Önde gelen Rus silah geliştirme enstitüleri, balistik füze üretiminde Alman ve Japon menşeli üretim ekipmanları kullanıyor.
Financial Times, Rusya tarafından 21 Kasım 2024 tarihinde operasyonel olarak ilk defa Ukrayna’da kullanılan Oreshnik orta menzilli balistik füzenin ve diğer füze sistemlerinin üretimini yapan enstitülerin kullandığı makineleri araştırdı. Makaleye göre Rusya’nın önde gelen iki silah geliştirme enstitüsü eleman arıyordu ve aranan şartlar arasında Alman ve Japon şirketlerine ait metal işleme makineleriyle çalışabilme becerisi de yer alıyordu.
Makalede, “Rusya’nın Batı ekipmanlarına olan bu bağımlılığı, özellikle Oreshnik’in üretimi için hayati önem taşıyan ve fabrikaların benzer ürünler için hızlı bir şekilde yüksek hassasiyette parçalar üretmesini sağlayan CNC makinelerinde, metal işleme alanında göze çarpıyor.” sözleriyle Rusya’nın CNC makinelerindeki bağımlılığı vurgulanmakta. Ayrıca yayın başka kaynaklardan çeşitli menzillerde balistik füzeler geliştiren ve üreten, Rus katı yakıtlı balistik füzelerinin geliştirilmesinde lider kurum olan Moskova Isı Mühendisliği Enstitüsü’nün (Moscow Institute of Thermal Engineering) 2024 duyurularında “Fanuc, Siemens, Heidenhain sistemlerini kullanıyoruz” demesine de dikkat çekiyor. (Fanuc bir Japon şirketiyken, diğer ikisi Alman şirketleridir ve hepsi yüksek hassasiyetli CNC makineleri için kontrol sistemleri geliştiren ve üreten firmalardır.)
İletişim ve elektronik sistemleri geliştiren ve üreten bir başka Rus şirketi Sozvezdiya’nın “CNC sistemleri – Fanuc, Siemens, Heidenhain – hakkında bilgi sahibi metal kesme makinesi operatörleri aranıyor” gibi iş ilanları açması da bu duruma başka bir delil niteliğinde. Ek olarak bu yılın başlarında füze sistemleri için fırlatıcılar üreten Titan-Barricades şirketi tarafından yayınlanan bir videoda Fanuc üretimi bir kontrol cihazının önünde duran bir işçinin görülmesi bir diğer delil olarak öne çıkıyor.
Son olarak Rus üreticilerin Çin’de üretilen yüksek hassasiyetli metal işleme makinelerini satın almalarına rağmen Japon ve Alman yapımı ürünlere güvenmeye devam etmesi; benzer şekilde, Rus metal kesme makineleri ve makinelerinin tasarımında Batılı ekipmanların kullanılması ve önde gelen bir Rus takım tezgahı şirketi olan Stan’ın Heidenhain ekipmanlarını kullanması gibi örnekler, ambargoya rağmen Rusya’nın Batılı üretim ekipmanlarını aktif bir şekilde kullanmaya devam ettiği iddiasını somut örneklerle destekliyor.
İlgili Olarak