Cezayir, Su-57E savaş uçaklarını 2025 yılında teslim almaya başlayacak.
Beşinci nesil Su-57E savaş uçağının ilk yabancı müşterisi Cezayir, bahse konu savaş uçağını 2025 yılında kullanmaya başlayacak. TASS tarafından yapılan habere göre bu gelişme, Rusya Federal Askeri-Teknik İş birliği Servisi’nin basın birimi tarafından Minsk’te düzenlenen Uluslararası Silah ve Askeri Teçhizat Fuarı MILEX 2025 sırasında paylaşıldı. Federal Askeri-Teknik İş birliği Servisi, “Su-57E’nin ilk yabancı müşterisi bu uçağı 2025 yılında kullanmaya başlayacak.” ifadelerini kullandı.
Cezayir devlet televizyonu tarafından 2025 yılının Şubat ayında yapılan habere göre Cezayir, Su-57 savaş uçaklarının ihraç versiyonu olan Su-57E uçaklarının tedarikini doğrulamıştı. Bu tedarikle birlikte Su-57 savaş uçağının ilk yabancı müşterisi de Cezayir oluyor.

Devlet televizyonu ayrıca Cezayirli pilotlarının şu anda Rusya’da savaş uçağı konusunda eğitim aldığını da bildirmişti. Haberin içeriğinde teslimatların bu yılın ilerleyen zamanlarında başlamasının beklendiğini yer alırken sipariş edilen uçak sayısı ve anlaşmanın maliyeti paylaşılmamıştı. O dönemki iddialara göre Cezayir, başlangıçta sadece 6 adet Su-57 teslim alacaktı. Bu iddialarla ilgili bir gelişme ise yaşanmadı.
Kasım 2024’te Rus devlet haber ajansı TASS tarafından yapılan haberde, Su-57 Felon’un başka bir ülkeye tedarik edilmesine yönelik sözleşmelerin imzalandığı belirtilmişti. Fakat Su-57 savaş uçağını tedarik eden ülke hakkında bir açıklama yapılmamıştı.
Rosoboronexport CEO’su Alexander Mikheev, Kasım 2024’te Çin’de düzenlenen 2024 China International Aviation & Aerospace Exhibition sırasında yaptığı açıklamada, “Askeri-teknik iş birliği sistemi pazara yeni silahlar ve askeri donanımlar getirmelidir. Su-57 için ilk sözleşmeleri imzaladık bile. Ekonomik etki şu ki, pazarda varlığımız var ve dost ülkelerdeki ortaklarımız Rusya’nın güvenilir ve kanıtlanmış silahlarını satın almak istiyorlar. Ve buna bağlı olarak sanayimizi ihracat siparişleriyle desteklemek istiyorlar böylece daha da gelişebiliyoruz ve nesilden nesile önümüzdeki 10-15 yıl için yeni ürünler yaratıyoruz.” demişti.
İlgili Olarak

Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı