Estonya merkezli teknoloji girişimi Frankenburg Technologies, düşük irtifada uçan insansız hava araçlarını (İHA) hedef almak üzere tasarladığı Mark 1 adlı mini hava savunma füzesini bu ay Ukrayna’da test etmeyi planlıyor. Rusya’nın Ukrayna’daki İHA saldırılarının devam ettiği bir dönemde, bu yeni teknoloji çatışma sahasında dikkat çekici bir çözüm olarak öne çıkabilir.
Şirket, Aralık ayında yaptığı açıklamada, Mark 1 füzesinin 2025’in başlarında Ukrayna’da açıklanmayan bir lokasyonda deneneceğini duyurdu. Yapay zeka tabanlı hedefleme sistemiyle donatılmış olan füzenin, mevcut İHA karşıtı sistemlere göre daha uygun maliyetli olacağı belirtiliyor.
“10 kat daha ucuz, 100 kat daha hızlı üretim”
Frankenburg Technologies’in hedefi, mevcut sanayi standartlarına göre “10 kat daha uygun fiyatlı ve 100 kat daha hızlı üretilebilecek” füze sistemleri geliştirmek. Bu bağlamda şirketin CEO’su Kusti Salm, füzelerin 2 kilometreye (1.2 mil) kadar irtifada uçan İHA’ları etkisiz hale getirebileceğini belirtmekte. İran yapımı Shahed tipi İHA’ların son dönemde saldırı profillerini değiştirerek 2 ila 5 kilometre arasında düşük irtifalarda uçtuğu göz önüne alındığında, Mark 1 füzesinin bu tür tehditlere karşı etkili bir çözüm sunması bekleniyor.
Frankenburg Technologies, Estonya dışında Letonya, Litvanya ve Ukrayna’da ofislere sahip olup, yakın zamanda Birleşik Krallık’ta yeni bir ofis açacağını duyurdu. İngiliz hükümetinin açıklamasına göre, şirket İngiltere’de araştırma ve geliştirme faaliyetleri için 50 milyon Euro yatırım yapmayı planlıyor. Şirket ayrıca, İngiliz savunma sanayiiyle yakın iş birliği içinde çalışarak, alt sistemlerinin önemli bir bölümünü yerel kaynaklardan temin ediyor.
Ukrayna Ordusu, düşük irtifada uçan İHA’ları etkisiz hale getirmek için elektronik harp sistemleri, jammer sistemleri ve küçük çaplı silahlara dayalı bir ağ kullanıyor. Ancak bu yöntemler her zaman etkili olamıyor ve genellikle son savunma hattı olarak değerlendiriliyor.
İlgili Olarak
Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı