Açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı, TÜBİTAK’ın, 7 yeni kritik altyapısının resmi açılış töreninde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank önemli açıklamalarda bulundu.
Türkiye’yi dünyanın sayılı üretim ve teknoloji üslerinden biri yapmayı hedeflediklerini ifade eden Bakan Varank, “Milli Teknoloji Hamlesiyle; küresel rekabet gücümüzü artıracak, ekonomik ve teknolojik bağımsızlığımızı güçlendirecek, katma değerli üretimi geliştirecek, ve çığır açıcı kritik teknolojilerde atılım sağlayıp yol haritamızı, 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejimiz belirliyor” dedi. Varank, TÜBİTAK aracılığıyla; sanayiye, akademiye ve bilim insanlarına destekler vererek, bilimin ve teknolojinin topluma hizmet etmesini sağladıklarını söyledi.
“Dünyada bu kabiliyete sahip 5 ülkeden biriyiz”
Milli genel maksat helikopteri Gökbey’in motorunda kullanılan türbin kanatçığını elinde gösteren Bakan Varank, söz konusu parçanın motorda kullanılan en yüksek katma değerli parça olduğunu açıklayarak, “Elimde gördüğünüz ve TÜBİTAK MAM’da üretilen bu ürün; turboşaft motorlarında kullanılan türbin kanatçığı. Bu parça olmaksızın, uçaklar ya da helikopterler havalanamaz. Dünyada bu kabiliyete sahip 5 ülkeden biriyiz. Hâlihazırda TEI’ye 160 adet teslim ettik” dedi
Lazer Arayıcı Başlık Dedektörü
Bakan Varank konuşmasında başka bir parçayı göstererek “Bu küçücük kare, SİHA’ların kullandığı akıllı bombaların lazer arayıcı başlık dedektörü. Bu arayıcı başlık sayesinde bombalar, nokta atış yapabiliyor. BİLGEM’de geliştirdiğimiz bu dedektör, savunma sanayimizin kritik bileşenlerinden birisi. “ dedi ve dedektörün yurtdışı muadillerine göre Türkiye’de çok daha kaliteli ve ucuza üretebildiğini sözlerine ekledi.
Gerçek Zamanlı İşletim Sistemi (GİS)
Açılışta ülkemizin önemli teknolojik kurumlarından biri TÜBİTAK BİLGEM ile Türk Savunma Sanayiinin dev şirketlerinden biri olan HAVELSAN arasında Gerçek Zamanlı İşletim Sistemleri anlaşması imzalandı. Bu anlaşma ile savaş uçağı ve helikopter gibi birçok yüksek teknolojili üren için elzem olan işletim sistemi yerli ve milli olarak üretilecek. Bu anlaşma ile savaş uçağı ve helikopter gibi birçok yüksek teknolojili üren için elzem olan işletim sistemi yerli ve milli olarak üretilecek.
Gerçek Zamanlı İşletim Sistemi (GİS) Savunma, havacılık, uzay, otomotiv, aylı, ulaşım, nükleer santralleri, tıp elektroniği ve daha bir çok sektörde kullanılmaktadır.
GİS ya da GİSİS olmak üzere anılan yerli ve milli Gerçek Zamanlı İşletim Sistemleri kritik alanlarda yerli teknolojinin yerli yazılımın beyni niteliğinde. Bu işletim sistemiyle emniyet kritik sistemlerdeki dışa bağımlılığın azaltılmasına sızmalara ve saldırılara karşı güvende olunmasına, sistemler üzerinde tam hakimiyet kurulmasına imkan sağlamakta.
TÜBİTAK BİLGEM’in geliştirdiği GİS’in yurt içinde ve yurt dışında tanıtımı, yaygınlaştırılması, pazarlanması, satış , eğitimleri, kart destek paketlerinin geliştirilmesi, saha desteği, bakım ve idame faaliyetleriyle ilgili haklar imzalanan sözleşme uyarınca HAVELSAN’a lisaslandı. HAVELSAN ara katman seviyesinde yeni yeteneklerin ve özelliklerin geliştirilmesine katkı verecek. TÜBİTAK BİLGEM GİS’i teknolojik trentlere ve sektörlerin emniyet kritik sistem ihtiyaçlarına yönelik geliştirme faaliyetlerine devam edecek. Söz konusu sözleşmeyi TÜBİTAK BAŞKANI Sayın Prof. Dr. Hasan MANDAL ile HAVELSAN Genel Müdürü Dr. Mehmet Akif NACAR imzaladılar.
İlgili Olarak:
TEİ, GÖKBEY helikopterinin yerli motorunu TUSAŞ’a teslim ediyor
Barış Pınarı Harekatı’nda kullanılan yerli sistemler: Hava Platformları ve Mühimmatlar

Savunma Sanayii ile ilgileniyor.