İran Savunma Bakanı Tuğgeneral Amir Hatami’nin Ağustos ayının başında tanıtılacağını ifade ettiği yeni “Uzun Menzilli Hava Savunma Füzesi Sistemi “Bavar-373” görücüye çıktı.
Bavar-373 hava savunma füze sistemi bu yıl gerçekleştirilen Ulusal Savunma Sanayii Günü’nde basına tanıtıldı.
İran Cumhurbaşkanı Ruhani Ulusal Savunma Sanayii Günü töreninde yaptığı konuşmada Bavar-373 hava savunma füze sistemini, Rus yapımı S-300 hava savunma sisteminden daha iyi bir sistem olarak nitelendirdi.
Bavar-373’ün belirgin özelliklerinden birisi sahip olduğu fırlatma sistemi yapısı, çoğunlukla savaş gemilerinde hava savunması için kullanılan köşeli kanistere sahip dikey fırlatma sistemidir.
Bavar-373 uzun menzilli mobilize karadan havaya bir hava savuma füze sistemidir. İran geliştirilen bu sistemi Rusya’nın S-300 hava savunma füze sistemine bir rakip olarak nitelendirdi.
Bavar-373 Hava Savunma Füze Sistemi
- Maksimum hedef izleme menzili: 320 km
- Maksimum hedefe angaje olma menzili: 260 km
- Maksimum hedefi etkisiz hale getirme menzili: +200 km
- Maksimum hedefi etkisiz hale getirme irtifası: 27 km
- Aynı anda 300 farklı hedefi izleme ve 6 farklı hedefe angaje olma
Bavar-373 hedefleri etkisiz hale getirmek için ikili veya dörtlü köşeli fırlatma kanisterinde bulunan Sayyad-4 füzesini kullanacak. Hava savunma sistemi, çeşitli menzillerde hedefleri vurmak için üç farklı füze türü kullanacak.
Bu füze hakkında resmi bir bilgi verilmedi ancak Sayyad-4’ün kanatlarda ve kontrol yüzeylerinde Sayyad-3’e benzer olduğu haber fotoğraflarından görülüyor fakat ön taraftan bakıldığında değişiklik fark edilebiliyor.
Bavar-373 hava savunma füze sistemi, ZAFAR ağır yük kamyonuna monte edildi. Sistem orta ve uzun mesafelerde aerodinamik hedefleri ve balistik füzeleri izlemek için aşamalı bir dizi radar kullanıyor. Bavar-373’te kullanılan radarlardan biri, hedefleri belirlemek için kompleks teknikler kullanan 450 km arama menzili olduğu iddia edilen Meraj’dır. Meraj aynı anda 300 hedefi takip edebilir.
Sayyad-4 füzeleri içeren fırlatıcılar Zoljanah 10×10 kamyonunda taşınacak ancak basına verilen resimler yarı römorkta da taşınabileceklerini gösteriyor.


Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.