Fransız Donanması Dassault Aviation firması tarafından modernize edilen ilk iki ATL2 deniz devriye uçağını teslim aldı. Geçen hafta, Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, ATL2’lerden biriyle uçuş yaptı.
Bu iki gelişme, ATL2’yi modernize etmek için tasarlanmış modernizasyon programında kaydedilen ilerlemeyi göstermektedir. Fransız Donanması 22 adet ATL2 deniz devriye uçağını işletiyor. Standart 6 adı verilen modernizasyon çalışması sonucunda 18 adet deniz devriye uçağının 2030 yılına kadar çalışması sağlanmak isteniyor.
İyileştirilmiş ATL2 savaş sistemi sözleşmesi 4 Ekim 2013 tarihinde savunma alım ajansı DGA tarafından imzalandı. Modernizasyon programı, 18 uçaktan oluşan bir filoyu kapsıyor. Dassault Aviation, 2020-2023 döneminde beş tane daha modernize edilmiş ATL2’yi teslim edecek. Bu programla paralel olarak, SIAé havacılık bakım merkezi 11 uçağı geliştirecek.
ATL2’lerin Standart 6 seviyesi modernizasyon paketi şunları içeriyor:
- Yeni Radar: Thales Firmasının, Aktif Elektronik Dizi- AESA çok amaçlı izleme radarı uçakta olacak.
- Denizaltı tespiti için en son nesil sonobuoys sinyallerini toplamak ve işlemek için yeni Thales akustik alt sistemi.
- Dassault Aviation tarafından tasarlanan navigasyon konsolu.
- SIAé tarafından geliştirilen taktik ekran alt sistemi için yeni konsollar.
Çalışmalar Naval Group ile birlikte ve SIAé ile işbirliği içinde Dassault Aviation ve Thales (ortak yükleniciler) tarafından gerçekleştirilmekte. Dassault Aviation, Naval Group tarafından tasarlanan LOTI yazılımı da dahil olmak üzere çekirdek sistemin geliştirilmesinden sorumlu. Dassault Aviation, tüm alt sistemlerin genel entegrasyonundan da sorumlu.
Bu programın tüm özellikleri, Dassault Aviation tasarım ofisinde St-Cloud’da kurulu olan bir Dassault Aviation-Thales-Naval Group-SIAé ortak çalışma platformunun bir parçası olarak PLM Systèmes aracı firması kullanılarak oluşturuldu.
Standart 6 modernizasyon paketi, ATL2’lerin Stratejik Okyanus Gücünü destekleme, modern tehditlerle başa çıkma ve 2030 yılına kadar hava sahası koruma görevlerini destekleme yeteneğini geliştirecek. Fransa, algılamayı birleştiren yüksek teknolojili deniz devriye uçağı üreten az sayıdaki ülkelerden birisidir.
Dassault Aviation Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Eric Trappier, “Hem platform hem de sistem entegrasyonu için deniz devriyesi çözümlerinin mimarı olarak bu uzmanlık, 1950’lerin sonlarına dayanan deneyimin ve ATL2’nin öncüsü olan ATL1 programının başlatılmasının sonucu gelişmiştir. Dassault Aviation, bu deneyimi 1970’lerden itibaren, en son sürümü Falcon 2000 MRA tabanlı Albatros programı olan deniz gözetimi Falcons ile genişletti. Standart 6’da bir kez daha göstermiş olduğumuz gibi, bu deniz devriyesi / deniz gözetimi uzmanlığı büyük ölçüde şirketimize, DGA’ya ve Fransız Donanması arasındaki güvene ve samimi şükranlarımı ifade eden çalışma ilişkilerine dayanmaktadır. 2030 ötesindeki deniz devriyesi çözümlerini birlikte hazırlamak için bu bilgi birikiminden yararlanacağız. ” dedi.
Çukurova Üniversitesi Gazetecilik Öğrencisi, savunma sanayii ve global askeri teknolojilerle ilgileniyor.