Japonya, Deniz Öz Savunma Kuvvetleri’nin ihtiyaçları için 23 adet MQ-9B SeaGuardian İHA tedarik etmeyi planlıyor.
Naval News tarafından yapılan habere göre Japonya Deniz Öz Savunma Kuvvetleri, (JMSDF) İHA sistemi tedarik etmeyi planlıyor. Bu bağlamda Japonya, ABD merkezli GA-ASI tarafından geliştirilen MQ-9B SeaGuardian İHA’yı tercih etmiş durumda. Bu doğrultuda Japonya Deniz Öz Savunma Kuvvetleri (JMSDF) Sözcüsü, Japonya’nın bahse konu tedarik için 2032 mali yılına kadar 23 adet İHA tedarik etmek istediğini belirtti.
Sözcü, ilk MQ-9B SeaGuardian İHA’nın 2028 mali yılında hizmete girmesinin planlandığını ancak İHA’ların konuşlandırılacağı yerin henüz kararlaştırılmadığını belirterek, “Tüm hava üslerini inceliyoruz ve ardından aralarından konuşlandırılacak yerleri seçeceğiz.” dedi.
Tedarik planı, Aralık 2022’de onaylanan ülkenin Savunma Yapılanma Programı’nda JMSDF’nin on yıl içinde “çok katmanlı bir gözetleme pozisyonu oluşturmak, su altı ve deniz üstünlüğünü güvence altına almak ve insan kaynakları kaybını azaltmak için” iki yeni insansız hava aracı birimi de dahil olmak üzere çeşitli insansız araçları kullanıma sunacağının belirtilmesinin ardından geldi.
MQ-9B ile Japonya’nın deniz karakol uçağı olan P-1 arasındaki Manned Unmanned Teaming (MUMT) konusunda ise Sözcü, “Buna henüz karar verilmedi. Bu soruya şu aşamada cevap veremem.” diyerek insansız hava aracının, P-1 deniz karakol uçağından kontrol edilip edilemeyeceğinin henüz net olmadığını ifade etti.
İHA’larda mühimmat sistemi yer almayacak
Buna ek olarak söz konusu İHA’lar için herhangi bir silah ya da mühimmat sistemi entegrasyonunun planlanmadığı da belirtildi. Konu ile alakalı olarak JMSDF Sözcüsü, “MQ-9B Müşterek Taarruz Füzesi (JSM) ya da torpido gibi silahlar taşımayacak. Ayrıca, JMSDF bu noktada MQ-9B için sonoboy kitleri sipariş etmeyecek.” ifadelerine yer verildi.
Son yıllarda Okinawa çevresinde seyreden Çin gemileri ile Japon kuvvetleri arasında zaman zaman olaylar yaşandı. Bu nedenle tedarik edilecek İHA’ların Japonya’nın Çin’e bakan en güneydeki ve en batıdaki ucu olan Okinawa çevresinde kullanılma olasılığı yüksek olarak görülmekte. Ayrıca tedarik edilen İHA’ların Japonya Öz Savunma Kuvvetleri’nin insan gücü eksikliğini gidermeye de yardımcı olması beklenmektedir.
İlgili Olarak
Avustralya’nın yeni savaş gemisi için Japonya ve Almanya’dan rekabet
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Tarih Bölümü öğrencisi. Tarih, uluslararası ilişkiler ve savunma sanayii araştırmacısı