Boeing, T-7A Red Hawk ve F-15EX uçaklarının açık görev sistemleri ile uyumlu hale getirileceğini açıkladı.
Havacılık devi Boeing’den yapılan açıklama T-7A ve F-15EX uçaklarının açık görev sistemleri ile uyumlu hale getirileceği açıklandı. Yapılan açıklamada, bu iki platforma ek olarak Havadan Erken İhbar ve Kontrol uçağının da aynı kabiliyete kavuşturulacağı açıklandı. Açık görev sistemleri, askeri havacılık için özel olarak tasarlanmış açık sistem mimarisi yaklaşımının bir alt kümesidir. Savunma Bakanlığı (ABD) ve endüstri arasındaki iki yıllık işbirliğinden sonra benimsenen açık görev sistemleri, ana yüklenicilerden aviyonik takımlarında Savunma Bakanlığı’na ait ve kontrollü açık standartları kullanmalarını zorunlu kılarak rekabeti güçlendirmeyi amaçlamaktadır.
Boeing, askeri müşterilerinin gelecekteki uçak ve silah sistemlerinin olabildiğince esnek ve uyarlanabilir olmasını sağlamak için açık görev sistemlerine sahip olma arzusunun farkında. Şirket, yeni savaş uçağının gelecekte açık görev sistemleri uyumlu olacağını zaten doğrulamış durumda. İlk yer testlerinde Boeing, Northrop Grumman’ın gelişmiş sensörüyle açık görev sistemleri entegrasyonunu HEİK gibi orta büyüklükteki jet motorlu bir uçakta başarıyla gösterdi.
Yer testi senaryosunda, gelişmiş AESA radarı, potansiyel “tehditler” için belirli alanlara odaklanmak üzere Boeing’in açık görev programlaması tarafından komuta edildi. Sensör komut verildiği gibi yanıt verdi, yer tespitini başarıyla gerçekleştirdi ve verileri görev programlamasına geri gönderdi. Gönderilen veriler operatör tarafından başarıyla görüntülendi.
Bu ayın ilerleyen günlerinde Boeing ve Northrop Grumman, bir kez daha açık görev sistemleri uyumlu savaş yönetim komuta ve kontrol (BMC2) sistemini AESA ile birleştirerek Northrop Grumman’ın test uçağında deneyecek. Havadan açık görev sistemleri mimarisi testini başarıyla tamamlamak, yaklaşımı doğrulamak ve ürünü sahaya taşımak için önemli bir adım olarak görülüyor.
HEİK hava sahasını taramanın yanında kara ve hava unsurlarıyla iletişim kurmak ve ortak platformlar arasında entegrasyonu sağlamak için benzersiz yetenekler sağlar. Boieng’in HEİK platformunu güncel olarak kullanan ülkeler Türkiye, Güney Kore ve Avustralya’dır.
Dış Haberler Editörü