Fransız Donanması Çarşamba günü yaptığı açıklamaya göre Rafale F3-R savaş uçağının bu standartlara uygun şekilde üretilmiş bir birim olan Flotilla 11F’nin bir parçası olacağını açıkladı. Rafale F3-R savaş uçağı Rafale F3 uçağının bir türevi olarak geliştirilmiş olup daha güçlü ve yenilikçi versiyonu olarak karşımıza çıkıyor. Rafale F3-R savaş uçağının gelişimi operasyonlardan edinilen tecrübeler ve pilotlardan aktarılan tecrübeler doğrultusunda tamamlandı.
Rafale F3-R savaş uçağında kullanılan silah ve ekipmanlar:
- Avrupa merkezli füze sistemi geliştiricisi ve üreticisi olan MBDA şirketi tarafından üretilen gelişmiş ramjet motor teknolojisi kullanılan Meteor havadan havaya uzun menzilli füze Rafale F3-R uçağında kullanılabilmektedir. 2013 yılının ortalarından itibaren entegre edilen Meteor füzesi Rafale F3-R savaş uçağında kullanılan ‘’Aktif Faz Dizinli Radar’’ radar sayesinde maksimum verimlilikle kullanılmaktadır.
- Thales Talios yeni nesil lazer işaretleyici pod, Rafale F3-R savaş uçağına entegrasyonundan sonra bu pod gece ve gündüz olmak üzere yapılan havadan satha atışlarda yüksek hassasiyet derecesini daha arttırmıştır.
- Safran AASM havadan satha mühimmat, lazer güdümlü versiyonu birincil GPS güdüm ve ikincil lazer güdüm (düzeltme ve referans) ile çok kabiliyetli bir çözümdür. Rafale F3-R savaş uçağının metrik hassasiyeti sayesinde onlarca kilometre mesafedeki hedefi etkisiz hale getirebilmektedir. Lazer güdümlü versiyonu özellikle hareketli hedeflere hedefler için tasarlanmıştır.
F3-R modelinde, Rafale savaş uçağının sensörlerinde ve birlikte çalışabilirliği sağlayan sistemlerde birtakım iyileştirilmeler yapılmıştır.
Rafale F3-R savaş uçağının sürekli iyileştirme yaklaşımı, devam etmekte olan fizibilite çalışmalarının tamamlanmasından F4 standardının geliştirilmesine başlandı. Gelecekteki bu standart, Rafale F3-R savaş uçağının bağlantısı olacak ve bir ağın parçası olarak çalışma kabiliyetini özellikle geliştirecektir.
Rafale savaş uçağı 2004 yılında Fransız Donanması’na ve 2006 yılında ise Fransız Hava Kuvvetleri’nde hizmete girmiş olup kendinden önceki yedi farklı savaş uçağının yerini almıştır. Rafale savaş uçağı çeşitli dış operasyonlarla kendini kanıtlamıştır: Afganistan, Libya, Mali, Irak ve Suriye
Fransız Hükümeti bugüne kadar sipariş ettiği 180 savaş uçağının 151’ini teslim almıştır. Rafale 40.000 operasyon gerçekleştirmiş olup bu operasyonlar süresince 260.000 uçuş saati kullanılmıştır.
Defence Turk; güvenlik güçleri personeline, savunma sanayii kurum ve kuruluşları ile araştırmacılara savunma ve güvenlik alanında bilgi ve haber takibi hizmeti sağlamaya adanmış bir platformdur.