Bangladeş, Forces Goal 2030 programı kapsamında Birleşik Krallık’tan 5 adet savaş gemisi satın alacak.
Forces Goal 2030, Bangladeş Silahlı Kuvvetlerinin üç ana unsuru olan Kara, Deniz ve Hava Kuvvetlerinin yeteneklerine göre tasarlanmış, 2009 yılında başlayan ve 2017 yılında revize edilen Bangladeş Silahlı Kuvvetlerine ait bir askeri modernizasyon programıdır. Modernizasyon programının ana odak noktası, askeri organizasyonun yeniden yapılandırılması, kuvvetlerin genişletilmesi, yerli savunma sektörünün araştırma ve üretimi destekleyecek şekilde dönüştürülmesi ve modern askeri silahların satın alınmasıdır.
Bangladeş Donanması, Forces Goal 2030 programı ile çok alanlı operasyonlar yürütebilecek modern, iyi donanımlı üç boyutlu bir kuvvete dönüştürmektir. Program kapsamında, Deniz Kuvvetleri ateş gücü ve silah üretim yeteneklerinde önemli bir büyümeye ve donanmanın yüzey filosunun, kuvvet boyutunun genişlemesine tanık olmuştur. 2020 yılı itibariyle, donanmaya 2 denizaltı, 8 fırkateyn, 6 korvet, 11 devriye gemisi ve önemli sayıda diğer su üstü platformu katılmıştır.
2013 yılı itibarıyla, plan kapsamında tedarik edilen askeri donanımın yaklaşık üçte biri Bangladeş Donanması için olmuştur. 2014 yılında Çin’den 2 adet yenilenmiş Type 053H2 (Jianghu III) fırkateyn tedarik edilmiştir. 2013 ve 2015 yıllarında devriye fırkateyni olarak kullanılan 2 adet yüksek dayanaklığa sahip ABD Sahil Güvenlik teknesi Bangladeş Donanmasına katılmıştır. 2016 yılında 2 adet Type 056 korvet tedarik edilmiş, 2015 yılının Temmuz ayında ise 2 adet daha sipariş edilmiştir ve bu platformlar devreye alınmayı beklemektedir.
Çin’de inşa edilen 2 adet Durjoy sınıfı büyük devriye gemisi (LPC) 2013 yılında donanmaya katılmış ve 2017 yılında aynı sınıftan yer alan özel Denizaltı Savunma Harbi yeteneklerine sahip 2 adet gemi daha devreye alınmıştır. Ayrıca, 2013 yılında donanmaya çok sayıda yerli üretim Genel Maksat Çıkartma Gemileri (LCU) ve Tank Çıkartma Gemileri (LCT) katılmıştır.
Bangladeş Donanması ayrıca, 2011 yılında güdümlü füze korvetlerine dönüştürülen eski bir İngiliz Kraliyet Donanması’na ait Roebuck sınıfı araştırma gemisi ve 2 adet eski İngiliz Kraliyet Donanması’na ait Kalesi sınıfı Açık Deniz Devriye Gemisi (OPV) satın almıştır.
İngiliz askeri yardım ekipleri uzun yıllardır eğitim amaçlı olarak Bangladeş’te bulunmaktadır. Bangladeş Donanmasının gemilerinin çoğu İngiliz Kraliyet Donanmasından tedarik edilmektedir. İki Donanma da yakın işbirliği içerisinde bulunmakta ve Bangladeş Donanmasının yeni yetenekler elde etmesini kolaylaştırmaktadır. Ek olarak İngiliz Kraliyet Donanması, Bangladeş Donanma tersanesi gibi önemli altyapıların kurulmasında teknik destekte bulunmuştur.
İlgili Olarak