FNSS insansız M113 Zırhlı Personel Taşıyıcı (ZPT) platformunda orta sınıf İKA ve İHA entegre etti
İTÜ Savunma Teknolojileri Kulübü (SAVTEK) tarafından gerçekleştirilen “SAVUNMA TEKNOLOJİLERİ GÜNLERİ 2021” etkinliğinde konuşan FNSS İnsansız Kara Araçları Teknik Lideri Cankat Aykurt, Gölge Süvari Projesindeki son gelişmeleri aktardı. Teknik Lider Akyurt sunumuna dünyadaki insansız kara araçları (İKA) projelerini anlatarak başladı. Sunumun devamında ülkemizdeki İKA projelerine ve İKA’ların sınıflarına değindi.
Gölge Süvari Projesi kapsamında insansızlaştırılan M113 Zırhlı Personel Taşıyıcı (ZPT) platformuna, orta sınıf İKA ve İHA entegre edildiği belirtildi. Teorik çalışmaların sahada uygulamalı bir şekilde denendiği ifade edildi. Sunumdaki görüntüde insansızlaştırılan M113 ZPT platformunda göreve hazır bir adet İKA ve uçan bir İHA görülmekte. Cankat Akyurt, Ar-Ge çalışmalarında İKA ve İHA’lar ile ilgili farklı konseptler üzerinde çalıştıklarını aktardı. Kamikaze İHA veya görüntüleme yapan İHA konsepti ile ilgili çalışmaların devam ettiğini ve operasyonlarda hangi konseptlerin kullanılacağını değerlendirdiklerini belirtti.

Gölge Süvari Projesi ve M113 Zırhlı Personel Taşıyıcı
FNSS tarafından geliştirilen ve yürütülen Gölge Süvari Projesi ilk defa IDEF’19 fuarında tanıtılmıştı. Fuarda FNSS, herhangi bir zırhlı aracın uzaktan kumanda edilmesi maksadıyla insansızlaştırılmasına imkân tanıyan sistemi, silahlı kuvvetlerimizin envanterinde bulunan M113 zırhlı personel taşıyıcı ile sergilenmişti.
FNSS’nin geliştirdiği Gölge Süvari Projesi ile,
- Sistemin gelişimiyle birlikte entegrasyona hazır modüler birimler ile esnek çözümler
- İnsanlı ve İnsansız kullanım
- İç ve dış gündüz-gece çoklu görüntü aktarımı
- Keşif-gözetleme, lojistik ve mayın arama işlevleri kabiliyet elde edilecek.
Gölge Süvari Projesi ile birlikte uygulanan araçların yukarıdaki diğer sistemlerde olduğu gibi lojistik hizmetler, riskli arazilerde keşif ve ulaştırma hizmetleri, mayın temizleme ve entegre silah sistemleri ile önemli görevler üstlenmesi beklemekte.
FNSS Genel Müdürü ve CEO’su K. Nail Kurt, mevcut insansız sistemlere yönelik projeler hakkında “Orta vadede insansız kara araçları alanında çok farklı araçları geliştirmeye ve tanıtmaya hazırlandıklarını, bu konuda önemli çalışmalarının olduğunu.” vurgulamıştı.

İlgili Olarak
SSB Öncülüğünde Asimetrik Muharebe Alanına Getirilen İnsansız Kara Aracı Çözümleri

Uzay ve Uydu Mühendisliği öğrencisi, Havacılık ve uzay sistemleri meraklısı, teknoloji sever