Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Milli Uzay Programı kapsamında birinci hedef olan Ay Misyonu için geliştirilen roketin tesislerinde incelemelerde bulundu. Aya ilk temasta gönderilecek olan insansız aracın hibrit motorlu roketinin geliştirilmesi DeltaV tarafından yapılıyor. Bakan Varank, DeltaV’nin İstanbul’daki tesisinde bir toplantı yaptı. Toplantıya Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, TÜBİTAK UZAY Müdürü Mesut Gökten ve Delta V Uzay Teknolojileri Genel Müdürü Arif Karabeyoğlu katıldı. Delta V’nin yürüttüğü faaliyetler hakkında Bakan Varank’a bilgi verildi. 2023 yılında Ay’a sert iniş yapması planlanan insansız uzay aracının mevcut kavramsal tasarımı ile teknik özellikleri ele alındı.
Milli Uzay Programı ile Türkiye’yi uzay ligine taşımayı ve gelişen uzay ekonomisinden alınan payı artırmayı hedeflediklerini söyleyen Varank,
“Biz de Türkiye Uzay Ajansının hazırladığı Milli Uzay Programı ile bu kabiliyetleri bir araya getirerek tam bir koordinasyon içerisinde önemli hedefler belirledik. Ay misyonunda 2023 ve 2028 yıllarında iki aşamalı bir hedefimiz var. 2023’te ilk kez kendi milli ve özgün teknolojilerimizi kullanarak Ay ile teması gerçekleştirmek istiyoruz. Misyonumuzun ilk ayağında Ay’a bir sert iniş gerçekleştireceğiz. Burada öncelikle Dünya yörüngesine çıkaracak ilk fırlatmayı uluslararası iş birlikleriyle yapacağız ama Dünya yörüngesinde kendi milli ve özgün roketimizi ateşleyerek uzay aracımızı Ay ile buluşturacağız.”
dedi.
DeltaV ve TÜBİTAK UZAY
Ay misyonunun en önemli ayaklarından biri olan hibrit motor teknolojisini Delta V’nin geliştirdiğini ifade eden Varank, firmanın 2016’da kurulduğunu ve 2017’den beri uzaya erişimle ilgili çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti. Bakan Varank, 2021 yılı yaz aylarında firmanın uzay sınırını aşacak roketini ateşleyeceğini ifade etti. Hibrit motor üretimi kapsamında TÜBİTAK UZAY ve DeltaV’yi bir araya getirdiklerini söyledi. Bütün taraflarla beraber adeta bir ön tasarım toplantısı yaptıklarını ifadelerine ekledi. Sözlerine “Delta V’nin dünyada yeni gelişen hibrit roket teknolojilerinde nerede bulunduğunu, önümüzdeki dönem planlamalarını kendilerinden dinledik.” diyerek devam etti. TUA’nın bütçe eleştirileri için Ar-Ge anlamında bir bütçenin diğer kurumlardan aktarıldığını belirtti.
Hibrit roket motorlarında ise oksitleyici ve yakıt farklı fiziki safhalarda depolanarak hibrit bir sistem elde ediliyor. DeltaV Uzay Teknolojileri A.Ş tarafından geliştirilen yeni nesil hibrit roket motorlarında, katı yakıt ve sıvı oksitleyici kullanılarak yeni nesil uzay sistemlerinin ihtiyaçlarına cevap verebilecek özgün roket motorları geliştiriliyor. Hibrit roket motorları maliyetlerin önemli etken haline geldiği uzay sektöründe diğer roket motorlarına kıyasla 10’da 1’e kadar maliyet avantajı sağlıyor.
Defence Turk Dergisinin 2. sayısı çıktı. Dergiye ulaşmak için tıklayınız.
İlgili Olarak

Uzay ve Uydu Mühendisliği öğrencisi, Havacılık ve uzay sistemleri meraklısı, teknoloji sever