Savunma Sanayii Başkanlığı: “Dost ve kardeş Bangladeş ile Devletten Devlete gerçekleştirilen 6. savunma sanayii sözleşmesi Başkanlığımız tarafından başarıyla tamamlanmıştır.” açıklamasında bulundu.
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Haziran 2021’de yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Bangladeş ile imzaladığı Devletten Devlete (G2G) İşbirliği Mutabakat Muhtıraları kapsamında ROKETSAN’ın çeşitli ürünlerinin ihracat anlaşmasının gerçekleştirildiğini belirtmişti. Bangladeş Ordusunun Türk yapımı; uçak, insansız hava aracı, taarruz helikopterleri, hava savunma sistemleri, zırhlı araçlar, topçu sistemleri, küçük ve orta ölçekli savaş gemileri, elektronik harp sistemleri, telsiz haberleşme teçhizatı ve mühimmatlarla ilgilendiği belirtilmişti.
Türkiye, iyi ilişkiler içinde olduğu Asya ve Afrika ülkeleriyle Savunma Sanayii konusunda güçlü bağlar kurmaya devam ediyor. Azerbaycan, Bangladeş, Burkina Faso, Endonezya, Etiyopya, Hindistan, Katar, Ruanda, Katar ve Tunus önemli savunma sanayii ihracatı yapıldı. Bangladeş’e 2022 yılı Ocak ayında sektör ihracatı 6 milyon 999 bin dolar olarak gerçekleşti.
ROKETSAN tarafından yapılan ilk kafile teslimatta Bangladeş Ordusu’nun Topçu Alayı’na 120 km menzile sahip TRG-300 KAPLAN Füze Sistemi teslim edilmişti. ROKETSAN tarafından Bangladeş Ordusuna gerçekleştirilen ikinci kafile teslimatta ise TRG-230 füze sistemlerinin teslimatı 2021 Eylül ayı içerisinde gerçekleşmişti. Bahse konu teslimatlar ise deniz yolu ile yapılmıştı. ROKETSAN ihraç ettiği füze sistemi ile birlikte Bangladeş ordusunun taktiksel atış gücü gereksinimlerini karşıladı. TRG-300 KAPLAN Füze Sistemlerinin Savar Kantonunda konuşlu Bangladeş Silahlı Kuvvetleri’nin 51’inci ÇNRS Alayı’nda hizmet vereceğini açıklamıştı.
İlgili Olarak
Bangladeş’in bağımsızlık töreni: TRG-300 Kaplan füzesi, Cobra I / II TTZA