9 Ekim 2019 saat 16:10’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Barış Pınarı Harekatı’nın başladığını Twitter hesabından tüm dünyaya duyurdu. Erdoğan açıklamasında “amacımız güney sınırımızda oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek ve bölgeye barış ve huzuru getirmektir” ifadesi yer aldı.
Bu çalışmada; Türk Silahlı Kuvvetleri’nin güney sınırımızda oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek ve bölgeye barış ve huzuru getirmek amacıyla başlattığı Barış Pınarı Harekatı’nda güvenlik güçlerimizin kullandığı yerli ve milli hava vasıta sistemleri neler onları inceleyeceğiz.
Gökyüzündeki Mavi Vatan Bekçilerimiz
Barış Pınarı Harekatı’nda görev alan güvenlik güçlerimizin envanterinde farklı sınıf ve konfigürasyonda hava platformları mevcut. Güvenlik güçlerimiz tarafından sahada kullanılan hava platformları genel olarak;
- Karadaki birliklere havadan ateş desteği sağlamak
- Keşif ve gözetleme faaliyetlerinde bulunmak
- Düşman unsurları etkisiz kılacak faaliyetlerde bulunmak
- Sahada ki dost birliklere istihbari bilgi sağlamak
şeklinde olup, ihtiyaç duyulan farklı görevlere göre farklı platformlar kullanılmaktadır.
Türk savunma sanayii firmalarının ülkemiz güvenlik güçlerinin ihtiyaç duyduğu sistemleri yerli imkanlarla karşılamaya yönelik çabalarının bir sonucu olarak hava platformlarında büyük gelişim sağlandığı görülmektedir. Önemli hava platformu üreticileri olan Türk Havacılık ve Uzay Sanayi, Baykar Savunma ve STM gibi firmalar ile bu firmaların getirdiği bu çözümlere yönelik üretim içinde olan Roketsan gibi kuruluşların ürünleri bugün Barış Pınarı Harekatı’nda ki güvenlik güçlerimizin faaliyetlerinde kullanılıyor.
T129 ATAK Helikopteri
TUSAŞ tarafından geliştirilen T129 Atak helikopteri ; ağır silah yükü ile zorlayıcı “sıcak hava-yüksek irtifa” görevleri için optimize edilmiş bir platformdur. T129 Atak helikopteri Türk Silahlı Kuvvetleri’nin taarruz helikopteri ihtiyacının giderilmesi amacıyla milli imkan ve kabiliyetler doğrultusunda geliştirilmiş olup, teslim edilen helikopterler gece ve gündüz koşullarında yüksek manevra ve performans kabiliyeti ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nin operasyonlarında etkin bir şekilde görev yapmaktadır.
Yurt içi ve yurt dışında gerçekleştirilen görevlerde güvenlik güçlerimize gece gündüz her türlü hava koşulunda destek veren T129 Atak helikopterlerimizden 52 adet Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edildi.
Helikopterin baş tarafında bulunan AselFLIR-300T Gündüz ve Gece Görüntüleme Sistemi 360° dönebilmekte, yaklaşık 20 km’ye kadar mesafedeki hedefleri tespit, 10 km’ye kadar mesafedeki hedefleri ise teşhis edebilmektedir.
Yakın hava desteği görevleri için 76 adete kadar güdümsüz roketler ve 500 adet mühimmat kapasiteli 20 mm top ile donatılmış olan T129 ATAK, çok amaçlı görevlere uygun olarak da 8 adet UMTAS Anti- Tank Füzesi, 16 adet CİRİT Lazer Güdümlü Füze, 8 adet STINGER Hava-Hava Füzesi ile en modern elektronik harp ve elektro-optik sistemleri de bünyesinde barındırmaktadır.
ATAK Programı kapsamında, Türk Kara Kuvvetleri’ne 59’u kesin 32’si opsiyonel toplam 91 adet, İçişleri Bakanlığı’na ise 24’ü kesin 3’ü opsiyonel toplam 27 adet T129 ATAK Helikopteri teslim edilecektir.
- T-129 ATAK helikopteri ile ilgili yazımızı okumak için tıklayın.
ANKA – Silahlı / İnsansız Hava Aracı
Gece ve gündüz, kötü hava şartları da dahil, keşif, gözetleme, sabit/hareketli hedef tespit, teşhis, tanımlama ve takip amaçlı, gerçek zamanlı görüntü istihbaratı görevlerine yönelik geliştirilmekte olan ANKA Sistemi, söz konusu görevleri yerine getirmek amacıyla aşağıdaki faydalı yükleri taşımaktadır:
• Elektro Optik Gündüz Kamera,
• Gündüz / Kızılötesi / Lazer Mesafe Bulucu & Lazer İşaretleyici ve Spotter Faydalı Yükü,
• SAR/MTI-ISAR Faydalı Yükü
Orta İrtifa Uzun Hava Kalış sınıfı İnsansız Hava Aracı sistemi Anka-S, SATCOM özelliği sayesinde binlerce kilometre öteden yapılan kontrollerle görevini yerine getiriyor. Milli uydular üzerinden kontrol edilebilen Anka-S’nin görev menzili binlerce kilometreye ulaşıyor. Anka-S’de milli kriptolu haberleşme sistemi, milli olarak geliştirilen Full HD çözünürlükte gece ve gündüz kamerası, düşük ışık kamerası, lazer işaretleyici ve lazer mesafe ölçücü sistemlerden oluşan keşif gözetleme sistemiyle de bu alandaki ihtiyaçları karşılıyor.
- ANKA-S, insansız hava aracı ile ilgili yazımızı okumak için tıklayın.
Bayraktar TB2 – Silahlı / İnsansız Hava Aracı
TSK envanterine giren ilk yerli ve milli SİHA sistemi Bayraktar TB2, önceki iç güvenlik ve sınır ötesi harekatlarda olduğu gibi güvenlik güçlerine destek oluyor. Türk havacılık tarihinde havada kalma (27 saat 3 dakika ) süresi ve irtifa (27 bin 30 feet) rekorlarını kıran Bayraktar TB2, 55 kilogram faydalı yük taşıyabiliyor, 150 kilometre haberleşme menziline sahip bulunuyor.
Bayraktar TB2, Orta İrtifa ve Uzun Menzil (MALE) sınıfı İHA konseptine uygun olarak geliştirilen Taktik İnsansız Hava Aracı Sistemi Milli ve Özgün tam otomatik uçuş kontrol özellikleri (Taksi, Kalkış, Seyir, İniş ve Park) ve üç yedekli uçuş kontrol sistem mimarisi, özgün seyrüsefer ve sensör füzyonu uygulamaları ile dünya klasmanında en ileri teknolojik seviyede geliştirilmekte olan keşif ve gözetleme aracıdır.
- Bayraktar TB2, silahlı insansız hava aracı ile ilgili yazımızı okumak için tıklayın.
BAYRAKTAR TB2
Mini İnsansız Hava Aracı
Bayraktar Mini İnsansız Hava Aracı Sistemi tamamen özgün ve milli olarak geliştirilmiş elektronik, yazılım ve yapısal bileşenleri ile Türkiye’nin ilk mini robot hava aracı sistemidir. Ar-Ge ekibinin yoğun çalışma ve gayreti ile geliştirilen sistem tüm testleri başarı ile geçerek ilk olarak 2007 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin hizmetine girmiştir.
- Mini İHA, mini insansız hava aracı ile ilgili yazımızı okumak için tıklayın.
KARGU- Vurucu İHA
KARGU, Otonom Döner Kanatlı Vurucu İHA, asimetrik harp veya anti-terör alanlarında kullanılmak üzere tek er tarafından taşınabilen, otonom veya uzaktan kumanda ile çalışabilen, keşif, gözetleme ve küçük ölçekli tehditleri etkisiz hale getirebilen döner kanatlı milli İHA çözümüdür.
- KARGU Vurucu İHA, ile ilgili yazımızı okumak için tıklayın.
ALPAGU Vurucu İHA
- ALPAGU Vurucu İHA, ile ilgili yazımızı okumak için tıklayın.
SERÇE-1 İHA
SERÇE-1 Çok Rotorlu İHA başta keşif, gözetleme ve istihbarat görevleri olmak üzere, yol trafik bilgisi ve sınır güvenliği gibi görev ihtiyaçlarına göre farklı faydalı yük ile donatılabilen, tam otonom görev yapabilen bir insansız uçan sistemdir.
- SERÇE-1 İHA, ile ilgili yazımızı okumak için tıklayın.
Mühimmatlar ve Güdüm Kitleri
UMTAS Uzun Menzilli Tanksavar Füzesi
Roketsan tarafından öncelikli olarak taarruz helikopterinden kullanım için geliştirilen UMTAS bir tanksavar füze sistemidir. Üzerinde barındırdığı yüksek teknoloji ile modern savaş alanındaki tüm zırhlı tehditlere karşı etkilidir.
8 km azami menzil ve 500 m asgari menzile sahip UMTAS, gündüz-gece ve tüm hava koşullarında görev yapabilme özelliğine sahiptir.
- UMTAS ile ilgili yazımızı okumak için tıklayın.
MAM-L Mini Akıllı Mühimmat
MAM-L, UMTAS teknolojisi üzerinden geliştirilmiş, roket motorsuz, süzülen bir mühimmattır.
Düşük ağırlığın kritik gereklilik olduğu; IHA, yakın hava desteği ve hafif saldırı uçaklarından yer hedeflerinin vurulması için geliştirilmiştir.
Görev Kabiliyetleri:
• Sabit ve hareketli yer hedeflerine karşı kullanım imkânı
• Güçlendirilmemiş yapılar, kara araçları, radar antenleri ve 25 m yarıçapında alana dağılmış düşman personel üzerinde etkili
- MAM-L ile ilgili yazımızı okumak için tıklayın.
MAM-C Mini Akıllı Mühimmat
Mini Akıllı Mühimmat (MAM-C), düşük ağırlığı ve 1 m’den kısa boyuyla insansız hava araçları (İHA), hafif taarruz uçakları ve ağırlığın kritik olduğu hava-yer görevlerine yönelik geliştirildi. MAM-C, sabit ve hareketli hedeflere karşı yüksek vuruş hassasiyetine sahiptir.
Hassas Güdüm Kiti: HGK
40.000 ft irtifada 25 km menzile ulaşan HGK, mevcut 2,000lb MK-84 ve NEB bombalarını akıllı bombaya çeviren teknolojinin son ürünü, her tür hava koşulunda, uzak mesafeden atıldığında bile, 6.3 m sapma değerinde yüksek hassasiyetli vuruş yeteneği kazandıran bir güdüm kitidir.
- HGK ile ilgili yazımızı okumak için tıklayın.
Kanatlı Güdüm Kiti: KGK
Kanatlı Güdüm Kiti, mevcut güdümsüz 1000 lb’lik MK-83 ve 500 lb’lik MK-82 genel maksat bombalarını havadan karaya uzun menzilli akıllı mühimmatlara çeviren kanatlı bir güdüm kitidir. Böylece mevcut bombalara, her tür hava koşulunda, 100 km’nin üzerinde bir mesafeden atıldığında bile, 10 m sapma değerine kadar yüksek hassasiyetli vuruş yeteneği kazandırmaktadır. Bu da uçakların tehlikeli bölgeye yaklaşmadan, güvenli bir şekilde görevlerini tamamlamalarını sağlamaktadır.
Mk-82 ile birlikte
• Boy: 2500 mm |
Mk-83 ile birlikte
• Boy: 3200 mm |
TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen KGK, ASELSAN tarafından üretilmekte.
- KGK ile ilgili yazımızı okumak için tıklayın.
Lazer Güdümlü Bomba Kiti: LGK
LGK, 500 lb sınıfındaki MK-82 ve 2,000 lb sınıfındaki MK-84 bombalarını maliyet etkin ve yüksek güvenilir akıllı mühimmata dönüştüren lazer güdüm kitidir. LGK sabit/hareketli hedeflere karşı daha yüksek vuruş hassasiyeti, arttırılmış atış zarfı, daha düşük ikincil hasar ve atış sonrası hedef değiştirme kabiliyeti sağlar.
- LGK ile ilgili yazımızı okumak için tıklayın.
Radar ve Sensörler
ASELPOD Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi
ASELPOD savaş uçakları için tasarlanmış yeni nesil, çok algılayıcılı hedefleme podudur. ASELPOD her biri gelişmiş özelliklere sahip aşağıdaki birimleri ve yetenekleri bünyesinde barındırmaktadır:
- Yüksek Çözünürlüklü, 3. nesil Termal Kamera (FLIR)
- Lazer Mesafe Bulucu / Hedef İşaretleyici
- Lazer Nokta İzleme Birimi
- Lazer Aydınlatma Birimi
- Gelişmiş otomatik video hedef izleyici sayesinde, çoklu hedef takibi, Termal ve
- Gündüz Kameraları videolarında aynı anda takip yapabilme
- Termal / Gündüz Videosu kayıt edebilme
- Gelişmiş Görüntü İşleme Algoritmaları
- Hedefe ait hassas coğrafi konum bilgilerini hesaplayabilme
- Gelecekteki ilave görev isterleri için genişleme imkânı
ASELPOD ile ilgili yazımızı okumak için tıklayın.
İlgili Özgün Çalışmamız:
Barış Pınarı Harekatı’nda kullanılan yerli sistemler: Zırhlı Kara Araçları
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.