Bangladeş Donanması, Khulna Tersanesi’ne modern bir tasarımına sahip, operasyonel ihtiyaçları için 3 adet “dalış destek botu” inşa etmesi için sözleşme verdi. 9 Haziran 2021’de Dakka’daki Savunma Satın Alma Genel Müdürlüğü (DGDP) ofisinde sözleşme imza töreni düzenlendi. 10 Haziran 2021’de Khulna Tersanesi’nde Bangladeş Donanması ve Khulna Tersanesi üst düzey yetkililerinin katılımı ile sac kesim töreni düzenlendi. Defseca tarafından da aktarıldığı üzere modern Acil Müdahale ve Dalış Eğitim Botu Türkiye’de Akua Marin Tek – AMT İstanbul tarafından tasarlandı. Botun toplam uzunluğu 35,73 metre ve genişliği 8 metredir.
Bangladeş Donanması’na ait bir tersane ilk kez Türk tasarımı kullanarak gemi inşa ediyor. Bu yeni süreç, Bangladeş Silahlı Kuvvetlerini modernize etmek ve yeteneklerini artırmak için Bangladeş’in Türkiye ile birlikte üstlendiği birçok yeni projeden biri olarak yerini aldı.
DESAN tarafından Bangladeş Donanmasına teklif edilen bahse konu Acil Müdahale ve Dalış Eğitim Botunun tasarımı Türkiye’de Akua Marin Tek – AMT İstanbul tarafından yapıldı. Bangladeş Donanması için üretilecek botlarda ihracat başarısına DESAN, Türk tasarımı bir bot ile imza atmış oldu.
Acil Müdahale ve Dalış Eğitim Botu
Acil Müdahale ve Dalış Eğitim Botlarının her birinin içinde bulunan ve 4 artı 2 şeklinde tasarlanan modern ve donanımlı basınç odaları da tamamen Türk mühendisleri ve yerli firmalar tarafından tasarlandı. Botların şaft ve pervane sistemi, dümen sistemi, dizel jeneratörler, akustik izleme ve yakalama sistemi, gemi bilgi dağıtım sistemi, solunum hava kompresörleri, sabit basınç odası, dalış panelleri, ana tevzi tablosu, bot kontrol ve izleme sisteminin yanı sıra yangın algılama sistemi doğrudan %100 Türkiye’de, yerli imkânlarla üretildi.
Meydana gelebilecek kazalarda kurtarma dalgıçlığı ve acil müdahale operasyonlarını destekleyecek araçlar denizlerde yara alan, karaya oturan ve batan gemilerin yerlerinin belirlenmesinde görev alabilecek. Bu durumlara müdahale etmek üzere acil dalış görevlerinde de kullanılabilecek araçlar; su altı onarım timi personelinin intikalini de sağlayabilecek.

Türk Donanması’nın Hizmetinde
DESAN Tersanesinde ilk sac kesimi Ekim 2018’de yapılan Acil Müdahale ve Dalış Eğitim Botları, planlanan tarihten 3 ay önce, Ağustos 2020’de teslim edildi. Yüzde 71’lik yerlilik oranı ile kendi alanında bir ilk olan projenin tüm yazılım ve programları tamamen Türk mühendisleri tarafından geliştirildi. Tuzla’nın en büyük tersanelerinden Desan’ın önderliğinde yürütülen projede, şaft ve CU4 askeri standartlara uygun pervane, yüzde 100 yerli üretildi. Ayrıca böyle bir şaft ve pervane ilk kez Türk Loydu tarafından sertifikalandırıldı.İlgili Olarak
Türk Deniz Kuvvetleri için 3 önemli projede teslimatlar tamamlandı
DESAN Tersanesi Türk Deniz Kuvvetleri’ne iki bot teslim edecek
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.