ABD’nin yüksek irtifa hava savunma sistemi ile aynı seviyede olduğu söylenen Çin’in HQ-19 anti-balistik füze önleme sistemi faaliyete geçti.
Yerel basında çıkan haberlere göre, Çin HQ-19 balistik füze önleyici sistemini operasyonel hale getirmeye karar verdi, kararın Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nun askeri gücünü arttırması bekleniyor. HQ-9 üzerinden geliştirilen füze sistemi, Alçak Dünya Yörüngesi’ndeki balistik füzeler ve uydulara karşı koymak için tasarlanmıştır.
Raporlara göre, HQ-19, muhtemelen balistik füze harp başlıklarına veya uydulara karşı kullanılacak bir çift amaçlı atmosfer dışı kinetik önleme aracı, füze harp başlığıyla donatılmış durumda. Sistemlerin, ABD yapımı Terminal Yüksek İrtifa Alan Savunma sistemi (Terminal High Altitude Area Defense: THAAD) anti-balistik füze savunma sistemleri ile aynı seviyede olduğu iddia ediliyor. ABD’nin sistemi, Rus yapımı S-400 ile birlikte dünyanın en gelişmiş füze savunma sistemi olarak lanse ediliyor.

1991 Körfez Savaşı’ndan sonra geliştirilen THAAD, kısa, orta ve uzun menzilli balistik füzeleri, çarpma prensibi ile durdurarak terminal safhada vurmak için tasarlandı. THAAD, orta menzilli balistik füzelere karşı en kabiliyetli sistem olarak görülürken uzun menzilli balistik füzelere karşı daha sınırlı bir kabiliyete sahip olduğu belirtiliyor.
2018’de Çin, sistem hakkında fazla ayrıntı vermeden HQ-19’ları başarılı bir şekilde test ettiklerini duyurmuştu. Çin hükümeti, her zaman olduğu gibi, “testin doğası gereği savunma amaçlı olduğunu ve hiçbir ülkeye hedeflenmediğini” de belirtmişti. Sistem, Çin’in, Hindistan ve Güney Kore’nin balistik füze kuvvetlerini genişletmesi gibi potansiyel bölgesel tehditlere karşı kendisini koruma çabalarından biri olabilir veya devam eden uydusavar silah geliştirme çalışmalarını örtme girişimi olabilir.

HQ-19 projesi ve Çin’in savunma alanında atılımları
Çin’in HQ-19 füzesi, 1990’ların sonunda başlatılan bir projedir. 1995’te Çin, Global Security’nin raporlarına göre 863 Programı kapsamında “kinetik önleme aracı” üzerinde ciddi çalışmalar başlattı. 1986’da, yeni teknoloji devrimi ve rekabetinin küresel zorluklarını aşmak için dört Çinli bilim adamı ortaklaşa Çin’in yüksek teknoloji gelişimini hızlandırmayı önerdi. Zamanın Çin lideri Deng Xiaoping, Ulusal Yüksek Teknoloji Ar-Ge Programını, yani 863 Programını onayladı.
Art arda üç adet “beş yıllık plan” esnasında uygulanan program, Çin’in genel yüksek teknoloji gelişimini, Ar-Ge kapasitesini, sosyo-ekonomik gelişimini ve ulusal güvenliğini artırdı. Nisan 2001’de, Çin Devlet Konseyi, programın 10. Beş Yıllık Planda uygulanmaya devam edilmesini onayladı. 863 Programı, 10. beş yıllık plandaki ulusal BT programı üçlemesinden biri olarak önemli rolünü oynamaya devam ediyor.
HQ-9B, HQ-19 (THAAD muadili), HQ-26 (SM-3 muadili) ve HQ-29 (PAC-3 muadili), öncelikle anti-balistik füze kabiliyeti için tasarlanmıştır. HQ-9 serisinin HQ-9A hava savunma çeşidi onaylanmış olsa da, geri kalan füze savunma önleyicilerinin yetersiz olduğu doğrulanmıştır.
İlgili Olarak
Çin, atmosfer dışındaki hedefleri vurabilen anti-balistik füze sistemini test etti
