Haziran 2017’den beri web sitesi, mobil uygulama ve sosyal medya platformlarından yayın hayatını sürdüren Defence Turk, 2 ayda bir yayımlanacak süreli yayını ile sektördeki sesini güçlendiriyor.
“Ulusal Savunmanın Medyadaki Güçlü Sesi” mottosuyla hareket eden Defence Turk, genç ekibi ile yeni nesil yayıncılığa öncülük ederek savunma sanayii, ulusal güvenlik ve strateji alanında web platformunda 5 binden fazla içerik yayımladı. Sosyal medyayı da etkin kullanması sonucu ulaştığı kitle ile Türkiye’nin alanında en çok okunan platformu konumuna erişen Defence Turk, sınırlı baskı ve dijital olarak yayımlanacak süreli yayını Defence Turk Dergisiyle yeni bir döneme girdi.
Defence Turk Dergi 26. sayısında neler var?
Söyleşi
Defence Turk Dergi 26. sayımızda ilk olarak bir röportaj ile karşılaşıyoruz. Bu kapsamda farklı insansız sistemleri ile Türk savuma sanayiinin önemli şirketleri arasında yer alan Titra Teknoloji Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Ekrem Ünlü ile söyleşi gerçekleştirdik. Titra’nın son çalışmalarını aktaran Ünlü, ihracat çalışmalarını da değerlendirdi. Titra Teknoloji’nin faaliyetleri ve daha fazlası dergimizin yeni sayısında.
Yazı, Analiz ve Makaleler
Yusuf Emir Işık tarafından Asimetrik Gücün Zaferi: Ukrayna’nın İDA Operasyonları başlığıyla kaleme alınan yazıda insansız sistemlerin öne çıktığı Ukrayna-Rusya savaşının deniz safhasına ışık tutuluyor. Ukrayna’nın insansız deniz araçları (İDA) ile yaptığı operasyonları inceleyen yazı, çıkarılabilecek dersleri de irdelemeye çalışıyor. Başarılı İDA saldırılarının ele alındığı yazıda donanmasını kaybetmiş Ukrayna’nın nasıl başarılı olduğu anlaşılmaya çalışılıyor. Ukrayna’nın İDA saldırıları ve daha fazlası Defence Turk Dergi 26. sayıda.
Körfez Ülkelerinin Hava Gücü Arayışı başlığıyla Yusuf Emir Işık tarafından kaleme alınan yazıda Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Katar, Kuveyt, Bahreyn ve Umman gibi Basra Körfezi’ne kıyısı olan Arap ülkelerinin son 5 yıl içerisinde hava kuvvetleri özelinde gerçekleştirdikleri tedarikler inceleniyor. Bu ülkelerin savunma alanında ciddi dışa bağımlı olduğunu işleyen yazı, Türk savunma sanayii firmalarının da bölgedeki çalışmalarını ele alıyor. Körfez ülkelerinin hava kuvvetleri tedarikleri Defence Turk Dergi 26. sayıda sizlerle.
Olgun Yılmaz tarafından 6. Nesil Savaş Uçakları: Geleceğin Hava Gücüne Yolculuk başlığıyla kaleme alınan yazıda yalnızca bir kaç ülkenin çalışmalarına başlayabildiği 6. nesil savaş uçakları inceleniyor. Başta ABD, Çin, Avrupa ülkeleri ve Rusya’nın üretmeye çalıştığı 6. nesil savaş uçaklarının hava sahasına neler katabileceğinin incelendiği yazıda Türkiye’nin de çalışmaları irdelenmeye çalışılıyor. 6. nesil savaş uçağı projeleri hakkında bilgiler dergimizin yeni sayısında.
Burak Özcan tarafından Eurofighter Typhoon: Gök Vatan’ın Hava Gücü Adayı başlığıyla kaleme alınan yazıda ise Türk Hava Kuvvetleri’nin tedarik etmek istediği Eurofighter Typhoon savaş uçakları incelenmekte. Bu yazıda Eurofighter Typhoon’un neden ortaya çıktığı, ortaya çıkış süreci ve gelişim aşamaları detaylı olarak incelenmekte. Eurofighter Typhoon savaş uçağı hakkında bilgilere ve daha fazlası Defence Turk Dergi’nin güncel sayısında yer alıyor.
Kapsül İçerikler
Asimetrik Harbin Yeni Oyuncusu Pirana KİDA başlığıyla kaleme alınan yazıda deniz savaşlarının doğasını değiştirmeye aday yüksek etkili ve düşük maliyetli insansız deniz aracı Pirana ele alınıyor. Makine ve Kimya Endüstrisi (MKE) tarafından geliştirilen ve 70 saatin üstünde operasyon yapabilen Pirana Kamikaze İnsansız Deniz Aracı (KİDA) hakkında bilgiler bu yazıda yer alıyor. Pirana KİDA ve daha fazlası Defence Turk 26. sayıda.
İMECE’nin Uzayda 2. Yıl Dönümü: Türkiye’nin Uydu Vizyonu başlığıyla Melek Cevşen Yücel tarafından kaleme alınan yazıda, TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü tarafından yerli ve milli imkânlarla geliştirilen ve 99 santimetre çözünürlükte görüntü çekme kabiliyetine sahip Yer Gözlem (EO) uydusu İMECE hakkında bilgilere yer verilmekte. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılında 15 Nisan 2023 tarihinde, SpaceX’in Falcon 9 roketiyle uzaya fırlatılan İMECE, dergimizin yeni sayısında sizlerle.
Hatice Bilge İspir tarafından Uydu Fırlatmak Yetmez Takip Etmek Gerek başlıklı yazıda uyduların fırlatma süreci ve sonrası inceleniyor. Uyduların fırlatılmasından önce yaşanan yasal süreçlerin de incelendiği yazı, fırlatma sonrasını da irdeliyor. Uyduların fırlatılma süreci Defence Turk Dergi’nin son sayısında.
Yusuf Emir Işık tarafından Türk Havacılığında Yeni Adım: HÜRKUŞ-II ve Getirdikleri başlığıyla kaleme alınan yazıda, TUSAŞ tarafından geliştirilen ve geçtiğimiz günlerde ilk uçuşunu yapan HÜRKUŞ-II incelenmekte. HÜRKUŞ-II’nin ilk HÜRKUŞ’tan farklarının incelendiği bu yazıda teslimat takvimi de paylaşılmakta. HÜRKUŞ-II hakkında bilgiler Defence Turk Dergi 26. sayıda.
Daha bir çok disiplinden yazarlarımız tarafından ele alınan çalışmalar ile birlikte Defence Turk Dergi 26’ncı sayısında da değer katmaya devam ediyor.
Defence Turk Dergi sayılarına tekli ve abonelik olarak elektronik ortamdan ve basılı şekilde aşağıdaki bağlantıdan erişebilir, okuyabilirsiniz.

Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı