TUSAŞ’ın Ankara Kahramankazan’daki yerleşkesinde düzenlenen “İstikbalin Yüzyılı”nda TEİ Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Akşit, Defence Turk’ün sorularını yanıtladı. Bu bağlamda Akşit, ANKA-3 ve KIZILELMA MİUS’ta TF6000 ve TF10000 motorlarının kullanılabileceğini açıkladı.
Akşit şu ifadelere yer verdi:
“TF6000 motoruna art yakıcı ekleyince TF10000 olacak. Boyut, ağırlık ve güç sınıfı olarak hem KIZILELMA’ya hem ANKA-3’e hem de yerli hücumbotumuza güç verebilecek. Modern deniz kuvvetlerinde kullanılan bütün gemilerde hem dizel motor hem de uçak motoru türevi kullanılıyor. Türevi diyorum çünkü uçak motorunu dönüştürerek gemide kullanılacak hale getiriyorsunuz. Bunu yaparken egzozdan çıkan enerjiyi ayrı bir tribün grubu koyuyorsunuz. İtkiyi dönmeye yani şaft gücüne çeviriyorsunuz bir dişli kutusu vasıtasıyla. Bunu da geminin pervanesine iletiyorsunuz.

STM’nin çalıştığı hücumbot projesi var. Ancak ilk gemilerde ithal motorlar kullanılacak. Çünkü motorların üretimi daha uzun sürüyor. GÖKBEY örneğinde olduğu gibi yerli motorun ilk ürüne yetişmesi imkansız. Çünkü motor projesi üründen 5 yıl sonra başladı. İlk başta platformu yapıyorsunuz sonrasında ise komponentleri yerlileştiriyorsunuz. Motorlar peş peşe geliyor inşallah.”
TUSAŞ ANKA-3 MİUS taksi testini gerçekleştirmişti
İlk uçuşunu önümüzdeki hafta yapması planlanan TUSAŞ ANKA-3 MİUS taksi testini gerçekleştirmişti. Türkiye’de geliştirilen ikinci Muharip İnsansız Uçak Sistemi olan ANKA-3 kuyruksuz yapısının sağladığı düşük görünürlük ve yüksek faydalı yük kapasitesiyle Türk Hava Kuvvetleri’ne özellikle derin taarruz bazında önemli kabiliyetler sunacak.
🔴🇹🇷TUSAŞ ANKA-3 MİUS taksi testini gerçekleştirdi! pic.twitter.com/yoSF2bcVXt
— Defence Turk (@Defence_Turk) April 26, 2023
ANKA-3’ün teknik özellikleri MRBS23’te açıklanmıştı:
- ANKA ve ANKA II ile ortak aviyonik mimari ve Yer Kontrol İstasyonu
- Düşük radar görünürlüğü
- Yüksek hızda intikal
- Yüksek faydalı yük kapasitesi
- LoS/BLOS (Uydu Kontrolü)
- Max. Kalkış Ağırlığı: 6500 kg
- Faydalı Yük Kapasitesi: 1200kg
- Servis İrtifası: 40kft
- Dayanım: 10 saat @ 30kf
- Seyir Hızı: 250kts/0.42M @ 30kf
- Azami Hız: 425kts/0.7M @ 30kf
ANKA-3 MİUS’un görev tanımlarında hava-yer, SEAD-DEAD (Hava Savunnma Sistemlerinin Bastırılması-Yok Edilmesi), İGK (İstihbarat-Keşif-Gözlem) ve Elektronik Harp gibi görevler yer alıyor.
Muadillerinden farklı olarak hem iç hem dış silah istasyonlarına sahip ANKA-3; SOM, HGK ve TOLUN gibi mühimmatları taşıyabilecek. Gövde içi istasyonlarda 2×650 kg; kanat altı iç istasyonlarda 2×650 ve dış istasyonlarda 100 kg taşıma kapasitesi bulunuyor. Taarruzi kabiliyetleri dışında Uzun havada kalış süresi ve düşük görünürlük, ANKA-3’ün İGK ve Elektronik Harp görevlerindeki etkinliğine katkı sağlayacak özellikler olarak ele alınabilir.
İlgili Olarak
Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı