Endonezya Hava Kuvvetleri, ülkenin filo güçlendirme girişimi kapsamında muharebe arama ve kurtarma yetisine sahip bir filo için sekiz adet çift motorlu çok amaçlı H225M helikopteri sipariş etti.
Endonezya Savunma Bakanlığı ile PT Dirgantara Indonesia (Persero) (PTDI) arasında yapılan anlaşma uyarınca, combat-proven olmuş (savaşta kendini kanıtlamış) H225M helikopterleri Bandung tesisinde, PTDI tarafından görev ekipmanlarının donatılması, özelleştirilmesi, yeniden yapılandırılmasının ardından hava kuvvetlerine teslim edilecek. Bu ek helikopterler, savaş arama kurtarma görevlerini yerine getirmek için hava kuvvetlerinin mevcut altı adet H225M filosuna katılacak.
Airbus Helicopters’in Küresel İşinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ben Bridge ; “Endonezya’nın, genişleyen filoları için H225M helikopterlerimizin seçimini memnuniyetle karşılıyoruz. H225M, dünya çapındaki askeri müşteriler tarafından iyi tanınan, savaşta kendini kanıtlmaış bir helikopterdir ve Endonezya’nın ek siparişi Airbus’taki helikopterlere olan güvenlerini kanıtlar nitelikte. Bu durum Endonezya Airbus Helicopters’ın küresel endüstriyel ayakizinde hayati bir rol oynamaya devam ediyor. PTDI’daki güvenilir ortaklığımızla Endonezya’nın filosunun kullanılabilirliğini desteklemeye hazırız.”
40 yıllık işbirliği
Airbus Helicopters ve Endonezya, PTDI’nın NBO-105 helikopterini üretmek için lisans edindiği 1976 yılına dayanan, 40 yıldan uzun süren bir ilişkiye sahiptir. PTDI özellikle H225’in arka gövde ve ana gövde üretiminde ana tedarikçi oldu. Endonezya 2011 yılından beri iste tam üretici konumunda. İki şirket, Endonezya’daki askeri helikopter filosuna yönelik destek ve hizmetleri içerecek şekilde 2017’deki sanayi işbirliğini genişletti.
H225M, şu anda 88 helikopterle dünya genelinde hizmet vermektedir. 2006 yılında Fransız Hava Kuvvetleri’ne ilk teslimatı yapılan helikopter 100.000 uçuş saatini geride bırakarak önemli bir dönüm noktasını geride bıraktı. H225M 2006 yılından beri çoklu savaş ortamlarında ve kriz alanlarında güvenilirliğini ve dayanıklılığını kanıtladı.
Çok rollü Super Puma helikopter ailesinin bir üyesi olan bu askeri varyant şu anda; Fransa, Brezilya, Meksika, Malezya, Endonezya ve Tayland’da faaliyet gösteriyor ve geçtiğimiz dönemlerde Macaristan, Kuveyt ve Singapur tarafından da sipariş edildi. H225M 2 adet 2100shp gücündeki Makila 2A1 motordan güç alıyor. 5 palli pervaneye sahip olan helikopter 11 ton maksimum kalkış ağırlığına, 324km/sa maksimum hıza ve ek yakıt tankları ile yaklaşık 1300 kilometreye kadar maksimum menzile sahip.
Defence Turk Genel Yayın Yönetmeni. Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı mezunu ve amatör fotoğrafçı. Teknoloji, otomotiv ve uluslararası ilişkiler meraklısı. Savunma sanayii araştırmacısı.