MSI Dergisi’nin internet sitesinde yer alan özel haberde; BMC’nin gelecek 50 yılını şekillendirecek yatırımlarına ve ürünlere yer verildi.
BMC, Sakarya Karasu Üretim ve Teknoloji Üssü’nin kurulacağı alanda düzenlendiği, “BMC Gelecek 50 Yıl Buluşması” etkinliğiyle mevcut yatırımlarını ve ürünlerini, gelecekte yapılacak projelerini kamuoyu ile paylaştı. BMC’nin gelecek vizyonuna ve heyecanına şahitlik edenler arasında; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan da yer aldı.
BMC’nin Gelecek 50 Yılı
BMC, önümüzdeki 50 yılda; ticari araçlardan askeri araçlara, tekerlekli araçlardan paletli araçlara ve raylı sistemlere, kara aracı motorundan uçak motoruna kadar çok geniş bir yelpazede faaliyet göstermeyi planlıyor. BMC Gelecek 50 Yıl Buluşması’nda da hem bu faaliyetlerin yürütüleceği tesis altyapısının temeli atıldı hem de bu yelpazenin önemli ürün ve teknolojilerinden bazıları tanıtıldı.
Etkinlikte, konuşmaların yanı sıra sırası ile; BMC TUĞRA Kamyon Ailesi Lansman Töreni, BMC İzmir Pınarbaşı Fabrikası İleri Teknoloji Üretim Hattı Hizmete Alım Töreni, BMC POWER İlk Yerli ve Milli Motoru Çalıştırma Töreni ve BMC Sakarya Karasu Üretim ve Teknoloji Üssü Temel Atma Töreni gerçekleştirildi.
Türkiye ve Katar Stratejik Ortaklığı Olarak; BMC
Etkinlikte ilk konuşmayı yapan BMC Yönetim Kurulu Üyesi T. Yasin Öztürk:
“Bildiğiniz gibi 1964 yılında kurulan ve bugüne kadar, ülkemiz hizmetine sunduğu ürünlerin yanı sıra 80 ülkeye yaptığı ihracat ile değerli bir marka haline gelen BMC’miz; 2014 yılından bu yana Türkiye ve Katar stratejik ortaklığı olarak, dünya markası olma yolunda yerli ve milli mühendislik ile gece gündüz çalışarak büyüyerek yoluna devam etmektedir. 2014 yılı başında yapılan ihalede, yaklaşık 360 milyon dolar tutarında bir değer ile Türk ve Katarlı ortaklar tarafından satın alınan BMC, o gün de çok değerli bir markaydı. Ancak maalesef faaliyeti durmuştu ve yaklaşık 1.500 çalışanı, evde iş beklemekte idi. İşte o gün çıktığımız yolculukta; yürekten inanarak, çok çalışarak ve toplamda 1 milyar dolar civarında yatırım ve işletme sermayesini, 10 yıllık çok detaylı bir iş planı doğrultusunda kullanarak bugün, gururla size faaliyetlerimizi anlatabileceğimiz bir noktaya ulaştık… Bugün, 3.000 çalışanımız; askeri zırhlı araç, askeri taktik ve lojistik araç; tank, otobüs, ticari araç; raylı sistem ürünleri, kara ve hava motorları ve şanzıman alanlarında onlarca farklı üründen oluşan bir portföy ile ülkemize ve dünya ülkelerine hizmet veriyoruz.”
Hedef, Yıllık 1 Milyar Dolar İhracat
BMC Yönetim Kurulu Üyesi T. Yasin Öztürk:
“Büyüyen hayallerimiz, artık mevcut tesislerimize sığmıyor. Burada, Sakarya Karasu’da, gelecek 50 yılı inşa etmek ve Sayın Cumhurbaşkanımızın çizdiği vizyon ve hedefler doğrultusunda, milli ve yerli mühendislik ve üretim yetenekleri ile Türkiye ve Katar başta olmak üzere, dünyada birçok ülkeye hizmet verebilmek için; 222 hektar alan üzerine kurulu ve fazlar halinde, toplam 500.000 metrekare kapalı alana ulaşacak olan BMC Üretim ve Teknoloji Üssü’nün temellerini atıyoruz.
Bu vesile ile bize bu cesareti, vizyonu ve milli şuuru kazandıran Sayın Cumhurbaşkanımıza, en derin şükranlarımızı sunuyoruz. Onların liderliği olmadan bu hayalleri gerçekleştiremezdik.
2023 yılına kadar Üretim ve Teknoloji Üssümüz tamamlandığında, tüm faaliyetlerin toplamında, yaklaşık 10.000 kişilik bir istihdam sağlayacak ve ülkemiz ekonomisine, yıllık 5 milyar dolar katma değer üretecektir. Yıllık ihracat hedefimiz ise yaklaşık 1 milyar dolar seviyesinde olacaktır.
Tesisimizin bugün temelini atacağımız birinci fazı, yaklaşık 100.000 metrekarelik ilk bölümünü kapsamaktadır ve çok yoğun bir çalışma ile 2019 yılı sonuna kadar tamamlanıp, 2020 yılı başında faaliyete geçecektir.”
İKA AMAZON, Geleceğin Muharebelerine Hazır
Öztürk, konuşmasının son bölümünde, uzaktan kumanda sistemi ile hem insanlı hem de insansız kullanıma hazır hale getirilen AMAZON aracını tanıttı. Öztürk, araç ile ilgili tanıtım filminin gösterimini, şu sözlerle başlattı: “Sayın Cumhurbaşkanımız, siz, geçen yıl, insansız tankın gerekliliğinden söz etmiştiniz. O konuşmanızdan sonra, insansız tank da bizim hedeflerimiz arasına girdi. Şimdi size bir sürprizimiz var. Sayın Cumhurbaşkanım, işte Türkiye’nin ilk askeri insansız kara aracı, AMAZON!”
AMAZON’un, insansız göreve hazırlanmasını ve hem arazi koşullarında hem de meskûn mahalde manevralarını gösteren tanıtım filminde, aracın şu özellikleri sıralandı:
- Hızlı ve kolay kuruluma uygun, taşınabilir kumanda konsolu
- Aracın tüm özelliklerine gerçek zamanlı uzaktan kumanda imkânı
- Takip halinde diğer araç üzerinden mobil kumanda imkânı
- Uzaktan kumanda ile kontrol edilebilen entegre silah sistemi
- Araç uzaktan kumanda edilirken araç içeriden müdahaleye izin vermeyen özel güvenlik sistemi
- Entegre kamera sistemi ile gerçek zamanlı 360 derece görüntüleme
- Standart koşullarda 5 km, yerleşim alanlarında 1 km yarıçapta kumanda menzili
- Meskûn mahal ve asimetrik savaş ortamlarına uygun özgün tasarım
- Kumanda kontrol kaybı durumunda kendini emniyetli pozisyon alarak durdurma özelliği
- 4x sayısal yakınlaştırmalı soğutmasız tip termal kamera sistemi ile zifiri karanlıkta dahi görüş imkânı
- Gece ve karartma şartlarına uygun IR projektör ile aydınlatma
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından Tam Destek
Öztürk’ün ardından kürsüye gelen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank:
“Amacımız, uluslararası savunma sanayi üreticilerine taşeronluk yapmak değil, yerli ve milli savunma sanayimizi bir dünya markası haline getirmektir. Stratejiden tasarıma, altyapı kurulumundan teknolojiyi geliştirmeye, prototipten ticarileşmeye kadar her aşamayı büyük bir titizlikle takip ediyoruz.”
Bakan Varank, sektörde, 16 yılda 700 yerli patent başvurusu yapıldığı; bunların %63’ünün son 5 yılda gerçekleştiği bilgilerini de paylaştı.
Endüstri Bölgeleri Kanunu uyarınca, temeli atılan bölgeyi, BMC adına “Karasu Münferit Yatırım Yeri” olarak ilan ettiklerini bildiren Bakan Varank, tesiste gerçekleştirilecek faaliyetleri de sıraladı:
“Bu entegre tesise; raylı sistemler, zırhlı taşıtlar, muhtelif kara araçları, savunma sanayi sistemleri, dizel motorlar ve alt bileşenlerinin üretimine dönük proje bazlı teşvikler verdik. Bu üretim ve teknoloji üssü tamamlandığında, yaklaşık 10.000 vatandaşımıza yeni iş imkânı sunulmuş olacak. Üretilecek yerli katma değerin yanı sıra buradan yapılacak ihracatın da yıllık 1 milyar dolar olması hedefleniyor. Firmaya olan desteklerimiz, yatırım yeri ve yatırım teşvikleriyle sınırlı değil elbette. Ar-Ge’den bağımsız katma değerli üretim düşünemeyiz. 269 mühendisin çalıştığı BMC Ar-Ge Merkezi de Bakanlığımız desteklerinden yararlanıyor. Ayrıca şirketin TÜBİTAK’la yürüttüğü 25 projesi var.”
Özel Sektörün Önemi
Bir sonraki konuşmacı, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar oldu. Bakan Akar, savunma sanayisinin önemine vurgu yaptı:
“Yurt içinde ve sınır ötesinde yürütülen terörle mücadele operasyonlarında elde edilen başarılı sonuçlarda, Mehmetçik’in kahramanlık ve fedakârlıklarının yanı sıra yerli ve milli savunma sanayimizin geliştirdiği, üstün teknolojiye dayanan harp silah araç ve gereçlerinin önemi, açıkça görülmektedir… Mehmetçik’in arkasında sizler, yani savunma sanayisinin çalışanları vardır. Mehmetçik, operasyonlarda mübarek kanını dökerken ve destan yazarken savunma sanayisi çalışanları da fabrikalarda ter döküp ürettikleri eserlerle Mehmetçik’i desteklemişlerdir… Başarının olmaza olmaz şartlarından birinin de güçlü savunma sanayisi olduğunu, milletçe anlamış bulunuyoruz… Yerlilik ve millilik, ülkemiz için tercih değil, bekamızı ilgilendiren olmazsa olmaz bir zorunluluk hâline gelmiştir. Türkiye, bu coğrafyada var olmak için, kendi harp silahlarını ve teçhizatını üretmek, kendi silahları ile güçlü, caydırıcı ve başarılı olmak zorundadır… 2023 hedeflerimize ulaşmamızda en önemli lokomotif sektörlerden biri; etkin, yerli ve yenilikçi bir anlayışla milli değerlerimiz ve menfaatlerimiz üzerinde yükselen savunma sanayimiz olacaktır.”
1’inci Ana Bakım Merkezi’nin İşletme Devri Milli Bir Gerekliliktir
Bakan Akar, bu değerlendirmelerin ardından, BMC Sakarya Karasu Üretim ve Teknoloji Üssü ile ilgili görüşlerini de şu sözlerle ifade etti:
“Bu anlayışla, temeli atılan tesisimizde yapılacak Ar-Ge çalışmaları ile modern harp silah araç ve gereçlerinde, yabancı firmaların teknolojilerinde ve lisanslarına bağlı olmadan, özgün üretim gerçekleştirilebilecektir.”
Bakan Akar, özel sektör için de ayrı bir parantez açtı: “Savunma sanayisi alanında, kamu teşekküllerinin yanı sıra özel sektörün payının hızla artıyor olması da önemli bir gelişmedir. Güvenliğimiz ve dolayısı ile Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçlarının zamanında karşılanması için yeni üretim imkânlarının oluşturulması, ülke kaynaklarının etkin ve verimli kullanımın arttırılması, özel sektörün elindeki yüksek teknolojiden ve iş yapma hızından istifade edilmesi de bir zarurettir, şarttır… Belirli alanlarda, özel sektör ile çalışmak, milli bir gerekliliktir. Arifiye’deki 1’inci Ana Bakım Merkezi’nin işletme devri de bu kapsamda değerlendirilmelidir.”
BMC TUĞRA Gün Yüzüne Çıktı
Bakan Akar’ın konuşmasının ardından, BMC TUĞRA Kamyon Ailesi Lansman Töreni gerçekleştirildi. Özel bir dans gösterisini ardından, ürün ailesinin iki üyesi, sahnenin iki yanından gelerek katılımcıların karşısına çıktı. Ayrıca, TUĞRA için hazırlanan yeni reklam filmi de gösterildi. Reklam filminde, 1977 yapımı Selvi Boylum Al Yazmalım filminde kullanılan ve BMC’nin ilk kamyon modellerinden olan Austin TM-140 de boy gösterdi.
BMC TUĞRA ürün ailesi; Çekici Serisi, Yol Serisi ve İnşaat Serisi’nden oluşuyor.
Caydırıcılığımız, Çok Yüksek Düzeyde Olmalı
Etkinlikte son konuşmayı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gerçekleştirdi. Konuşmasının başında, BMC Üretim ve Teknoloji Üssü’nün hayata geçirilmesinde öncülük eden herkesi tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, projede Türkiye-Katar ortaklığı bulunduğunu anımsatarak, Katar Emiri Şeyh Temim’e de şükranlarını sundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında, Türkiye’nin gündeminde yer alan gelişmelerin yanı sıra savunma ve havacılık sanayisi ile ilgili konulara da değindi. “Bilhassa savunma sanayisi alanında caydırıcılığımız mutlaka çok yüksek olmak durumundadır.” ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının devamında, şu değerlendirmelerde bulundu: “Türkiye, savunma sanayisi başta olmak üzere, tüm kritik alanlarda, sadece kendisine yeterli olmakla kalmayıp, tüm dostlarının ihtiyaçlarını da karşılayabilecek düzeye gelmek mecburiyetindir. Nitekim attığımız adımlar sayesinde, 2002 yılında yüzde 80’leri bulan dışa bağımlılık oranımızı, yüzde 35’ler seviyesine düşürdük.”
Pakistan’a 1,5 Milyar Dolarlık Milgem İhracatı
Türk savunma sanayisi şirketlerinin, yurt dışına; zırhlı araçlar, hava savunma sistemleri, roket sistemleri, simülatörler, sahil güvenlik gemileri, haberleşme, komuta kontrol sistemleri ve yazılımları ihraç ettiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, başarının kamu imkânları ile özel sektörün tecrübe ve dinamizminin birleşmesiyle ortaya çıktığını da kaydetti.
Pakistan ile MİLGEM gemilerinin ihracatına yönelik 1,5 milyar dolarlık bir anlaşma imzalandığı; Ukrayna ile 6 tane İHA’nın satışına dair mutabakata varıldığı bilgisini veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, gelişmiş ülkelerin hiçbirinin, ürünün yüzde yüz üretimini kendisi yapmadığını, birçok farklı ülkeden farklı parça tedarik ettiğini ve F-35 uçaklarının belli parçalarının Türkiye’den gönderildiğini de sözlerine ekledi.
1’inci Ana Bakım Merkezi Devlete Aittir
Sakarya’daki 1’inci Ana Bakım Merkezi’ne ilişkin çalışma hakkında da açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “19 Aralık’taki Cumhurbaşkanlığı Kararımızın ardından, belli bazı kesimler, bu konuyu hemen istismar etmeye başladı… Arifiye’deki mevcut personelin tasfiyesi, işinden, aşından, ekmeğinden edilmesi de asla söz konusu değildir. Burada çalışan kardeşlerimizin özlük haklarında herhangi bir eksilme olmayacaktır.” Aldıkları kararın fabrikanın verimliliğini, üretkenliğini, teknolojisini arttırmak amacında olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Zira orada yapılacak işler, fabrika arazisindeki her türlü taşınmazın, üretim, bakım ve onarımda kullanılan her türlü teçhizatın mülkiyeti devlet aittir ve öyle kalacaktır.” diye konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arifiye’deki fabrikaya yönelik kararın “özelleştirme” değil, işletme hakkının, belli şartlar, belli süreler ve belli kısıtlamalar dâhilinde BMC’ye devredilmesi olduğunu vurguladı.
BMC, İzmir’de Büyümeye Devam Ediyor
Konuşmaların ardından, ilk olarak BMC İzmir Pınarbaşı Fabrikası İleri Teknoloji Üretim Hattı Hizmete Alım Töreni gerçekleştirildi. Fabrikadan yapılan canlı bağlantıda, BMC Kara Araçları Genel Müdürü Bülent Santırcıoğlu, yeni üretim hattının açılışını yaptı. Üretim hattından çıkan ilk BMC TUĞRA kamyonları, çok sayıda BMC çalışanı tarafından uğurlandı.
800 milyon lira yatırımla gerçekleştirilen İleri Teknoloji Üretim Hattı, 100.000 metrekare kapalı alana sahip. Bu hattan; otobüs, kamyon, mayına ve el yapımı patlayıcılara karşı dayanıklı araç ve taktik tekerlekli araç gibi geniş bir ürün ailesi çıkacak.
BMC Power’ın 600 BG’lik Özgün Motor Çalıştırıldı
BMC POWER’ın özgün olarak geliştirdiği 600 BG’lik motor, başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, üst düzey katılımcıların temsili kontak anahtarlarını çevirmeleri ile çalıştırıldı.
BMC POWER Genel Müdürü Dr. Osman Dur, tören alanına, İstanbul’dan canlı bağlanarak motor hakkında bilgi verdi.
BMC POWER, Geleceğe Güvenle Bakıyor
Etkinlik kapsamındaki ikinci tören, BMC POWER İlk Yerli ve Milli Motoru Çalıştırma Töreni oldu. Bu tören için de İstanbul Teknik Üniversitesi Test Laboratuvarı’nda bulunan, BMC POWER Genel Müdürü Dr. Osman Dur ile canlı bağlantı gerçekleştirildi.
Dr. Dur, yaptığı kısa bilgilendirme konuşmasında, BMC POWER’in, savunma sektörü uygulamalarına yönelik; 380, 1.000 ve 1.500 BG’lik motorlar geliştirmek üzere sözleşme imzaladığını hatırlattı. BMC POWER, hem bu projeler öncesinde hem ekibinin uyumunu arttırmak hem de Türkiye’de iş birliği yapabileceği firma ve akademi ekosistemini tanımak için, 600 BG’lik motoru geliştirmeye başladı. Yaklaşık 1,5 yıllık geliştirme sürecinin ardından da motor, testler için hazır hale geldi. Törende de bu motor çalıştırıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve diğer üst düzey katılımcıların, temsili kontak anahtarlarını çevirmesi ile motor çalıştırıldı. Tören devam ederken bir başka motor da TÜBİTAK Gebze yerleşkesinde, ömür testlerine, başarıyla devam ediyordu.
600 Bg’lik Motorun Teknik Özellikleri
- 12,8 lt hacim
- 6 silindir
- 600 HP
- Euro 3/6 emisyon standardı
- 2700 Nm
Dr. Dur, 600 BG’lik motor ile elde ettikleri başarının ardından, diğer motorların çok daha hızlı hazır hale geleceğini de vurguladı.
BMC’nin Yeni Üssünün Temeli Atılıyor
222 hektar alan üzerinde kurulu olan ve fazlar halinde toplam 500.000 metrekare kapalı alana ulaşacak olan BMC Üretim ve Teknoloji Üssü, 2023 yılında tamamlandığında, yaklaşık 10.000 kişilik bir istihdam da sağlayacak. Üste, şu tesisler bulunacak:
- BMC Tank Fabrikası
- BMC Zırhlı Araç ve Kamyon Fabrikası
- BMC Ticari Araç Fabrikası
- Motor Fabrikası
- Hızlı Tren ve Metro Fabrikası
Törenlerin ardından, BMC Yönetim Kurulu Üyesi T. Yasin Öztürk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bir teşekkür hediyesi sundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan da BMC Karasu Üretim ve Teknoloji Üssü’nün Çalışma Ruhsatı’nı, Öztürk’e verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra, BMC’nin yaklaşık 40 farklı aracının yer aldığı sergi alanını gezdi.
Kaynak: MSI Dergisi
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.