ASELSAN tarafından yürütülmekte olan Elektron Tabancası Geliştirme Projesinde ilk ateşleme testleri başarı bir şekilde gerçekleştirildi.
ASELSAN’da yürütülmekte olan Elektron Tabancası Geliştirme Projesinde ilk ateşleme testleri başarı ile gerçekleştirildi. Eklemeli imalat amaçlı üç boyutlu yazıcıların en kritik bileşeni olan elektron tabancası ile yakalanan başarı, savunma ve havacılık alanında kullanılabilecek yerli ve millî üç boyutlu yazıcı geliştirme çalışmalarında önemli bir aşamanın daha geçilmesini sağladı.
ASELSAN tarafından 2020 yılı sonunda gerçekleştirilen testlerde 4,32kW güce sahip elektron demeti, vakum altında bulunan 2 cm kalınlığında bakır test plakasına çarptırıldı. 10sn’lik süre boyunca açık tutulan elektron demeti bakır levhada yaklaşık 1,5 mm çapta eriyik havuzu oluşturdu.
Daha yüksek voltaj değerlerinde elektron demeti çıkarmak için ark oluşumunu önleyecek bir korona halkası tasarlanıp üretildi. Korona halkası ile Mart 2021’de demet çıkarma testi gerçekleştirildi. Tasarlanan parça ark oluşumunu önleme konusunda başarılı bir sonuç sağlayarak hedeflenen 90kV voltaj değerlerine çıkılmasını sağladı. 90kV voltaj ve 10mA akım değerlerine sahip elektron demeti 1,2 mm kalınlığında alüminyum plakaya çarptırılarak plakada 1 cm genişliğinde delik oluşturdu.
Çalışmaları yoğun bir şekilde devam etmekte olan elektron tabancası prototipi, 2021 yılı içerisinde bir sonraki aşama olan, elektron demeti ile metal tozu etkileşim deneyleri için kullanıma hazır hale getirilecek.
ASELSAN, Electron Beam Melting (EBM) teknolojisine yatırım yapıyor
Türkiye’nin ilk teknoloji odaklı düşünce merkezi STM ThinkTech’in, Haziran 2020’de online ve canlı olarak gerçekleştirdiği panelde; COVID-19 ile mücadelede gerçekleştirilen çift amaçlı (dual-use) teknoloji kullanımının farklı sektörlerde de yaygınlaştırılmasıyla doğacak fırsatlar gündeme taşındı.
Panelde konuşmacılar arasında yer alan ASELSAN Strateji Yönetimi Direktörü Sami Duman, oldukça kritik konulara değindi. Duman, özellikle katmanlı imalat teknolojilerine ve geleceğe yönelik olarak altı çizilen bir çözüm olarak Electron Beam Melting (EBM) [Elektron Tabanlı Eritme] teknolojisi içeren projeleri hakkında açıklamalarda bulundu.
EBM teknolojisiyle metal katmanlı imalat yapan cihazların dünyada tek firmanın tekelinde olduğunu belirten Duman, Gazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Metin Salamcı liderliğinde TÜBİTAK’a bir proje önerisi götürdüklerini açıkladı. Duman, bu teknolojiyi, ASELSAN, Gazi Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi ile iş birliği içerisinde, çok hızlı geliştirdiklerini vurguladı. Aslında temelinde kendilerinin sahip olduğu teknolojileri evirerek, üniversitelerin bilgi birikimleriyle de, bilimsel bilgileriyle yoğurarak metal yazıcıların, katmanlı yazıcıların temelini teşkil eden EBM Beam Gun teknolojisini çalıştıklarını ifade etti. Duman konuşmasına şu şekilde devam etti:
“Bu şu demek olacak: CNC’lerimizi hep yurt dışından aldık ama gelecek dönemin, ülkemizde de çok ihtiyaç duyulacak, üç boyutlu metal katmanlı yazıcılarının temel en üst teknoloji bileşenini milli olarak hazırlıyoruz ve buna dayanarak yeni cihazlar üretileceğine eminiz, inanıyoruz. Ve buradan da Şehmuz beyin yaptığı gibi diğer istifade edecek kıymetli kuruluşlarımızın da bundan yararlanacağını düşünüyoruz.”
İlgili Olarak
ASELSAN tek firma tekelindeki EBM teknolojisine yatırım yapıyor
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi. Bilişim hukuku ve Uluslararası hukuk alanlarında araştırmalar yapıyor. Uluslararası ilişkiler ve savunma sanayii alanları ile ilgileniyor.