Ankara’da düzenlenen 4. Verimlilik ve Teknoloji Fuarı’na katılan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ulusal Biyometrik Kimliklendirme Sistemleri alanında çözümler sunan BİYOTEKSAN’ın geliştirmekte olduğu yerli ve milli algoritmalara sahip parmak izi tanıma sistemi hakkında açıklamalarda bulundu.
Farklı bir ülkedeki yabancı şirketten alınan sisteme göre BİYOTEKSAN tarafından geliştirilen yerli sistemin parmak izi doğrulama oranının daha yüksek olduğunu belirten Bakan Soylu;
“Bizim parmak izinin sayısallaştırılması algoritmamız yabancı bir ülkeden satın almayla gerçekleşmişti. Bundan 2,5 yıl önce bunun çalışmalarına başladık ve Havelsan’la birlikte kurulan ortak bir şirketle bunu sağladık. Şimdi size vereceğim rakam dünyada bu konularda hemen hemen en iyi orana ulaşmış rakam. Bizim başka bir ülkeden satın alma yaptığımız bir şirketle sayısallaştığımız parmak izi yani parmak izinin doğrulanması veya parmak izinin alınması, yabancı şirketten bize satılan programda yüzde 82’ydi. Şimdi bizim son 2,5 yılda geliştirdiğimiz ve yüzbinlerce defa test ettiğimiz uygulamalı gördüğümüz program yüzde 94,7. Yani aslında bu Teknoloji ve Verimlilik fuarının ne anlama geldiği, yerliliğin ve milliliğin ne anlama geldiği, bunun nasıl teşvik edildiğinin belki de en önemli süreçlerinden ve örneklerinden bir tanesini değerlendirdik.” ifadelerini kullandı.
Yerli Sistemi Kimler Kullanıyor?
Birçok farklı birimin ortak şekilde kullanabileceği ve birtakım sahteciliklerin de önüne geçileceğine değinen Bakan Soylu;
“Peki bunu kimler kullanıyor; bunu nüfus dairesi, olay yeri inceleme, emniyet, jandarma, sahil güvenlik ve göç idaresi kullanıyor. Pasaportundan ehliyetine kadar bunu bütün birimlerimizin kullanma imkânı var. Öyle bir olacak ki bu elektronik kimlik doğrulama sisteminin de altyapısı olan bu sistem ile yarın üniversite imtihanı hatta biliyorsunuz ki ehliyet imtihanlarında da birtakım sahtecilikler söz konusu oluyor. Bunun ortadan kalkmasını temin etmek için parmak izleriyle ve aynı zamanda kimlikleri ile girebilme imkanına sahip olacaklar. Noterdeki alım ve satımlarda, bankacılık işlemlerinde bu altyapıyı rahatlıkla kullanabilme imkanına sahip oluyorsunuz.” diye konuştu.
Diğer güncel biyometrik tanıma teknolojileri (avuç içi ve parmak damar izi, yüz, iris, retina, ses ve benzeri) alanlarındaki çalışmalarını da sürdürmekte olan BİYOTEKSAN’IN parmak izi tanıma sistemi iki temel üründen oluşmaktadır: Birincisi öncelikle kimliklendirme (kimlik, pasaport, ehliyet vb.) çözümlerinde kullanılan Nitelikli (Temiz) Parmak İzi Tanıma ürünü. İkincisi de kriminal amaçlarla kullanılan Niteliksiz (Olay yeri) Parmak İzi Tanıma ürünü.
Nitelikli Parmak İzi Tanıma Ürünü
Nitelikli Parmak İzi Tanıma Ürünü Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ve Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nde kimliklendirme sistemlerinden biyometrik kayıtlarının alınması ve saklanması amacı ile kullanıma alınacaktır (TC Kimlik, Pasaport, Ehliyet, Göçmen Kimlik).
Kimliklendirme amaçlı biyometrik verilerin kayıt altına alınması sırasında, parmak izi okuyucularından alınan parmak izleri veri tabanındaki kayıtlarla karşılaştırılarak 1-1 kimlik doğrulaması ve tüm veri tabanındaki kayıtlar taranarak 1-N kimlik sorgulaması yapılmasına imkan sağlamaktadır. Ayrıca parmak izi eşleştirme altyapısı kimlik doğrulama amacı ile her alanda kullanılabilecektir.

Niteliksiz Parmak İzi Tanıma Ürünü
Niteliksiz Parmak İzi tanıma Ürünü Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’nda kriminal tanımlama amaçlı kullanıma alınacaktır. Bu sistem, sabıka kayıtlarında kimliklendirme sistemlerine benzer bir şekilde biyometrik kayıtların alınması ve saklanması amacıyla kullanılabilmektedir. Kriminal olaylarda, olay yerinden alınan parmak izlerinin veri tabanındaki parmak izleri ile 1-N kimlik sorgulaması yapılarak muhtemel eşleşmelerin belirlenmesine imkan sağlanmaktadır.

İlgili Olarak:
BİYOTEKSAN’ın yerli bulut altı insansız hava aracı UÇBEY görücüye çıktı
Türkiye dünyada 7. ülke | Yerli Biyometrik Veri Sistemi hizmete girdi

Çukurova Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği öğrencisi.
Savunma sanayii takipçisi.
Motosiklet ve Adanaspor tutkunu.