Belçika Savunma Bakanı satın aldığı F-35A Müşterek Taarruz Uçaklarının nükleer silah taşıma kapasitesine sahip olacağını açıkladı.
Belçika Savunma Bakanı Ludivine Dedonder, Belçika tarafından satın alınan 34 adet F-35A Lightning II Müşterek Taarruz Uçağının (Blok-4 standardında) hem konvansiyonel hem de nükleer muharebe kapasitesine sahip olacağını belirtti. Ekim 2018’de sipariş edilen 34 adet F-35A’nın (klasik kalkış ve iniş yapabilen sürüm) ilk dördünün 2023’te teslim edilmesi bekleniyor. Ancak, ilk sekiz uçak, ABD’deki Luke Hava Kuvvetleri Üssü’nde kalacak. Uçaklar, 2022’nin ortalarında dönüşüm programından geçecek ilk F-16 pilotlarını eğitmek için kullanılacak.
Belçika Savunma Bakanı Ludivine Dedonder 2 Aralık 2020 Çarşamba günü parlamento üyelerine seslendi. Bakan, açıklamasında “Belçika F-35A’ları diğer ülkeler için aynı anda üretilecek uçaklarla aynı konfigürasyona sahip olacak. F-35 programı, birlikte çalışabilirliği tahsis etmek amacıyla tüm ülkelere aynı konfigürasyonu sağlayacak. Bu nedenle uçaklar Blok 4 standardına göre teslim edilecek.” ifadelerini kullandı.
Dedonder, F-35A’nın şu anda üretilen versiyonuna kıyasla Blok 4’te yapılan iyileştirmelerin, daha verimli bilgisayarlar, daha hassas sensörler ve navigasyon cihazları, daha modern iletişim araçları, artan öz savunma sistemleri ve ikili yetenekleri haiz olacağını belirtti. Bakanın bahsettiği ikili yetenekler ise uçakların aynı zamanda konvansiyonel ve nükleer faydalı yük taşıyabileceği anlamına geliyor.

Bu bağlamda, ABD Hava Kuvvetleri, B61-12’nin F-35A savaş uçağı ile uyumluluk testlerini başarıyla gerçekleştirdi. Gelecekte, B61-12 nükleer bombanın Amerikan nükleer cephaneliğindeki en yaygın mühimmat olması bekleniyor. F-16 savaş uçaklarının (2029’da F-35A savaş uçakları ile değiştirilecek) şu anda konuşlandığı Belçika’nın Kleine-Brogel Hava Üssü’nün, NATO içinde “yük paylaşımı” ilkesi çerçevesinde yaklaşık yirmi adet B61 tipi Amerikan üretimi nükleer bombaya ev sahipliği yaptığı tahmin ediliyor.
İlgili Olarak
Belçika resmen F-35 Lightning II 5’inci nesil savaş uçağı programına katıldı

Savunma Sanayii Takipçisi, Avrupa Birliği & NATO Güvenlik Politikaları Araştırmacısı