Fransa Hava ve Uzay Kuvvetleri, ek olarak 42 adet Rafale F4 savaş uçağı tedarik edecek.
Fransız medya kuruluşu La Tribune’ye göre Fransa, daha önceki siparişlere ek olarak 42 adet Rafale F4 savaş uçağı tedarik etmeyi planlıyor. Fransa Hava ve Uzay Kuvvetleri’nin hedefi ise 2030 yılına kadar 225 adet Rafale savaş uçağından oluşan bir filoya sahip olmak. Şu ana kadar Fransa, 185 adede kadar Rafale savaş uçağı siparişi vermişti.
Fransa’nın 2023-2026 yılları arasında Rafale savaş uçağına toplamda 11 milyar euro, Almanya-Fransa-İspanya ortaklığında geliştirilen Geleceğin Hava Muharebe Sistemi (SCAF) programına ise 1.6 milyar euro tutarında destek sağlaması bekleniyor. Şu anda Fransa Hava ve Uzay Kuvvetleri envanterinde tüm varyantlarıyla 99 adet Mirage 2000 ve 96 adet Rafale olmak üzere yaklaşık 195 savaş uçağı bulunmakta.

Buna ek olarak 21 Eylül tarihinde Fransa Silahlanma Genel Müdürlüğü, Dassault Aviation şirketinden 150 numaralı tek koltuklu Rafale’yi teslim almıştı. Uçak, 2025 yılına kadar teslim edilmesi planlanan 40 adetlik partiye tekabül etmekle birlikte bu partinin 5. savaş uçağıydı. Toplam teslim edilmesi planlanan uçaklardan 13 tanesinin ise sipariş veren ülkelere gönderilmesi planlanıyor.
En son teslim edilen Rafale, F4.1 standardına yükseltilmek üzere 28 Eylül’de Mont-de Marsan Hava Üssü’nde bulunan Askeri Hava Deneyim Merkezi’ne nakledilmişti. Buradaki modernize çalışmalarından sonra uçağın Fransa Silahlanma Genel Müdürlüğü’nün deneysel testlerine katılması hedefleniyor.

Envanterde eskiyen uçakların bir kısmı ise 2. el olarak Endonezya, Mısır, Yunanistan ve Hırvatistan gibi ülkelere satılmakta. Geçtiğimiz haftalarda ise Hırvatistan ilk 2. el Rafale savaş uçağını teslim almıştı. Hırvatistan’a tüm uçakların tedariki 2025’e kadar sürmesi bekleniyor.
Rafale F4.1 modernizasyon projesi
Modernizasyon programı, 2019 yılında Fransa Silahlı Kuvvetler Bakanı Florence Parly ile üretici Dassault’un 2 milyar euroluk bir sözleşme imzalamasıyla başladı. Modernizasyonda, Thales AESA radarı ve Talios hedefleme podu gibi mevcut yeteneklerde yükseltmelerin yanı sıra Rafale’nin elektronik harp sistemi ve iletişim paketini içeriyor.
F4.1’ün yeni eklemeleri arasında Thales Scorpion Kaska Takılan Ekran, MBDA’nın MICA NG (Yeni Nesil) havadan havaya füzesi ve Safran’ın AASM Hammer hassas güdümlü mühimmatının 1.000 kilogramlık çeşidi de yer alıyor. Hizmetteki tüm Fransız Rafales’in 2030 yılına kadar Rafale F4.1 standardına yükseltilmesi planlanıyor.
2035-2038 döneminden itibaren ise Rafale F5 modernizasyonun yapılması planlanmaktadır. F5’in iletişim yeteneklerinin daha da geliştirmesi ve gelişmiş insanlı/insansız takım oluşturma yeteneklerine sahip olması bekleniyor. Bu yükseltmede, ASMP-A füzesinin yerini alan Fransız nükleer caydırıcılığının havadaki bileşeninin sürekliliğini sağlayacak olan yeni ASN4G hipersonik ramjet füzesi taşıması bekleniyor.

İlgili Olarak
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Tarih Bölümü öğrencisi. Tarih, uluslararası ilişkiler ve savunma sanayii araştırmacısı