Çin 28 uydudan oluşacak bir uzaktan algılama uydu serisi için SAR faydalı yüküne sahip 2 uydusunu uzaya fırlattı. Uyduyu taşıyan Long March 2C roketi, 24 Kasım Pazar günü Doğu Saatiyle 18:39’da (UTC 23:39) Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi’nden kalkış yaptı.
Şangay Uzay Uçuş Teknolojisi Akademisi (SAST), kalkıştan bir saat sonra fırlatmanın başarıyla gerçekleştiğini duyurdu. Görev yükünün Çin Siwei Haritalama ve Ölçme Teknolojisi Şirketi için geliştirilen SuperView Neo-2 03 ve 04 (Siwei Gaojing-2 (03, 04)) uyduları olduğu açıklandı. Hem SAST hem de Çin merkezli Siwei, Çin’in devlet destekli ana uzay yüklenicisi olan Çin Havacılık ve Uzay Bilimleri ve Teknolojisi Şirketi’ne (CASC) bağlı olarak faaliyet gösteriyor.
Bu uydular, yüksek çözünürlüklü sentetik açıklıklı radar (SAR) sistemleriyle donatılmış olup, 0,50 metre çözünürlüğe sahip görüntüler sağlayabiliyor. Bu görüntüler yüksek hassasiyetli Dijital Yükseklik Modelleri (DEM) ve radar görüntüleri üretiminde kullanılacak. SAST’a göre üçüncü nesil Galyum Nitrür gönder-al modülü bileşenleri kullanan uydular, enerji kaybını azaltarak güç verimliliğini artırıyor.
SuperView Neo-2 03 ve 04 yörüngede doğal kaynak yönetimi, şehir güvenliği, acil durum müdahalesi ve deniz operasyonları için veri sağlayacak. Bu uydular, Çin merkezli Siwei’nin planladığı 28 uyduluk SuperView Neo uzaktan algılama uydu serisinin bir parçasını oluşturuyor. Bu seri 16 adet yüksek çözünürlüklü (0,2 ila 0,3 metre çözünürlükte), dört adet geniş açılı (0,7 metre çözünürlükte ve 100 kilometrelik bir alanı kapsayan) optik uydu ile sekiz adet SAR (0,5 metre çözünürlükte) uydudan oluşacak.
SuperView Uyduları
İlk SuperView-1 uyduları 2016 ve 2018 yıllarında fırlatılmış ve 4 adet uydudan oluşan SuperView uydu serisi tamamlanmıştı. SuperView Neo-1 ve SuperView Neo-2 çiftleri ise 2022’de, SuperView Neo-3 (01) ise bu yılın Nisan ayında uzaya gönderildi. Tüm SuperView uyduları güneş eş zamanlı yörüngelere yerleştirildi.
Bu fırlatma, Çin’in 2024 yılı içindeki 57. yörüngeye ulaştığı fırlatma oldu. CASC, bu yıl yaklaşık 100 fırlatma hedeflediğini açıklamıştı. Ancak hem CASC hem de ticari aktörler, sırasıyla 70 ve 30 fırlatma hedeflerini gerçekleştiremediler. Çin, fırlatma hızını artırmak için hem uzay limanı seçeneklerini genişletiyor hem de yeniden kullanılabilir fırlatma sistemleri geliştiriyor.
Bir önceki fırlatma, Tianzhou-8 kargo uzay aracının Long March 7 roketiyle Wenchang’dan fırlatılarak Tiangong uzay istasyonuna gönderilmesiyle gerçekleşmişti. Yaklaşan fırlatmalar arasında 27 Kasım’da geliştirilmiş ikinci aşama motoruyla Landspace’in metan yakıtlı Zhuque-2 roketinin ilk uçuşu ve 30 Kasım’da Wenchang’dan Long March 12’nin ilk uçuşu bulunuyor.
İlgili Olarak
uzay ve savunma sanayii teknolojileri meraklısı, defenceturk.net te araştırmacısı.