Yaklaşmakta olan İnsansız Kara Aracı devrine iddialı girmek isteyen Avrupa, iMUGS projesi ile bu alanda Avrupa standardını ortaya koymayı hedefliyor.
Aralık 2020’de imzalanan finansman anlaşması, konsorsiyumun iMUGS projesine başlamasını sağlayacak. Proje kapsamında geliştirilecek İKA (İnsansız Kara Aracı) için gereksinimler konsorsiyum üyeleri Estonya (Konsorsiyum lideri), Belçika, Finlandiya, Fransa, Almanya, Litvanya ve İspanya tarafından belirlendi. 32,6 milyon avro bütçeye sahip olan projeye üye ülkelerin her biri 2 milyon avro finansman sağlıyor.
Projede 13 Kuruluş Yer Alacak
Projede Milrem Robotics, GT Cyber Technologies, Safran Electronics & Defense, Nexter Systems, Krauss-Maffei Wegmann, Diehl Defence, Bittium, Insta DefSec, (Un)Manned, dotOcean, Latvijas Mobilais Telefons, GMV Aerospace and Defence şirketleri yer alırken Belçika Kraliyet Harp Okulu danışmanlık hizmeti verecek.
“Gelecek için temel oluşturacak bir proje”
Estonya Savunma Girişimleri Merkezi Proje Geliştirme Başkanı Martin Jõesaar, Estonya’nın hiç katılmadığı kadar büyük bir projede liderlik etmenin onur verici ve büyük bir sorumluluk getirdiğini, iMUGS’un tek seferlik bir projeden öte gelecekteki projeler için bir temel oluşturacağını dile getirdi ve bu geliştirilen modüler sistemlerin uzun vadede alanında bir devrim yaratacağını ekledi.
“Ölçeklenebilir, modüler ve ihtiyaçlara cevap veren”
Milrem Robotics CEO’su Kuldar Väärsi, 7 ülkenin sistemin hangi özelliklere sahip olacağı ve nasıl kullanılacağında mutabık olduğu iMUGS projesinin Avrupa’daki işbirliğine iyi bir örnek olduğuna dikkat çekti. Ölçeklenebilir ve modüler olacak sistemin, Avrupa’nın ihtiyaçlarına cevap vermekle kalmayıp dünya pazarında da yer edinebileceğini de sözlerine ekledi.
İnsansız Kara Araçları: Milyar Avroluk Bir Pazar
Avrupa’nın önümüzdeki 10-15 sene boyunca oluşacak İKA ihtiyacının, pazarın değerini milyarlarca avroya çıkarması bekleniyor. 7 üye ülke ve önemli endüstriyel oyuncularla iMUGS projesinden çıkacak İKA’nın Avrupa’nın silahlı kuvvetlerine entegre etmek için tercih edeceği çözüm olması bekleniyor.
İnsanlı ve İnsansız Sistemlerin Ekosistemi
Proje süresince, Avrupa’nın havadaki ve karadaki platformlarının komuta kontrolü, sensörleri, faydalı yükleri ve algoritmaları için ekosistemini standardize etmek amacıyla insanlı-insansız hibrit sistemler için modüler ve ölçeklenebilir bir mimari geliştirilecek. Belirlenen operasyonel gereksinimler arttırılmış eş güdüm, durumsal farkındalık ve karar verme hızı olarak sıralanıyor.
İnsanlı-insansız sistemlerin eş güdümlü çalışması hakkında hazırlanacak konseptlerde etik değerlere dikkat edilecek ve her sistem bir insan operatör gözetiminde çalışacak.
Denemeler 2021’de Başlıyor
Ortaya çıkacak insansız kara aracı, üye ülkelerin tatbikatlarının ve ayrı olarak icra ettiği testlerin bir parçası olarak çeşitli şartlarda denenecek. İlk deneme 2021’in ilk çeyreğinde Estonya’da yapılacak.
Havacılık ve Uzay Mühendisliği öğrencisi, askeri araçlar ve silah sistemleri odaklı savunma sanayi araştırmacısı.