Songar Aralık Ayında Güvenlik Güçlerinin Envanterinde
ASİSGUARD firması tarafından üretilen silahlı drone sistemi ”Songar”, Aralık ayında güvenlik güçlerinin envanterine girecek.
ASİSGUARD Genel Müdürü Ayhan Sunar’ın sosyal medya hesabı twitter üzerinden yaptığı paylaşımda:
“Songar Aralık 2019: 1) Özgün çözümümüzle 450 metreden atışlar, 2) Üçlü kol SÜRÜ uçuşunda atışlar, 3) SÜRÜ kabiliyetimiz: Tek Yer Kontrol İstasyonundan 3 boyutlu SÜRÜ görevi planlaması, GPSsiz OTONOM Uçuş, eş zamanlı taarruz ve 4)) TSK Enventerine giriş.” ifadelerine yer verildi.
Güvenlik güçlerinin harekat kabiliyetinin artırılmasına yönelik olarak temin edilecek olan silahlı drone sistemi Songar, ASİSGUARD tarafından özgün olarak geliştirilen, otomatik makineli tüfek ve bomba atar entegre edilebilme özelliklerine sahip.
Songar’ın atış hassasiyetini önemli ölçüde iyileştiren Elektronik Nişangah ve Balistik Hesap Modülü, yapılan atış testlerinde ilk sınavını başarıyla geçti. Elektronik Nişangah ve Balistik Hesap Modülü kendi içinde barındırdığı lazer mesafe ölçer ve kamera gibi sensörlerden elde ettiği veriyi rüzgar hızı gibi dış çevresel faktörlerle ele alarak işliyor, Songar’a ait özgün bir Atış Kontrol Bilgisayarı olarak görev yapıyor.
ASİSGUARD Genel Müdürü Ayhan Sunar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilk aşamada 60, 100 ve 150 metre irtifadan gerçekleştirilen atışlarla denenen Elektronik Nişangah ve Balistik Hesap Modülü’nün kabiliyetlerinin aralık ayı içinde kademeli olarak artırılacağını ve 450 metre irtifaya kadar atış testleriyle çalışmaların devam edeceğini söyledi.
Songar’ın atış testi sırasında 3,2 MOA atış hassasiyetine ulaştığını ifade eden Sunar, sistemin envantere girmesi planlanan 25 Aralık’a kadar sistem iyileştirmelerine devam edeceklerini belirtti.
Sunar, Aralık ayında tek bir yer kontrol istasyonuyla 3’lü sürü uçuşu ve eş zamanlı atış ile hedef imha çalışmalarının tamamlanacağını bildirdi.
Songar sistemi, özel bir müdahale gerekmeden süratle değiştirilebilen mermi kutusuyla göreve devam edebiliyor. Karakol ve kalekollara yapılan taciz atışına, personel, araç ve konvoyların intikalindeki pusu veya tehditlere karşı havadan yüksek sayıda mermi atımıyla savunmayı arttıran, gerektiğinde taarruz amaçlı olarak da kullanılabilecek bir sistemdir.
Songar Silahlı Drone Sistemi Nedir?
SONGAR Silahlı Drone Sistemi, askeri ve güvenlik amaçlı her türlü operasyonda, gündüz ve gece etkin olarak kullanılmak üzere geliştirilmiş olan, otomatik makineli tüfek ile teçhiz edilmiş, 10 km yarıçaplı bir menzil içinde görev icra edebilen, gerçek zamanlı görüntü aktarımı yapabilen, her biri 200 adet 5.56 kalibre 45 mm NATO sınıfı mermi taşıyabilen, özel esnek mermi yolu (mayon) ve otomatik ateşleme mekanizmasına sahip, 2800 metre MSL irtifa
içinde görev icra edebilen, yüksek nitelik ve işlevleri açısından ilk yerli otomatik atış stabilizasyonuna sahip silahlı drone sistemidir.
SONGAR’ın Alt Sistem Bileşenleri
- Drone Alt Sistemi
- OASIS (Otomatik Atış Stabilizasyon Sistemi)
- DMT (Drone Üzeri Makineli Tüfek Sistemi)
- YKİ (Yer Kontrol İstasyonu)
SONGAR’ın Fonksiyonları
- Tekli veya çoklu drone sistemi ile eş zamanlı görev icra eder.
- Tehdit/hedef bölge/noktanın havadan keşfini yapar.
- Tehdidi etkisiz hale getirir.
- Operasyon sonrası hasar tespitini gerçekleştirir.
- Gerçek zamanlı görüntü aktarır.
SONGAR’ın Teknik Özellikleri
- Operasyonel Menzil: 0–10 km
- Operasyonel mühimmat yükü: 200 adet 5.56 kalibre 45 mm NATO mermisi
- Tam teçhizatlı ve tam yük mühimmat ile toplam ağırlık: 25 kg
- Servis Tavanı: 2800 m
- IP 67 standardına uygun tasarım
- Sürüş kamerası (10x zoom) ve namlu kamerası ile çift kamera sistemi
- Görev planlama ve uzaktan kumanda ile kullanım
- Gerçek zamanlı görüntü aktarımı
- Gece ve gündüz operasyon yeteneği
- GPS ve GLONASS uyumlu seyrüsefer yeteneği
- Atış sonrası hasar tespiti için görüntü kaydı
Boyutsal Özellikleri
- Uçuş: 105 x 62 x 75 cm
- Taşıma: 65 x 62 x 75 cm
Kaynak: AA
Çukurova Üniversitesi Gazetecilik Öğrencisi, savunma sanayii ve global askeri teknolojilerle ilgileniyor.