İtalya’da gerçekleştirilen 16. G20 zirvesi ile ilgili açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan savunma alanında önemli açıklamalarda bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasında en çok F-16 Viper tedariki ve modernizasyonu konusunda bir gelişme beklenirden SAMP/T ile ilgili olumlu adımlar atılacağının belirtilmesi sürpriz oluşturdu. F-16 Viper tedariki konusunda ABD Başkanı Biden’ın olumlu baktığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan İtalya ile savunma sanayii konusunda olumlu adımlar olacağını açıkladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İtalya ve SAMP/T ile ilgili açıklamaları şu şekilde:
“İtalya ile iyi şeyler düşünüyorum. Bundan sonraki süreçte de başta savunma sanayii olmak üzere SAMP/T (hava savunma sistemi) konusunda Fransa-İtalya-Türkiye üçlüsü olarak bu konuda olumlu adımlar atacağız. Bu olumlu adımlarla birlikte de aramızda şu andaki ticaret hacmini çok daha yukarılara çıkarmak durumundayız. En az 30 milyar dolar seviyesine ulaştırmayı planlıyoruz.”
Türkiye 2017 yılında İtalya ve Fransa ile hava ve füze savunma sistemlerinin ortak üretiminde işbirliğinin güçlendirilmesi için bir niyet beyanı imzalamıştı. Ardından Ocak 2018’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Fransa ziyareti esnasında Fransa-İtalya ortaklığı Eurosam şirketi ile Uzun Menzilli Hava ve Füze Savunma Projesi için Türk ortakları Aselsan ve Roketsan’ın yer aldığı süresi 18 ay olan bir sözleşme imzalandı. Kavram tanımlama çalışmaları için imzalanan sözleşme kapsamında yürütülen faaliyetler Fransa’nın politik tavrı nedeniyle donmuştu. Sürecin Fransa’nın tavrı nedeniyle donduğunu Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir Ocak 2020’de açıklamıştı.
SAMP/T ile ilgili son gelişme:
Fransa ve İtalya arasında yeni nesil SAMP/T için imzalar atıldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın F-16 Viper ve ABD’nin terör örgütü PKK/YPG/PYD’ye yönelik desteği ile ilgili açıklamaları şu şekilde:
“Dar kapsamlı görüşmede F-35’ten kaynaklanan 1,4 milyar dolar ödememiz vardı. Bu ödemeden hareketler süreci nasıl iyi bir konuma taşırız. Bunun üzerinde durduk. F-16 daha çok gündeme geldi. F-16’ların elimizdekilerin modernizasyonu veyahut da yeni F-16’lar verilmesi konusu gündemimize geldi. Bununla ilgili de savunma bakanlarımız süreci takip ediyorlar. Bu konuyla ilgili de Sayın Biden’ın olumlu yaklaşımını gördüğüm gibi olayın bir diğer boyutu da Temsililer Meclisi olsun Senato olsun bunlar. Dedik ki artık her iki tarafta da ağırlığınız var biz her iki noktadan da sizden (Biden) gerekli ihtimamı bekliyoruz.
Suriye’de bulunan bu terör örgütleri; PKK/PYD/YPG gibi bunların özellikle ABD’den aldıkları destekler konusunda kendilerine bu destekleri ile ilgili üzüntümüzü, bu desteklere yönelik NATO üyesi ülkeler olarak bizlere getirdiği üzüntüleri ifade ettik. Bu konuda bizim dayanışmamızı zedeleyecek adımlar olduğunu söyledik. Bunlar ile ilgili özellikle Dışişleri Bakanlıklarımızın çok daha sıkı iletişimde olması gerektiğini dile getirdik. Bundan sonraki süreçte inanıyorum ki bugüne kadar olan süreç böyle devam etmeyecektir.”
Türkiye’nin S-400 hava savunma sistemi alımının ardından F-35 Müşterek Taarruz Uçağı (JSF) programından tamamen çıkartılması ve Türkiye için üretilen uçakların teslim edilmemesinin ardından Türkiye’nin ek uçak ihtiyacı gündeme geldi. Mevcut filonun modernizasyonu ve yeni F-16 tedariki için ABD’ye başvurduğu iddia edilmişti:
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüşmede Libya konusu ve Yunanistan’ın savunma alımları konusu dikkat çekti:
Sayın Macron ile olan görüşmemiz ağırlıklı olarak Afganistan, Libya, Suriye ve bunun yanında özellikle üzerinde durduğumuz konu şu anda Libya’ya yönelik şu anda bir zirve gayreti. Bu zirve ile ilgili olarak da daveti var. Bu davet ile ilgili düşüncelerimizi kendisine ifade ettik. Bu konuda da yine bir adımın atılması gündeme geldi. Berlin konferansının muadili bir konferansı yapmak gibi bir durum söz konusu. Dedik ki burada benzer bir oluşumun yapılması çok isabetli olmayabilir. Ama dışişleri bakanlarımız, özel temsilciler bir çalışma yapsınlar. Bunu kısa zamanda yapıp önümüze getirsinler gerekli olan adımı ondan sonra da atarız.
Özellikle Yunanistan’a yönelik silah satışları vs. gündemimize geldi. Bu konudaki endişelerimizi de yine kendileri ile paylaştık. Çok açıkça bunları da söyledik. Çünkü bizim gizli ajandamız yok. Herşeyi açık konuşmanın faydalı olduğunu düşünüyoruz. Güney Kafkasya oradaki gelişmeler üzerinde de durduk. Oradaki atılan adımları da ayrıca kendileri ile paylaşmış olduk.
AB Ordusu olabilecek bir proje değil.
Bu olabilecek bir proje değil (AB Ordusu). Mümkün değil. Şu anda AB üyesi ülkeler de ağırlıklı NATO ülkesi. Bunların da kahir ekseriyeti böyle bir yapılanmaya sıcak bakmıyor.

Defence Turk Genel Yayın Yönetmeni. Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı mezunu ve amatör fotoğrafçı. Teknoloji, otomotiv ve uluslararası ilişkiler meraklısı. Savunma sanayii araştırmacısı.