ABD merkezli Boeing, ABD Hava Kuvvetleri’nin tamamen yeni geliştirilmiş T-7A Red Hawk eğitim uçağının montajına başladı.
Defence Blog tarafından da aktarıldığı üzere Boeing, ABD Hava Kuvvetleri’nin en yeni ve gelişmiş T-7A Red Hawk eğitim uçağının montajına St. Louis, Mo’daki tesisinde başladı. Eğitim uçağı, son yirmi yılda Boeing’de geliştirilen 3B model tabanlı tanımlama ve veri yönetimi sistemleri kullanılarak tasarlandı. T-7A Red Hawk’ın yapımında 36 ayda konseptten uçuşa geçen Boeing T-X uçağının dijital mühendisliği ve tasarımı kullanıldı.
Boeing’in Strike, Surveillance and Mobility kurumlarının kıdemli başkan yardımcısı Shelley Lavender, “Hava hakimiyetini sağlamanın geleceği; hızlı hareket etme, akıllı riskler alma ve işi tamamlamak adına modern bir şekilde ortak çalışma becerisine sahibiz. Dijital işleyişimiz ile uçaklar ve sistemler oluşturarak hiç olmadığı kadar hızlı ve kaliteli üretim ile müşterilerimiz için uygun ve karşılanabilir bir fiyat çıkaracağız.” dedi.
T-7A Red Hawk
Boeing tarafından üretilen T-7A Red Hawk, beşinci nesil savaş uçakları için pilot eğitimi görevi görüyor ve şu özellikleri sunuyor:
- Yüksek G kuvveti
- Bilgi/Sensör yönetimi
- Yüksek saldırı uçuş özellikleri
- Gece operasyonları
- Havadan ve havadan yere uçuş
Şirketin belirttiği üzere, gelişmiş pilot eğitim sistemi öğrencilere ve eğitmenlere son derece gerçek bir deneyim sunmak için son teknoloji canlı ve sanal simülatörleri içeriyor.
Eylül 2018’de ABD Hava Kuvvetleri, Boeing’e 351 adet gelişmiş eğitim uçağı ve 46 adet yer tabanlı eğitim simülatörü tedarik etmek için 9,2 milyar dolarlık bir anlaşma yapmıştı. Saab da Boeing ile birlikte jetin arka iskelet gövdesini yapıyor. ABD Hava Kuvvetleri’ne göre, ilk T-7A uçağı ve simülatörlerinin 2023’te Texas, San Antonio-Randolph Ortak Üssü’ne varması planlanıyor. Tüm lisans pilot eğitim üslerinin T-38C’den T-7A’ya geçiş yapacağı da bildirildi.
Boeing T-7 programlarından sorumlu başkan yardımcısı Chuck Dabundo, “Bu, program ve endüstri için tarihi bir an. Yapım süreci, teknisyenlerin uçağı montaj işlemi sırasında minimum alet ve delme ile inşa etmelerine olanak tanıyan tam boyutlu belirleyici montajdan yararlanıyor. Dijital süreç, ilk sefer kalitesinde %75 artış sağlıyor.” açıklamasında bulundu.

Boeing, dünyanın en büyük havacılık şirketi olarak ticari uçak, savunma, uzay ve güvenlik sistemleri ve küresel hizmetlerde lider sağlayıcısıdır. ABD’nin önde gelen ihracatçılarından biri olan şirket 150’den fazla ülkede ticari ve devlet tedarikçisi olarak küresel bir tedarikçi tabanının yeteneklerinden yararlanıyor. Havacılık ve uzay liderliği mirasına dayanan Boeing, teknoloji ve yeniliğe liderlik etmeye, müşterileri için hizmet sunmaya, çalışanlarına ve gelecekteki büyümesine yatırım yapmaya devam ediyor.
Farklı modeller ile açık görev sistemine uyumlu olacak
Havacılık devi Boeing’den 2020 sonlarında yapılan açıklamada, T-7A ve F-15EX uçaklarının açık görev sistemleri ile uyumlu hale getirileceği açıklanmıştı. Yapılan açıklamada, bu iki platforma ek olarak Havadan Erken İhbar ve Kontrol uçağının da aynı kabiliyete kavuşturulacağı belirtildi. Açık görev sistemleri, askerî havacılık için özel olarak tasarlanmış açık sistem mimarisi yaklaşımının bir alt kümesidir. ABD Savunma Bakanlığı ABD ve endüstri arasındaki iki yıllık işbirliğinden sonra benimsenen açık görev sistemleri, ana yüklenicilerden aviyonik takımlarında Savunma Bakanlığı’na ait ve kontrollü açık standartları kullanmalarını zorunlu kılarak rekabeti güçlendirmeyi amaçlamaktadır.
Sırbistan da uçakla ilgileniyor
25 Temmuz 2020’de ulusal bir televizyon kanalına konuşan üst düzey Sırbistan hükûmet yetkilisi, Boeing ve Saab ortaklığı ile geliştirilen T-7A Red Hawk (Boeing T-X) eğitim uçaklarının, Jet Tekamül Eğitimi kapsamında kullanılan ve hafif taarruz uçağı SOKO G-4 Super Galeb ile taarruz ve keşif uçağı SOKO J-22 Orao’nun yerini alabileceğini söylemişti.
Sırbistan Savunma Bakanlığı’ndan Nenad Miloradovic, 20 adet T-7A eğitim uçağının tedarik edilmesine duyduğu ilgiyi dile getirirken, ABD Hava Kuvvetleri (USAF) için geliştirilen ve uluslararası pazar için “potansiyel bir hafif avcı/taarruz uçağı çözümü” olarak tanıtılan T-7A’nın, “mükemmel özelliklere ve kabiliyetlere” sahip olduğunu ve fiyat performans oranından etkilendiklerini belirtmişti.
Defence Turk Dergisinin 2. sayısı çıktı. Dergiye ulaşmak için tıklayınız.
İlgili Olarak
T-7A Red Hawk ve F-15EX savaş uçakları açık görev sistemleri ile uyumlu olacak
Dünya okur-yazarı.
Hacettepe – Karadeniz Teknik Üniversitesi