NATO kaynaklarından alınan bilgilere göre; NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 21 Ekim 2020 Çarşamba günü Ermenistan Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan’ı NATO Karargahı’nda ağırladı.
Altı dakika süren basın toplantısında Stoltenberg, Ermenistan’ın NATO için değerli bir ortak olduğunu belirterek Ermenistan’ın Afganistan da dahil olmak üzere 25 yıldır NATO misyon ve operasyonlarına yaptığı katkılardan dolayı Cumhurbaşkanı Sarkisyan’a teşekkür etti. (Ermenistan KFOR ve ISAF gibi barış gücü kuvvetlerine Fransa’nın himayesinde destek gücü vermiştir.) Genel Sekreter ayrıca Dağlık Karabağ ve çevresindeki krize de değindi.
NATO’nun çatışmaya dahil olmadığını dile getirdi. Hem Ermenistan hem de Azerbaycan’ın 25 yıldan uzun süredir NATO ortakları olarak değerlendirildiğini vurguladı. Genel Sekreter, NATO’nun trajik can kaybına neden olan devam eden ateşkes ihlallerinden derin endişe duyduğunu, düşmanlıkların sona ermesi, acıların durması ve barışçıl bir çözüm bulunmasının NATO ve uluslararası güvenlik için önemine değindi. Her iki tarafı da itidal göstermeye, ateşkesi gözlemlemeye ve gerginliği hemen düşürmeye çağırdı. Genel Sekreter, sivillerin hedef alınmasının kabul edilemez olduğunu ve durdurulması gerektiğini ve artık tarafların sürdürülebilir bir siyasi çözüm için çalışması gerektiğini vurguladı.
Stoltenberg, Ermenistan ve Azerbaycan’ı Dağlık Karabağ sorununun barışçıl çözümüne ulaşmak için müzakereleri sürdürmeye çağırdı ve AGİT Minsk Grubu Eşbaşkanlarının çabalarının önemli olmaya devam ettiğini söyledi.
Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisian, Putin ve Lavrov’un girişimleriyle Moskova’da bulunan Ermenistan Dışişleri Bakanının henüz Azerbaycanlı mevkidaşı ile görüşemediğini iddia etti. Çatışma bölgesinde yeralan sivillerin zarar görmesinin kabul edilemez olduğunu belirterek çatışmaların başladığı günden beri takip eden gözlemci ve analistlerin, çatışmalarda Ermeni ve Azerbaycan Türkü güçler dışında üçüncü taraf güçlerin yeraldığını ve NATO üyesi olan Türkiye’nin de olduğunu iddia etti. Çatışmaların devam etmesiyle ilgili Türkiyeyi suçladı. Türkiye’nin desteğini çekmesi halinde ABD, Rusya ve Fransa’dan oluşan AGİT MİNSK grubunun çabaları ile çatışmaların son bulabileceğini iddia etti.

Yıldız Teknik Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü 4. Sınıf Öğrencisi
Savunma Sanayi Araştırmacısı