Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, TRT Haber’de sorulara yanıt verdi ve gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.
TRT Habere konuk olan Aliyev açıklamasında Türkiyenin rolüne, Ermenistanın kara propagandalarına, Karabağ sorununa, Türk yapımı İHA/SİHA’lara ve Ermenistan’ın saldırıları başta olmak üzere birçok konuya değindi.
İHA-SİHA’lar hakkında ne söyleyeceksiniz?
“Türkiye’nin üst düzey SİHA’ları sayesinde can kayıpları azaldı. Bu SİHA’lar Türkiye’nin potansiyelini gösteriyor, bizi güçlendiriyor. Can kaybımızı önledi. Daha çok insan helak olabilirdi. Bunlar Türkiye halkının potansiyelini gösteriyor. Biz çok mutlu ülkeyiz ki, Türkiye gibi bir müttefikimiz, kardeşimiz var. Türkiye’nin bize gösterdiği manevi destek ve savunma ürünlerinin bizde olması bizi güçlendirir. Türkiye NATO’da ikinci ülkedir. Kimse Türk ordusunun karşısında duramaz. Bunu herkes gördü. Bizim de kimse karşımızda duramayacak.”
Ermenistan Başbakanı Paşinyan, “Karabağ Ermenistan’ın değil” demelidir
“Azerbaycan Ordusu birçok yeri işgalden kurtardı. Öz topraklarımızı askerlerimizin gücüyle kurtarıyoruz.30 yıldır müzakereleri umutla sürdürdük. 30 sene boyunca Azerbaycan’a verilen sözler hayata geçmemiştir. Ermenistan bize topraklarımızdan çıkacağız takvimi sunmalı. Biz isteriz ki bu sorun barışçıl yollardan çözülsün. Ordumuzun başarılı operasyonu sırasında ateşkes isteniyor. Paşinyan özür dilemelidir. Ermenistan Başbakanı Paşinyan, “Karabağ Ermenistan’ın değil” demelidir.
Bu savaşa biz başlamadık, biz topraklarımızı savunuyoruz. Tovuz çatışmalarında Ermenistan topraklarına geçmedik. Tarihi adalet diyor ki, Karabağ Azerbaycan toprağıdır. Biz hep müzakere masasında olumlu tavır sergiledik.
Minsk grubu eş başkanları ve diğer ülkeler sağlarsa ateşkes sağlanabilir. Türkiye güçlü bir devlettir. Dünya çapında büyük kapasitesi vardır. Bizim komşumuzdur. Türkiye bu işlerde faal olmalıdır. Türk kardeşlerime teşekkürlerimi iletiyorum. Başta Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere.
Türkiye’nin net tavrı çok önemli. Türkiye ‘biz Azerbaycan’ın yanındayız.‘ dedi. Birçok başka aktörlere de bu bir uyarı oldu. Barış sürecinde Türkiye olmalıdır. Bizi en çok destekleyen, net şekilde Türkiye olmuştur. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın cesaretli açıklamaları birçok ülkeye uyarı olmuştur. Tüm kürsülerden biz birbirimizi destekliyoruz.”
Ermenistan neden Tovuz’a saldırdı?
“Neden onlar Temmuz ayında bu provokasyonu Azerbaycan sınırında yaptılar? Onların bir hedefi vardı. Ermenistan bizim doğrudan kendilerine saldırmamızı istiyor. Biz onların sınırını geçelim diye… Ermenistan Rusya’nın bu sürece dahil olmasını istiyor. Esas amaçları Azerbaycan topraklarını işgal etmek ve petrol boru hattına geçip orayı kontrol altına almaktı. Geçemeyince, geri çekildiler ve yardım istediler.
Ermenistan’da çok derin bir kriz yaşanıyor şuanda. Bu kriz neticesinde siyasi ilişkileri bozuldu. Paşinyan, muhalifleri hapse atıyor şuan.”
Ermenistan’ın kara propagandaları hakkında ne söyleyeceksiniz?
“Azerbaycan’a karşı kara propaganda bir saniye durmuyor. Birkaç sebebi var. İlki, Ermeni lobisi bize karşı daima harekatta. Bizim üstümüze leke atmak, imajımızı batırmak çabasındalar. Ermeni lobileri dünyanın birçok ülkesinde var. Bize saldırıyorlar. Olmadık yalanları uyduruyorlar. Bu çatışma döneminde Ermeni lobisi tüm gücünü sevkedip, kara propagandalarını ortaya koyuyor ama bize yapışmıyor.”
Gence’ye saldırı hakkında ne söyleyeceksiniz?
“Ermenistan’ın terörist ülke olmasını bir kez daha göstermiştir. Sivilleri vurmak, sivil şehri vurmak kabul edilemez. Gence içinde top, tank yoktur. Neden vuruyorsun? Azerbaycan ve Türk nefreti onların kanındadır.”
Karabağ alındığında Ermenilere ne söyleyeceksiniz?
“Ermeni halkına müracaat ettim. Onlara bunu söylemek kolay değil. Sizi Ermenistan vurdu diye… İki toplum çerçevesinde bir ülke… Azerbaycan’da bugün çok sayıda Ermeni var. Gence’de Ermenistan saldırısında bir Ermeni yaralandı. Ermeni halkıyla bir sorunumuz yoktur. Paşinyan rejimi kendi halkını tehlikeye soktu. Birçok ülkede Ermeni ve Azerbaycanlılar birlikte yaşıyor. Gürcistan’da, Türkiye’de, Rusya’da… Neden burada yaşamasınlar? Zaten birlikte yaşamışlar. Biz istiyoruz ki yine birlikte yaşayalım, bir komşu gibi. Ümit ediyorum ki bu işgalci siyasete son verildikten sonra vatandaşlarımız birlikte yaşayacak.”
İlgili Olarak
Geçmişten Günümüze Dağlık Karabağ Sorunu ve Ermeni Politikaları
Savunma Sanayii ile ilgileniyor.