Çin ve Hindistan’ın uzun yıllara dayanan rekabeti, Hindistan ve Pakistan’ın ezeli düşmanlığı; Pakistan ve Çin arasında büyük ortaklıklara sebep oluyor. Çin, Pakistan’a özellikle büyük ekonomik ve askeri yardımlarda bulunuyor.
Çin, Pakistan’a bir çok savunma sanayii projesinde resmi veya gayri resmi teknik yardımlarda bulunuyor. Bildirilen son gelişmeler örneğine pek yansımayan türden bir gelişme olarak karşımıza çıkıyor. Navy Recognition’un resmi kaynaklara dayandırdığı habere göre Çin, Hindistan ile rekabeti desteklemek üzere ilk uçak gemisi Liaoning’i büyük yükseltmelerden geçirerek Pakistan’a satacak.
Çin kaynakları Liaoning hizmete girdiğinde Pakistan’ı gemi için en iyi yer olarak aktardı. Pakistan’ın Gwadar ve Karachi şehirleri zaten Çin Donanması stratejistleri tarafından “lojistik üssü” ve “PLA Navy (Çin Halk Kurtuluş Ordusu Deniz Kuvvetleri/PLAN) üssü” olarak tanımlanıyor. Liaoning’in 2020 yılına kadar Pakistan’a satılabileceği belirtiliyor.
Navy Recognition bu geminin Çin’in Pakistan’a satmak istediği tek askeri araç olmadığını ve geçtiğimiz birkaç ay boyunca, nükleer silah teknolojisi, savaş gemileri, uçaklar ve füzeler dahil olmak üzere Pakistan Silahlı Kuvvetleri’ne birçok silah ve araç satıldığını bildiriyor. Buna ek olarak Çin ve Pakistan, ortak sınır hatları konusunda gittikçe daha fazla ortak tatbikata düzenliyorlar. Üstelik Çin, Hindistan’a daha verimli bir şekilde karşı koymak için Hint uçaklarının teknolojilerini ve özelliklerini anlamalarına yardımcı olmak için Pakistan’a uçak gönderiyor.
Çin Donanması stratejistleri, bu gibi hedeflere ulaşmak için Çin’in Doğu ve Güney Çin’de yeni uçak gemisi oluşumları başlatmak zorunda kalacağını vurguladı. Bu nedenle Çin, 5 uçak gemisi inşa etmeye ve bunları 2025-2030’a kadar göreve almaya karar verdi.
Haber Navy Recognition tarafından resmi ajanslara dayandırılsa da Pakistan gibi ekonomik açıdan oldukça sıkıntılı olan bir ülkenin uçak gemisi daha doğrusu uçak gemisi görev grubu işletebilecek ne ekonomik durumu ne de görev grubu oluşturabilecek donanması bulunuyor. Ayrıca olası satış durumunda uçak gemisinde görev yapacak uçak ve diğer hava araçları konusunda bilgi bulunmuyor. Böyle bir satış ancak geminin teoride Pakistan Donanması, fiiliyatta Çin Donanması emrinde olması ile mümkün görünüyor.
Defence Turk Genel Yayın Yönetmeni. Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı mezunu ve amatör fotoğrafçı. Teknoloji, otomotiv ve uluslararası ilişkiler meraklısı. Savunma sanayii araştırmacısı.