Endonezya Savunma Bakanlığı, dört adet silahlı MALE (Orta İrtifa Uzun Havada Kalışlı) sınıfı İHA ve Ranai Hava Üssü çevresindeki savunmayı güçlendirmek amacıyla bir pasif elektronik destek tedbir izleyicisi için satın alma süreçlerini yeniden başlattı. TUSAŞ’ın geliştirdiği ANKA İHA güçlü bir aday olarak öne çıkıyor. Özellikle Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde gösterdiği başarılar onu bir adım daha öne çıkarıyor.
Jane’s’in haberine göre, Jakarta’daki Indo Defence 2018 fuarında bakanlıktan bir yetkili, yerel üretimler ve finansman düzenlemeleri konusundaki anlaşmazlıklar sebebiyle sebebiyle satın alımların tekrar başlatıldığını söyledi. Endonezya, İHA’nın yerel kaynaklar kullanılarak üretilmesini istiyor.
Yine Jane’in Şubat 2018’de yazdığı raporda Endonezya, ülkenin insansız saldırı ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla Çin’in hükümete bağlı uzay ve havacılık şirketi Aviation Industry Corporation of China’dan (AVIC) dört adet Wing Loong İHA satın almıştı.
Satın alma ile ilgili daha fazla ayrıntı da Mart 2018’de Endonezya Ulusal Silahlı Kuvvetleri Komutanı Hadi Tjahjanto hakkında bir biyografi yayınlanmasıyla ortaya çıktı. Biyografide, “Çin İHA’larının kimin üretebileceği konusunda hiçbir kısıtlaması yoktur ve teknoloji transferinden yararlanabiliriz” ifadeleri Çin İHA’larına Mart 2018’de de sıcak bakıldığını gösteriyor.
Ancak satın alma işleminin yeniden başlatılmasıyla birlikte, gereklilikleri göz ününde bulunduran sistemler arasında TUSAŞ’ın ANKA MALE İHA’sı da bulunuyor.
Elde edinilen bilgilere göre TAI’den bir yetkilinin Indo Defence 2018 sırasında Jane’e verdiği demeçte, şirketin (TAI) Endonezya’nın sisteme olan ilgisinin farkında olduğunu ve Endonezya devletine ait havacılık şirketi PT Dirgantara Indonesia (PTDI) ile ANKA İHA’nın bir varyasyonu üzerinde iş birliği yapmak için mutabakat imzaladığını söyledi.
İlginizi Çekebilir: