Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Avustralya’nın bölgede İran’la yaşanan gerginlikler sonrasında ABD’nin Körfez’deki askeri misyonuna katılacağını açıkladı.
Hürmüz Boğazı, petrol nakliyesi için dünyanın en önemli ticaret yollarından biri olarak hizmet eden Basra Körfezi ile Umman Körfezi arasında yer alan ince bir deniz şerididir.
Savunma Bakanı Linda Reynolds, Avustralya’nın katılımının “Körfez’de artan gerilimlerin azaltılmasıyla ilgili” olduğunu söyleyerek nakliye yollarını korumakla sınırlı olacağını vurguladı.
Başbakan, Avustralya’nın bir adet firkateyn, bir adet P8 deniz gözetleme uçağı, yaklaşık 200 Avustralyalı personelden oluşan bir güçle, oluşturulacak misyona katkı sunacak.
Başbakan Morrison, misyona katılmayı “mütevazı, anlamlı ve zaman sınırlı” olarak nitelendirdi. Başlangıçta, Avustralya en az altı ay boyunca yer alacak. Ancak Başbakan, misyonun uzatılabileceğini açıkça belirtti.
Oluşturulacak Denizcilik Güvenlik Misyonu’nda Yer Alacak Ülkeler
İsrail
İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, ABD’nin Körfez’deki ticaret yollarını korumak için bir güç oluşturma çabaları ile eşzamanlı olarak, ülkesinin Hürmüz Boğazı’ndaki seyrüsefer güvenliğini sağlamak amacıyla Washington’un kurmak istediği deniz kuvvetlerine katılacaklarını açıkladı.
Bölgede, İran’ın Basra Körfezi’ndeki deniz seyrüseferlerine yönelik tehdidinin devam etmesi nedeniyle son haftalarda gerginlikler yaşanıyor. Bu durum ABD ordusunu, bu terör eylemlerine karşı koymak için acil uluslararası eylemin gerekliliğini vurgulamaya sevk etti. Bununla birlikte İngiltere pazartesi günü yaptığı açıklamada, Körfez’de ABD’nin önderliğinde seyrüsefer güvenliğini sağlamak amacıyla kurulan ”Hürmüz Boğazı Gücü”ne katıldığını bildirdi.
Bahreyn Krallığı
Bahreyn Kralı, ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) Komutanı Kenneth McKenzie ile gerçekleştirdiği görüşmede, Manama’nın bölgenin güvenlik ve istikrarını arttırmaya katkı sağlayan Washington’un çalışmalarını takdir ettiğini belirterek, ülkesinin bölgedeki ticaret, enerji ve uluslararası serbest geçiş özgürlüğünü güvence altına almak için ortak çalışmada yer alacağını söyledi.
Amerika Birleşik Devletleri
Haziran 2019’da, İran ile yaşanan gerginlik sonrası ABD, Katar’a F-22 Raptor takviyesi gerçekleştirmişti.
ABD, 5. nesil savaş uçağı olan F-22 Raptor jetlerini Katar’a böylece ilk kez konuşlandırmış oldu. ABD Ordusu yaptığı açıklamada, İran’la gerginliğin yükselmesinin bir sonucu olarak Körfez’de güçlerinin arttırılması gerekliliğinin ortaya çıktığını ifade etti.
ABD Hava Kuvvetleri Merkez Askeri Komutanlığı’ndan yapılan açıklamada kaç adet 5. nesil savaş uçağı olan F-22 Raptor gönderildiğine dair net bir ifade yer almazken, Amerikan Hava Kuvvetleri’nin F-22 Raptor stealth savaş uçaklarını “Amerikan kuvvetlerini ve çıkarlarını savunmak için” görevlendirdiği belirtildi.
İngiltere
Temmuz 2019’da İngiltere, İran’la yaşadığı gerginlik nedeniyle, Basra Körfezi’ne ikinci bir savaş gemisi göndermeye karar vermişti. O dönem Akdeniz’de olan HMS Duncan gemisi bir hafta sonra Basra Körfezi’nde bulunan diğer bir İngiliz savaş gemisi HMS Montrose fırkateynine katılmıştı.
O dönemde İran’ın resmi haber ajansı IRNA’ya konuşan İranlı bir yetkili ise, “İngiltere’yi bu tehlikeli oyuna girmemesi konusunda uyarıyoruz,” demişti.
ABD’nin Basra Körfezi’nin petrol ticareti açısından stratejik önemdeki Hürmüz Boğazı’nda devriye gezmesini planlandığı Denizcilik Güvenlik Misyonu çerçevesinde, İngiltere’nin HMS Kent savaş gemisini pazartesi bölgeye yönlendirdi.
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.