliştirilmekte ve sistemlerin entegrasyonu yapılmakta. Söz konusu ekipmanların teslimatları proje takvimine uygun olarak gerçekleştirilmekte.

Yeni Nesil Temel Eğitim Uçağı (HÜRKUŞ-B) Projesi kapsamında platform üzerinde kullanılacak aviyonik ekipmanlar ASELSAN tarafından geliştirilmekte olan görev bilgisayarı ve temel kokpit ekipmanlarına entegre edilmekte. Görev ve Uçuş Yönetim Yazılımı ile birlikte Sayısal Harita Yazılımı yine ASELSAN tarafından geliştirilmekte. Geliştirilen aviyonik donanımların kalifikasyon faaliyetleri tamamlanarak seri üretim teslimatları, yazılım entegrasyon ve sertifikasyon faaliyetleri devam etmekte.
JSF Programı kapsamında F-35 uçağının ana yüklenicisi Lockheed Martin firmasıyla Elektro-Optik Hedefleme Sistemi optiklerinin ve Northrop Grumman firmasıyla da Entegre Haberleşme Sistemi alt birimlerinin üretimlerine yönelik faaliyetlere devam edildi.
ELMAS Projesi kapsamında, askeri kokpit göstergelerinde kullanılan ve ihraç lisansına tabi olan LCD ekranlara ilişkin sağlamlaştırma altyapısı ve ekran modüllerinin geliştirme faaliyetleri tamamlanmış olup, prototip üretim çalışmaları devam etmekte.
Navigasyon Programları
Türk Silahlı Kuvvetlerinin navigasyon ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik 2010 yılından bu yana yürütülmekte olan çeşitli programlar kapsamında, farklı tip hava, kara ve deniz araçları için farklı performans isterleri doğrultusunda ANS-510 ve ANS-511 (Navigasyon Seviye) ile ANS-310 ve ANS-311 (Taktik Seviye) özgün ASELSAN ataletsel navigasyon sistemleri üretilmekte ve entegre edilmekte. Ayrıca Northrop Grumman firması ile imzalanan ortak üretim lisans anlaşmaları kapsamında üretilmekte olan LN serisi navigasyon sistemlerinin (LN-100, LN-260, LN-270) ilgili projelerde üretimlerine devam edildi.
Kara Platformları kapsamında SAKARYA Projesi için ANS- 510K Kara Navigasyon Sistemi ile Akaryakıt Tankeri (AKTAN) Projesi için ANS-310K Kara Navigasyon Sistemi teslimatlarına başlandı. ANS-310K Kara Navigasyon Sisteminin, BMC AMAZON araçlarına entegrasyonu sağlanarak bir yurt dışı müşteri için teslimatlara başlandı ve ASELSAN Taktik Seviye Kara Navigasyon Sisteminin ilk ihracat satışı gerçekleştirildi.
ADOP ve KORKUT projeleri kapsamında ANS-510K Askeri Kara Navigasyon Sistemi teslimatlarına yönelik üretim faaliyetleri devam etmekte.
Deniz Platformları kapsamında MİLGEM Projesi için ANS-510D Deniz Cayro Sistemi teslimatları yapıldı.
Hava Platformları kapsamında, T-129 ATAK ve ANKA platformları için ANS-510 Hava Ataletsel Navigasyon Sistemi teslimatları gerçekleştirildi. HÜRKUŞ Projesinde ANS-511 Hava Ataletsel Navigasyon Sistemi teslimatları tamamlandı. Jandarma Helikopter Modernizasyonu Projesi kapsamında da LN-100G teslimatları gerçekleştirildi.

Defence Turk Kurucu Ortağı, makine mühendisliği öğrencisi, savunma ve ulusal güvenlik konularıyla yakından ilgileniyor. Amatör olarak video editlemeyi ve fotoğraf çekmeyi seviyor.