Defence Turk ile yaptığı röportajda TUSAŞ Helikopter Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Demiroğlu, ATAK 2’nin prototip geliştirme fazı hakkında açıklamalarda bulundu:
“ATAK 2 bizim tamamen başından itibaren yerli olarak tasarımına başladığımız, motoru dışında her şeyi yerli olan bir helikopterimiz. 11 ton sınıfında yani Apache’den de büyük bir helikopter. Gördüğünüz gibi devasa bir şey. Bu bizim ilk prototipimiz, P0 dediğimiz prototip. Bundan sonrakileri, burada yaptığımız testler tasarımdaki aşamalar vs. ışığında biraz daha küçültebiliriz biraz daha daraltabiliriz biraz daha uzatabiliriz, o tamamen isterlere bağlı olarak test sonuçlarına bağlı olarak geliştireceğimiz bir şey.
(Nihai aşamada) 10 ton sınıfında olacağını tahmin ediyoruz, zırh isterlerimiz var. Tamamen camları olsun kokpiti olsun zırhlı bir helikopter. Yüksek irtifada yüksek hız isteri var 9000 ft’de 120 knot hızında uçması gibi. Bu tip isterler motoru ve helikopteri biraz büyük yapıyor. Motor isterlerimiz artıyor. Bunların dengesini oturtacağımız P1 helikopteri üzerinde zaten çalışıyoruz.”
Mehmet Demiroğlu aynı zamanda ATAK 2’nin donanma konfigürasyonu için çalışmaların devam ettiğini belirtti.
Helikopter platformlarında prototip geliştirme fazının optimizasyonlardan ve ister değişikliklerinden doğan birçok değişikliği içerdiği unutulmamalıdır. Bu sebeple ilk uçuşunu yapan ATAK 2 prototipi ve seri üretime giren ATAK 2 arasında birtakım farklılıkların olması oldukça muhtemeldir. AH-1 Cobra ve AH-64 Apache gibi dünyada yaygın kullanılan taarruz helikopterleri de geliştirme aşamasında benzer süreçlerden geçmiştir.
T629 Taarruz Helikopterine Yerli Motor Güç Verecek!
TUSAŞ Helikopter Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Demiroğlu, Defence Turk ile yaptığı röportajda TS1400’ün askeri kullanım olarak hem mevcut T129 ATAK taarruz helikopterlerine entegrasyonun hem de özgün tasarım T629 taarruz helikopterinin geliştirilmesi seçeneklerinin değerlendirildiğini cevabını verdi:
“Bu bir ihtimal, bu daha önce üzerinde çalıştığımız hala da düşündüğümüz bir ihtimal. Bir ihtimal de biz tamamen GÖKBEY’in dinamik sistemleri dediğimiz rotor, transmisyon ve motorlarını alıp kendi ATAK helikopterimizin gövdesine -zaten birçoğunu biz yapıyoruz- entegre edip tamamen kendimize özgün bir ATAK helikopteri tasarlama üzerine çalışmalarımız devam ediyor.
Hangisi daha makul, mantıklı daha uzun soluklu olacağı konusunda çalışmalarımız bitmek üzere. Bunu da üst yönetimimizle tartışıp yakında belki tamamen kendi ATAK 1.5’mızla, tamamen yerli diyebileceğimiz bir (taarruz) helikopterimizle de karşınıza çıkabiliriz. Zaten T629’u yapıyorsak biz bilin ki TS1400 ile beraber yapıyoruz. TS1400’ü yapmazsak T629’un çok fazla albenisi olmaz.”
İlgili Olarak

Havacılık ve Uzay Mühendisliği öğrencisi, askeri araçlar ve silah sistemleri odaklı savunma sanayi araştırmacısı.