Lockheed Martin ve Pentagon, F-35 Müşterek Taarruz Uçağı’nın parça tedariki için 71 milyon Amerikan doları tutarındaki kredi üzerinde anlaştı.
Lockheed Martin Corp. ve Pentagon, teslim edilen savaş uçaklarının parçalarının teslimatı için yaklaşık 71 milyon dolar değerinde hizmet alımı konusunda anlaşmaya vardı. Savunma Sözleşmesi Yönetim Ajansı (DCMA), 2015 yılından 2020 yılı başına kadar teslim edilen F-35 savaş uçağının parçalarının iadesi veya eşdeğer hizmetler için bir numaralı savunma yüklenicisi olan Lockheed Martin ile Nisan ayında görüşmelere başladı, 18 Eylül’de anlaşmaya varıldı.
Savunma Sözleşmesi Yönetim Ajansı (DCMA) sözcüsü Matthew Montgomery yaptığı bir açıklamada, “Ajans ve Lockheed Martin resmi bir belge imzalamadan önce geri ödeme ayrıntılarını çözmeye çalışıyor. Geri ödeme ile ilgili görüşmeler devam ediyor ancak bunun, halihazırda yapılmış iyileştirmelere yönelik kredilerin ve Lockheed Martin şirketinin parça yönetim sisteminde gelecekteki iyileştirmelerin bir kombinasyonu olacağını tahmin ediyoruz.” şeklinde açıklamada bulundu. Söz konusu parçalar, güvenlik veya üretim kusurları nedeniyle değil, yalnızca veri eksikliği nedeniyle kurulum için yetersiz kabul edildi.
F-35 Lightning II Müşterek Taarruz Uçağı (JSF) Programı
F-35 Lightning II Müşterek Taarruz Uçağı programı, projenin başlangıcından itibaren, çoğu hem uçağın üretimine katkıda bulunacak hem de kendi silahlı kuvvetleri için tedarik edecek olan birçok ülkeden katılımcının katılımıyla tasarlandı. Amerika Birleşik Devletleri birincil müşteri ve finansal destekleyici iken, Birleşik Krallık, İtalya, Hollanda, Kanada, Türkiye, Avustralya, Norveç ve Danimarka, programın geliştirme maliyetlerine 4,375 milyar ABD doları katkıda bulunmayı kabul etti.
Toplam geliştirme maliyetlerinin 40 milyar ABD dolarından fazla olduğu tahmin edilirken (büyük ölçüde Amerika Birleşik Devletleri tarafından garanti altına alınmıştır), tahmini 2.400 uçağın satın alınmasının 200 milyar ABD dolarına mal olması bekleniyor. Norveç, planlanan 52 F-35 savaş uçaklarının her birinin, operasyonel ömürleri boyunca ülkelerine 769 milyon dolara mal olacağını tahmin ediyor. ABD de dahil olmak üzere dokuz büyük ortak ülke, 2035 yılına kadar 3.100’den fazla F-35 Lightning II uçağı satın almayı planlıyor ve bu teslimat gerçekleşir ise F-35 Lightning II uçağı en çok üretilen savaş uçaklarından biri olmuş olacak.