17 Aralık 2018 Pazartesi günü Çek Savunma Bakanlığı, yeni bir Zırhlı Muharebe Aracı (ZMA) edinmek amacıyla Çekya’daki en büyük savunma ihalesi için dört adayı açıkladı. Çek Savunma Bakanlığı, Çekya’da lisanslı olarak üretilen Sovyet yapımı bir BMP-2 türevi olan eski BVP-2 paletli ZMA’ları değiştirmeyi planlıyor.
GDELS (General Dynamics European Land Systems) firması ihale için ASCOD, BAE Hagglunds’un (BAE Systems İsveç kuruluşu) yeni nesil CV90 Mk IV, Projekt System Management (PSM) ortaklığının Puma ve Rheinmetall’ın yeni nesil KF31 / KF41 araçlarını önereceği düşünülüyor.
BVP-2, Çekya’da lisanslı olarak üretilmiş, Sovyet yapımı BMP-2 kökenli bir ZMA’dır. BMP-2 ilk kez Kasım 1982’de Moskova’da Kızıl Meydan’da düzenlenen askeri geçit töreni sırasında kamuoyunda görüldü. BVP-2’nin silah yükü bir adet 2A42 30mm’lik top ve bir adet PKT 7.62mm makineli tüfekten oluşan Sovyet yapımı BMP-2’ye benzer nitelikte. Sağda komutanın solda silahçının bulunduğu iki kişilik tamamı kaynaklı çelikten oluşan bir kulesi bulunmaktadır. Araç arka kısmında ise altı piyade taşıyor.
ASCOD şu anda General Dynamics European Land Systems’ın iş birimleri olan İspanya’dan Santa Bárbara Sistemas ve Avusturya’dan Steyr şirketleri tarafından ortaklaşa tasarlanan ve geliştirilen yeni nesil modern bir zırhlı araç. Sürdürülebilirlik, hareketlilik ve güvenilirlik bu modüler orta ağırlıklı zırhlı aracın temel özellikleridir. GDELS ASCOD yeni nesil, farklı görev türleri için yapılandırılabilen ortak taban platformu kullanıyor. ZPT (Zırhlı Personel Taşıyıcı), ZMA (Zırhlı Muharebe Aracı) ve diğer birçok varyantta yapılandırılabiliyor. ASCOD’un standart 35 tonluk ZMA varyantı Elbit Systems tarafından üretilen iki adet ATGM bulunan UT30 30mm kuleyi kullanmakta. 720 beygirlik motordan güç alan araç ayrıca yine Elbit Systems üretimi Iron Fist Aktif Koruma sistemi ile donatılmış.
2018 yılının başında, BAE Systems, savaş alanında kanıtlanmış ZMA olan CV90’ın modernize edilmiş bir versiyonu CV90 Mk IV’ü piyasaya sürdü. Mk IV gelecekte büyüme yeteneklerini desteklemek savaş alanı hızlarını iyileştirme ihtiyacıyla başa çıkmak için yükseltilmiş bir Elektronik Mimarisi ile tasarlanmıştır.
CV90 MK IV, 30/40mm ve 35/50mm otomatik toplar ile 120mm tank toplarına kadar farklı tipte silahlarla donatılabilen D serisi modüler kule ile donatılmıştır. İkinci silah sisteminde Spike LR veya diğer tanksavar güdümlü füze rampaları ve 7.62mm makineli tüfek olabilir.
CV90 Mk IV’ün tasarımı, ön solda sürücü, ortasındaki güç paketi, merkezdeki taret ve gövdenin arkasındaki birlik bölmesi ile orijinal CV 90’a çok benzer. CV90’ın temel zırhı 14,5 mm zırh delici mermilere karşı çok yönlü koruma sağlıyor. Ancak CV90’ın sonraki tüm konfigürasyonlarının 30mm APFSDS (zırh delici) mühimmatlara karşı koruma sağlayabildiği iddia ediliyor.
Vaşak diye de tabir edilen KF31/KF41, Alman şirket Rheinmetall tarafından geliştirilmiş paletli araç ailesidir. Firma KF31’i ilk defa 2016’da Eurosatory’de sergiledi, KF41 ise aynı fuarın 2018 organizasyonunda ortaya çıktı. KF31 kısaltmasındaki KF, Almanca Kettenfahrzeug kelimesinden, “paletli araç” anlamına, geliyor. 3+6 personel taşıyabilen 38 tonluk Vaşak varyasyonudur. KF41 ise biraz daha büyüktür ve personel kapasitesi 3+8 olarak belirlenmiştir.
Bu iki Vaşak varyasyonu ZMA olarak kullanılabilmesiyle beraber; komuta kontrol, zırhlı keşif ve ambulans görevleri için konfigüre edilebilir. Bu iki aracın büyük oranda aynı parça ve bileşen üzerine inşa edilmiş olması lojistik gereklilikleri basitleştiren, eğitimi daha verimli kılan etkendir. Dahası, araçlar dünya çapında eğitim ve lojistikten alanda tamir/teknoloji transferine uzanan bir servis desteğiyle sunuluyor. KF41 Zırhlı Muharebe Aracı, Eurosatory 2018’de halihazırda türevleri serviste olan Lance ailesinin ZMA görevi için geliştirilmiş Lance 2.0 kulesiyle sergilendi. Kulede elektrik tahrikli ve 35mm mühimmat kullanan WOTAN 35 topu konuşlu. WOTAN 35, kalibresinden ötürü ailesinin diğer toplarına kıyasla daha yüksek atış performans değerleri sunuyor.
Puma, şu anda Alman ordusunda hizmet veren en yeni nesil ZMA. Seri üretimi 6 Temmuz 2009’da, Projekt System Management GmbH (PSM) şeklinde bir ortak girişim oluşturan Alman Krauss-Maffei Wegmann ve Rheinmetall Landsysteme ortak programı altında başladı.
Puma, harici olarak modern ZMA’lardan çok farklı olmasa da, bir dizi geliştirme ve en son teknolojileri bünyesinde barındırmaktadır. Tamamen veya kısmen değiştirilebilir üç koruma sınıfı sunmak için birçok farklı zırh türü içerebilir. A koruma sınıfı, A400M’de taşınabilen 31.5 tonluk savaşa hazır ağırlıktaki temel araçtır. Brüt ağırlığa yaklaşık 9 metrik ton ekleyen koruma sınıfı C, aracın neredeyse her tarafını örten bir pakettir. Yan panellerde kompozit ve boşluklu plakalar bulunurken kule kısmında taret örtüsü bulnuyor. Başlangıçta, demiryolu ile taşınması için tasarlanmış bir B koruma sınıfı da vardı ancak C sınıfının tren / gemi taşımacılığı için ağırlık ve boyut sınırları dahilinde olduğu, böylece B sınıfının gerekli olmadığı ortaya çıktı.
Puma, çift besleme Mauser 30mm MK 30-2 topuyla donanmış Kraus-Maffei Wegmann tarafından geliştirilen uzaktan kumandalı bir silah istasyonu ile donatılmıştır. Rheinmetall, Mauser topunun ve mühimmat taşıma sisteminin entegrasyonundan sorumludur.
Büyük bir çekişmenin olacağı ihale aynı zamanda Batı dünyasının en büyük zırhlı araç üreticileri için er meydanı haline gelecek. Çekya’daki ihale büyük ihtimalle sadece AB ülkelerine açık şekilde yapılıyor. Kara araçları alanındaki en iddialı firmalar ile rekabet eden Türk firmaları Avrupa’da gerçekleşen bu tip ihalelerde boy gösterebilmesi için GDELS gibi Avrupa içerisinde yerel ortaklıklar geliştirmesi gerekiyor. ABD kökenli General Dynamics firması Avrupa’daki normalde katılması yasal olarak mümkün olmayan ihalelere yerel ortaklıkları sayesinde katılabiliyor.
Defence Turk Genel Yayın Yönetmeni. Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı mezunu ve amatör fotoğrafçı. Teknoloji, otomotiv ve uluslararası ilişkiler meraklısı. Savunma sanayii araştırmacısı.