Çin’in ilk yerli uçak gemisi “CNS Shandong-17” geçen hafta resmi olarak hizmete girdi. Çin donanması ‘Shandong’ uçak gemisi ile birlikte bünyesinde birkaç uçak gemisi bulunduran sayılı ülkelerden biri haline geldi.
Çin Deniz Mimarları ve Deniz Mühendisleri Derneği tarafından yayınlanan bir rapora göre, aşağıdaki savaş uçaklarının ve hava araçlarının yeni uçak gemisine konuşlandırılması bekleniyor.
Shenyang J-15
- Türü: Uçak Gemisi Tabanlı Savaş Uçağı
- Tasarımcı: AVIC Shenyang Uçak Tasarım Enstitüsü (601 Enstitüsü)
- Üretici: AVIC Shenyang Uçak Endüstrisi Kurumu (SAC)
- İlk uçuş: 2009
- Envantere Giriş: 2012
- Operatörler: Çin Halk Kurtuluş Ordusu Deniz Kuvvetleri (24)
- Mürettebat: 1 (J-15), 2 (J-15S)
- Uçuş sırasında yakıt ikmali: Evet (açılıp kapanabilir prob’a sahip)
Rus Sukhoi Su-33 savaş uçağı üzerinden geliştirilen J-11B modeli üzerinden geliştirildi. Maksimum kalkış ağırlığı 33 ton olan J-15, dünyanın en ağır ve aktif taşıyıcı tabanlı savaş uçağıdır, ancak Çin Donanması için elverişli olan tek uçaktır. Ağırlığı, şu anda yapım aşamasında olan Çin’in 3. uçak gemisinde, buharla çalışan mancınık tipi fırlatıcı sisteminden ziyade elektromanyetik bir uçak fırlatma sisteminin kullanımına geçilmiş olmasının temel nedenlerinden biridir.
Çin Milli Savunma Bakanlığı sözcüsü Wu Qian tarafından, yapılan basın toplantısında, Shandong gemisinin işletmeye alınmasından bu yana kabul testlerinin tamamlanmasın ardından deneysel çalışma ve formasyon eğitimlerinin verilmeye devam edileceği söylendi. Qian, eğitim yoluyla sistematik mücadele yeteneği oluşumunun gelişeceğini belirtti. Wu Qian, Çin’in kendi ulusal güvenlik ihtiyaçlarına ve ekipman teknolojisi geliştirmesine dayalı uçak gemisi inşası için bir plan hazırlayacağını da sözlerine ekledi.
Çin’in ilk yerli imkanlarla üretilen Shandong uçak gemisinin inşası Kasım 2013’te başladı. Nisan 2017’de Çin’in Liaoning eyaletinin kuzeydoğusunda, Dalian Şehrindeki bir tersanede inşası yapıldı. İlk deniz testini Mayıs 2018’de gerçekleştirdi. 17 Aralık’ta teslim edildi ve işletilmeye başlanıldı.
Changhe Z-18
- Menşei: Çin
- Hizmete Girdiği Yıl: 2014 (?)
- Uzunluk: ~ 23 m
- Ana rotor çapı: ~ 19 m
- Yükseklik: ~ 7 m
- Ağırlık (Boş): ~ 9.8 t
- Ağırlık (Maksimum Kalkış): ~ 13,8 t
- Menzil: ~ 900 km
- Taşıma kapasitesi: ~ 27 Personel
- Dahili Taşıma Kapasitesi: 4 ton
- Harici Yük: 5 ton
“Changhe Aircraft Industry Corporation” tarafından geliştirilen Changhe Z-18 sivil versiyonu olan “Avicopter AC313” tabanlı bir platformdur. Deniz varyantı Z-18F “Sea Eagle”dır ve Yu-7K hafif torpidolarıyla donatılmıştır. Denizaltı Muharebe misyonları ve YJ-9 gemisavar füzeleri kullanarak yüzey hedeflerine karşı da savaş misyonları gerçekleştirebiliyor. Erken uyarı ve keşif görevleri için çeşitli varyantları da mevcut.
Kamov Ka-31
- Menşe Ülke: Rusya
- Hizmete Girme Yılı: 1995
- Uzunluk: 12,5 m
- Ana Rotor Çapı: 15,9 m
- Yükseklik: 5,6 m
- Ağırlık (Maksimum Kalkış): 12,2 t
- Motor: 2 x Klimov TV3-117VMAR turboşaft motor
- Maksimum Hız: 250 km/s
- Menzil: 600 km
NATO tarafından “Helix” olarak da adlandırılan “Kamov Ka-31”, aslen Sovyet Donanması için geliştirilmiş bir helikopterdir ve şimdi Rus, Çin ve Hindistan ordusu tarafından kullanılmaktadır. Kamov Ka-31’in ayırt edici bir görsel özelliği, erken uyarı radarının, gövdenin altına katlanabilen bir sistem olmasıdır. İniş takımı radarlarla olan etkileşimi önlemek için yuvaya girebilecek şekilde tasarlanmıştır.
Harbin Z-9
“Harbin Aircraft Manufacturing Corporation” tarafından üretilen Z-9, sivil kullanımı da olan Çin yapımı askeri genel maksat helikopteri olarak aktif hizmet vermektedir. İlk Z-9 helikopteri 1981’de uçuşunu gerçekleştirdi. Çin yapılan anlaşma ile üretim patentini Fransız devlet havacılık üreticisi “Aérospatiale” firmasından 1980 yılında aldı. Yıllarca süren geliştirmelerden sonra, 1990 yılında Z-9C olarak bilinen, helikopterin donanma versiyonu tanıtıldı. Arama ve kurtarma ve denizaltı karşıtı muharebe görevlerinin yanı sıra Z-9C, bir X-band KLC-1 yüzey arama radarıyla donatılabiliyor.
Çukurova Üniversitesi Gazetecilik Öğrencisi, savunma sanayii ve global askeri teknolojilerle ilgileniyor.