Türk Deniz Kuvvetlerinin ihtiyaçları doğrultusunda “Denizde İkmal Muharebe Destek Gemisi Projesi” kapsamında inşa edilen gemi suya indirilecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 5 yılda hizmete alınacak 5 büyük projeyle donanmayı çok güçlü bir konuma getireceklerini ifade ederek bu bağlamda 2024’te denizde ikmal ve muharebe destek gemisi DİMDEG’in Deniz Kuvvetleri’ne kazandırılacağını açıklamıştı.
Dünya denizlerinde icra edilecek harekâtta ulusal ve uluslararası görev kuvvetlerini desteklemek üzere Denizde İkmal Muharebe Destek Gemisi (DİMDEG) projesi başlatıldı. DİMDEG’in ana görev fonksiyonu İdari ve Lojistik faaliyetler kapsamında Muharebe Hizmet Desteğidir. Amfibi Harekât ve Malzeme Nakli görev fonksiyonu ile Barışı Destekleme ve Doğal Afet Yardım Harekâtına da katkı sağlayacaktır.
DİMDEG’in tasarımı Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından tamamlanmıştır. Geminin 2023 yılının içerisinde hizmete girmesi planlanıyordu ancak son resmi açıklama 2024 yılında olacağı yönünde.

194 metre uzunluğunda ve 22.000 ton ağırlığında olması beklenen geminin tedariği kapsamında, 10 Temmuz 2018 tarihinde Denizde İkmal Muharebe Destek Gemisi (DİMDEG) Tedarik Projesi kapsamında, Savunma Sanayii Başkanlığı ile Sefine Tersanesi arasında sözleşme imzalandı.
Proje kapsamında Amerika merkezli General Electric firmasıyla sözleşme imzalanmıştı. Firma bağlısı General Electric Marine, Sefine Tersanesi’nin inşa faaliyetlerine devam ettiği DİMDEG için 2 adet LM-2500 gaz türbini tedarik ediyor.
DİMDEG İçin Milli Güç Birliği
Savunma Sanayii Başkanlığı ile Sefine Tersanesi arasında yapılan sözleşme kapsamında inşa edilecek Denizde İkmal Muharebe Destek Gemisinin (DİMDEG) savaş sistemi bileşenleri Aselsan-Havelsan İş Ortaklığı tarafından sağlanacak.
Denizde İkmal Muharebe Destek Gemisi (DİMDEG), öncelikle açık denizde harekât icra eden gemilerin/görev grubu unsurlarının desteklenmesi maksadıyla görev alacak.
STM İle İmzalar Atılmıştı
Savunma Sanayii Başkanlığı ile, Denizde İkmal ve Muharebe Destek Gemisi (DİMDEG) Projesi kapsamında, DİMDEG Tasarım Paketi Tedariği Sözleşmesi, 2012 yılında imzalanmıştı.
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı yönetim ve sorumluluğunda ve birlikte iş paylaşımı şeklinde yürütülen Proje kapsamında STM;
- Form Optimizasyonu ve Model Deneylerinin İTÜ tarafından yapılması,
- Gemi tasarımı için gerekli olan yapısal konstrüksiyonun boyutlandırılması ve yapısal analizlerin gerçekleştirilmesi,
- 3-Boyutlu CAD/CAE faaliyetleri gerçekleştirilerek, geminin 3-Boyutlu modelinin hazırlanması, geminin Elektrik Sisteminin tasarımının yapılması,
- Hava Emiş Sistemi ve Egzoz Sistemi analizleri ve yerleşimlerinin yapılması,
- Gemide yer alması öngörülen sistem/cihazlara ilişkin olarak ihtiyaç duyulan teknik bilgilerin üretici firmalardan temini ve incelenmesi, sorumluluklarını üstlendi.
DİMDEG Projesine Dair
Açık Denizde Destek
DİMDEG, sahil desteği olmaksızın, en az dört geminin ikmal maddeleri (yiyecek, su, tıbbi malzeme, yakıt, cephane vb.) bütünlemesini denizde ikmal yöntemi ile gerçekleştirebilecek. DİMDEG; gemiler ile üzerlerinde konuşlu bulunan insanlı ve insansız su üstü ve su altı araçlarının, helikopterlerin ve insansız hava araçlarının belirli bir seviyedeki bakımlarının-onarımlarının yapılmasına da destek sağlayacak.
Komuta-Kontrol Gemisi olarak görev yapacak olan DİMDEG, Savaş Dışı Harekât kapsamında insani yardım, deniz haydutluğu ile mücadele, doğal afet yardım, arama kurtarma, muharip olmayanların tahliyesi faaliyetlerine destek sağlayacak.
En Büyük Gemilerden Biri Olacak
LHD Gemisinden sonra Deniz Kuvvetlerimizin ikinci büyük gemisi olacak DİMDEG, Savunma Sanayii Başkanlığı ile yapılan sözleşme uyarınca Sefine Tersanesi tarafından inşa edilerek teslim edilecek olup, proje kapsamında Aselsan-Havelsan İş Ortaklığı tarafından aşağıdaki Savaş Sistemi bileşenleri sağlanacak.
- Savaş Sistemi Entegrasyonu – ASELSAN-HAVELSAN İş Ortaklığı
- Seyir Yardımcıları – ASELSAN
- EMI/EMC Analiz ve Test Çalışmaları – ASELSAN
- Entegre Muhabere Sistemi – ASELSAN
- Uydu Muhabere Sistemi – ASELSAN
- IFF Sistemi – ASELSAN
- Helikopter Kontrol Radarı – ASELSAN
- KIRLANGIÇ Gece/Gündüz Kamera Sistemi – ASELSAN
- Stabilize Top (STOP) Sistemi – ASELSAN
- Savaş Yönetim Sistemi (SYS) – HAVELSAN
- Gemi Veri Dağıtım Sistemi (GVDS) – HAVELSAN
- Gemi Bilgi Sistemi (GEBİS) – HAVELSAN
- Mesaj İşletim Sistemi (MİS)-HAVELSAN
İlgili Olarak
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.