Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Fatih sondaj gemisinin Karadeniz’e geçiş için son hazırlıklarını tamamladığını bildirdi.
Fatih Dönmez, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, geminin, İstanbul Boğazı geçişi için hazır olduğunu aktardı. Paylaşımında geminin Karadeniz seferi için hareket edeceğini ifade eden Bakan Dönmez, şunları kaydetti: “Fatih Sondaj Gemimiz Karadeniz’e geçiş için son hazırlıklarını tamamladı. Gemimiz, İstanbul Boğaz geçişi için hazır. Fatih, 29 Mayıs’ta, kutlu fethin yıl dönümünde, Karadeniz seferi için hareket edecek.”
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının 229 metre uzunluğunda, 36 metre genişliğinde ve 51 bin 283 groston ağırlığındaki sondaj gemisi “Fatih”, Doğu Akdeniz’deki sondaj çalışmalarının ardından 10 Nisan’da İstanbul’a gelerek Haydarpaşa Limanı’na yanaştı. Geminin Karadeniz’de gerçekleştireceği sondaj faaliyetleri öncesinde, İstanbul Boğazı’ndan geçişini sağlamak üzere gerekli teknik hazırlıklar yapıldı.
Fatih Sondaj Gemimiz Karadeniz’e geçiş için son hazırlıklarını tamamladı. Gemimiz, İstanbul Boğaz geçişi için hazır.
Fatih, 29 Mayıs’ta, kutlu fethin yıl dönümünde, Karadeniz seferi için hareket edecek. 🇹🇷🌊#FatihKaradenizde pic.twitter.com/9b15BgEY0g
— Fatih Dönmez (@fatih_donmez) May 26, 2020
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’nın hesabından yaptığı paylaşım sonrası Türkiye’nin gündemine oturan herkesin konuştuğu Fatih Sondaj Gemisi’nin özellikleri nedir? kabiliyeti hünerleri nedir yazının ilerleyen kısımlarında bu sorulara cevap bulmaya çalışacaz.
Fatih, önceki adıyla Deepsea Metro II, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın sahibi ve işletmecisi olduğu ultra derinsu sondaj gemisidir. 2011’de Güney Kore’de inşa edilen gemi, 229 m uzunluğundadır.Denizlerde 12.120 m (40.000 ft) derinlikte sondaj yapabilmektedir. Dünyanın en derin çukuru olan Mariana Çukuru’ndan daha derinde, çok yüksek basınç altında dahi deniz sondajı yapabilme kabiliyeti bulunan Fatih’in uzunluğu neredeyse bir Eyfel Kulesi kadar. Fatih’in, 64 metre yüksekliğindeki sondaj kulesinin uzunluğu, 67 metre yüksekliğindeki Galata Kulesi’ne yakın. Fatih’in iki kulesi, toplam 1750 ton yük kaldırma kapasitesine sahip. 6. nesil sondaj gemisidir. modernizasyon edilme sürecinde, sondaj ekipmanları, kuyu kontrol sistemleri, dinamik pozisyonlama sistemleri, gemi iticileri ve gemi jeneratörlerine varıncaya kadar gerekli tüm teknik aksamı yenilenen Fatih, kendi sınıfındaki 16 gemi arasından sıyrılarak böylesine yüksek teknolojiye sahip dünyanın ilk 5 gemisi arasına girdi.
Eş zamanlı sondaj yapmasının yanında diğer sondaj gemilerine göre daha hızlı sondaj yapabilmektedir. Bu dev gemide 210 personel rahatlıkla çalışabilmektedir .Mart 2016’da $210 milyon bedelle Chalfont Shipping’e satıldı. Bermuda bayrağı taşıyan ve 2017’de Norveç merkezli Odfjell Drilling’den satın alınan gemi, Türkiye’nin ilk sondaj gemisi oldu. Aktif konumlandırma sistemi sayesinde 6 metre yükseklikteki dalga boyunda bile sabit kalarak operasyonlarını sürdürebilme özelliği bulunan Fatih, bu üst düzey teknolojik özellikleriyle en zor operasyon koşullarında çalışarak kendini ispatlamış bir gemi. Mayıs 2018’de adı Fatih olarak değiştirilen gemi Akdeniz’de göreve başladı.Haziran 2020’den itibaren geminin Karadeniz’de sondaj çalışmaları gerçekleştireceği açıklandı. Fatih gemisine herhangi bir taciz ve saldırı olma ihtimaline karşı Türk Deniz Kuvvetlerinden Fırkateynler gemimizin güvenliği için eşlik ediyor.
Fatih Sondaj Gemisinin Karadeniz görevi 2-3 yıl sürebilir. Trabzon Liman İşletmeciliği A.Ş. Genel Müdürü Muzaffer Ermiş: “Sondaj gemimiz limanımızda 2-3 yıl kalabilir; Karadeniz’deki petrolün bulunmasına bağlı olarak bu süre daha da uzayabilir.”
Çukurova Üniversitesi Gazetecilik Öğrencisi, savunma sanayii ve global askeri teknolojilerle ilgileniyor.