FNSS, Türk savunma sanayisinin ilk özgün tasarım ve geliştirme projesi olan Samur Seyyar Yüzücü Hücum Köprüsü’yle ihracat başarılarına bir yenisini eklemeyi hedefliyor.
FNSS Genel Müdürü ve Üst Yöneticisi Nail Kurt, teknoloji transferi projesini de hayata geçirmeyi amaçladıklarını, bu kapsamda Güney Kore’den Hyundai Rotem firmasıyla iş birliğine gittiklerini söyledi.
Projeye talip olan Alman firmasının da çok güçlü bir Güney Kore firmasıyla ortaklık yaptığına işaret eden Kurt, Altay ana muharebe tankı sürecinde Türkiye’ye teknoloji desteği veren Hyundai Rotem’e SYHK konusunda FNSS’ni teknoloji transferi vermesinin gündemde olduğunu açıkladı. Kore Cumhuriyeti ile hâlihazırda devam eden bir süreç olduğunun altını çizen Kurt, buradaki iş birliğinin ciddi düzeyde olduğunu vurguladı. Firmaya teknoloji satacak düzeyde iş birliği söz konusu. Kurt, SYHK’nın Kore Cumhuriyeti sürecinin 2021 başında tamamlanması beklentisini de sözlerine ekledi.
Projenin ihale ilanının geçen yıl yayımlanmasının planlandığını ancak gecikmeli şekilde geçen ay yayımlanabildiğini anlatan Kurt, “Şu anda şirketimizden bir ekip Hyundai Rotem firmasıyla ortak teklif hazırlığında. 2 hafta sonra muhtemelen ben de katılıyor olacağım, son şeklini vereceğiz. Mart ayı içinde teklifler sunulacak, yıl ortasında ilk veriler gelecektir diye düşünüyorum. Projenin kazananı bu yıl içinde açıklanır diye bekliyoruz. Muhtemelen 2020 sonu, 2021 başını bulacaktır. Teknoloji transferiyle seri üretim Güney Kore’de yapılacak. Buradan ciddi anlamda mühendislik gücü gidip Güney Korelilere yön gösterecek.” değerlendirmesinde bulundu.
Altay tankının Türkiye’de prototiplenmesi sürecinde, Güney Kore Şirketi Hyundai Rotem tarafından geliştirilen K2 Black Panther Ana Muharebe Tankının (AMT) üzerinden Türkiye’ye teknoloji transferi sağlandı. K2 ve Altay tankı birçok yönden birbirinden ayrılsa da Altay’ın tasarım sürecinde K2’nin geliştiricisi ve üreticisi Hyundai Rotem firmasından destek alındığı için alt sistem tasarımı bazında bazı ortaklıklar mevcut.
Türk tankı Altay, kuzeniyle aynı ihalede:
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.