Türkiye’nin ABD’den 40 adet F-16 Block 70 ve envanterdeki 80 uçak için Block 70 standardına yükseltme talep ettiği iddia ediliyor
Reuters ve defencereview.gr’de yer alan, ‘anonim kaynaklara’ dayandırılan haberlere göre Türkiye’nin ABD’ye 40 adet F-16 Block 70 ile HvKK’daki 80 uçak için Block 70 seviyesine yükseltme için (LOR )talep mektubu gönderdiği iddia ediliyor.
Talebin değeri sıfır uçak sayısı ile modernizasyon kiti sayısı ile yedek parça, bakım ekipmanları, potansiyel silah sistemleri vb. şeyler göz önüne alındığında birkaç milyar doları bulacaktır. Gönderilen talep mektubu, Yabancı Askeri Satışlar (FMS) kanalından geçtikten sonra Kongre’ye sunulacak.
S-400 ve ambargolar tarafından gerilmeye devam eden Türkiye-ABD ilişkileri göz önüne alınırsa talep, FMS’den geçse bile Kongre’den büyük olasılıkla geçemeyecektir. Konuyla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan, CBS’ye verdiği röportajda ABD’nin F-16’lar konusunda desteğe devam edeceğinin garantisi olmadığı ve bunun (Türkiye’yi) farklı seçimlere zorlayabileceği ifadesinde bulunmuştu.
A second Turkish official said Turkey believes US would be likely to grant the request on F-16s because Washington would be mindful of the balance between Turkey and Greece.
Turkish officials also point out the fact that Washington doesn’t want Turkey to buy more Russian weapons
— Ragıp Soylu (@ragipsoylu) October 8, 2021
Anonim 2 Türk yetkiliye dayandırılan bir başka iddiada ise yetkililerden biri Block 70 ve modernizasyon için talebin gönderildiğini aktarıyor. Diğeri ise talebin ardında ABD tarafından Türkiye ve Yunanistan arasındaki “güç dengesinin” korunması ile Rusya’dan daha fazla silah alımının önlenmesi için kabul edilme ihtimalinin olduğu düşüncesinin yattığını belirtiyor.
Bilindiği üzere Yunanistan, başlattığı silahlanma programının bir parçası olarak yakın zamanda elindeki Block 50/52 standardındaki F-16’larını Block 70 standardına yükseltmeye başlamıştı ve modernize edilen ilk uçak Ocak 2021’de ilk uçuşunu gerçekleştirmişti.
Talebin bir diğer sebebi ise ABD’nin gerilen ilişkiler sebebiyle reddetmesiyle savaş uçağı ara çözümünde alternatif seçeneklere geçiş için ortaya somut bir sebep çıkartmak da olabilir. Bu yüzden sebebin belli olması için ABD’den gelecek yanıt ve Türkiye’nin buna vereceği tepkiyi beklemek en iyisi olacaktır.
Not edilmelidir ki farklı altyapıları kullanan Rus menşeili Su-57 ve Su-75 ile Çin menşeili J-31 gibi uçaklar satın alınsa bile bunların NATO/Batı altyapısındaki Hava Kuvvetleri’ne tam anlamda entegrasyonu yıllar alacaktır. Bu entegrasyon uçaklardan öte farklı arayüzler, mühimmat/yedek parça lojistiği, bakım altyapısı gibi süreci tehlikeli derecede uzatacak zorluklara sahiptir.
İlgili Olarak
Yunanistan’ın F-16 modernizasyonundaki gecikme devam ediyor | DefenceTurk
Havacılık ve Uzay Mühendisliği öğrencisi, askeri araçlar ve silah sistemleri odaklı savunma sanayi araştırmacısı.