Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Şubat 2020’de gerçekleştirmiş olduğu Kayseri ziyareti sırasında Hürriyet gazetesi yazarı Fatih Çekirge ile bir araya geldi. Bakan Akar gündeme ilişkin değerlendirmede bulunarak DAEŞ, PKK/YPG terör örgütleri ile mücadele, Yunanistan’ın silahlanması ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu.
Hürriyet gazetesi yazarı Fatih Çekirge’nin Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar’la yaptığı görüşmede Bakan Akar DAEŞ’le mücadeleye değindi. Kayseri ziyareti sırasında Fatih Çekirge ile görüşen Bakan Akar, “DAEŞ’le mücadele için PKK/YPG değil biz varız” dedi.
”DAEŞ’le mücadele için PKK/YPG değil biz varız”
Yazar Fatih Çekirge’nin “DAEŞ’le mücadelede Türkiye’nin rolü hangi düzeydedir?” sorusuna cevap veren Bakan Akar “Fatih Bey, Türkiye DAEŞ’e karşı mücadelede NATO’da daima ön saflarda yer almıştır. DAEŞ ile göğüs göğüse savaşan tek NATO ülkesi Türkiye’dir. Öyle havadan bombalama değil, göğüs göğse mücadeleden söz ediyorum. Bugüne kadar Suriye ve Irak’ta 3 bin 700 DAEŞ’li terörist etkisiz hale getirilmiştir. ABD ile de irtibat kurularak yaklaşık 100 bin kadar DAEŞ’linin Türkiye’ye girişi engellenmiştir. 9 bin DAEŞ’li ise geri gönderilmiştir.” dedi.

Ayrıca konunun sadece DAEŞ olmadığını belirten Bakar Akar, “Biz müttefiklerimizden entelektüel ahlak istiyoruz. Fikri ahlak istiyoruz. Yani hem NATO müttefiki olacaksınız, hem müttefik olduğunuz ülkenin canına kastetmek isteyen terör örgütüne bir bahaneyle destek vereceksiniz. Bu olmaz…”dedi.
Türkiye ‘Defender Europe’ tatbikatında var
Yazar Fatih Çekirge’nin “ABD’nin Rusya’ya karşı Avrupa’yı koruma amacıyla geliştirdiği senaryo için yapılan tatbikatta Yunanistan var, Türkiye neden yok? Son dönemde gazetelerde, televizyonlardaki tartışma programlarında 1 numaralı gündem maddesi bu soruydu… Son olarak tatbikat için Yunanistan’ın Dedeağaç kıyılarına getirilen Amerikan savaş helikopterleri ve zırhlı araçlar ile 20 bin civarındaki personel tartışmaları daha da büyütmüş, “Yunanistan var, Türkiye neden yok. Türkiye dışlanıyor mu?” iddialarını atırmıştı.” sorusuna cevap veren Bakan Akar konuşmasına,
“Nereden çıkıyor bu laflar. Bu ‘Defender Europe’ tatbikatı Avrupa’nın güvenliği için her yıl yapılır. Bir yıl kuzeyde, bir yıl da güneyde olur. Bu sene güneyde yapılıyor. Bu, ABD ile Yunanistan’ın yaptığı ortak bir tatbikat değildir. ABD’nin öncülüğünde yapılan, bu yıl 26 ülkenin katıldığı çok uluslu bir tatbikattır. Bir aşamasına NATO’nun da katılacağı bu tatbikata, NATO’nun Çok Yüksek Hazırlık Seviyesinde Görev Gücü’nün, kısaca VJTF’nin 2021 yılı komutasını üstlenen Türkiye de VJTF üzerinden katılacaktır. Yani, Türkiye de o tatbikatta vardır. Bu vesileyle VJTF’den de bahsedeyim. VJTF, NATO’nun herhangi bir kriz veya çatışma anında kullanacağı ilk müdahale kuvvetidir. Yani, NATO bir yerde göreve çağrılırsa, bölgeye intikal edecek NATO gücü Türkiye’nin liderliğindeki bu VJTF gücü olacaktır. Yunanistan sık sık aynı şeyi yapıyor. Türkiye o tatbikatta yokmuş gibi gösteriyor. Yani Türkiye ile Yunanistan arasındaki meseleleri Yunanistan sanki Türkiye ile ABD, Türkiye ile AB arasındaki meseleymiş gibi sunmak istiyor… Bu da böyle bir şey. Doğrusu o tatbikatta Türkiye’nin de olduğudur.”
diyerek devam etti.
”Yunanistan 3-5 uçak almakla bir yere varamaz”
Yunanistan’ın teçhizat alımlarının Adalar (Ege) Denizi’ndeki güç dengelerini Türkiye aleyhine etkiler şeklindeki iddiaları hatırlatan Yazar Çekirge’ye Bakan Hulusi Akar, “Bakın, öyle 3-5 savaş uçağı almakla, 3-5 gemi almakla Yunanistan bir yere varamaz. Yetmez. Yetmez… Türkiye’nin, Türk Ordusunun gücü ortadadır. Dünyanın en güçlü ordularından birisidir. Bu iddialar akla, mantığa, matematiğe uymaz. Çünkü matematik bellidir. Yunan hükümeti bu silahlara para harcayarak Yunan halkının parasını çarçur ediyor. Bundan başka bir sonucu olmaz. Beyhude bir çabadır. Yunan halkı, akademisyenleri, bilim adamları, emekli askerleri de bunu görüyorlar. Bu yaklaşımın doğru olmadığını ifade ediyorlar.” şeklinde yanıt verdi.
Defence Turk Dergisinin 2. sayısı çıktı. Dergiye ulaşmak için tıklayınız.
İlgili Olarak
Bakan Akar’dan S-400 hava savunma sistemi için Girit Modeli önerisi

Savunma Sanayii ile ilgileniyor.