Güney Kore’nin orta menzilli satıhtan havaya füze savunma sistemi KM-SAM Cheongung, Hava Kuvvetleri’ne teslim edildi.
Güney Kore’nin ulusal haber ajansı YONHAP, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yapımı Patriot sisteminin Kore eşdeğeri olarak görülen, yükseltilmiş hava savunma füze sisteminin Güney Kore Hava Kuvvetleri’ne teslim edildiğini açıkladı.
Cheongung II, ülkenin yerli olarak geliştirilen ilk orta menzilli satıhtan havaya füze savunma sistemi Gheongung I’in yükseltilmiş sürümüdür. Güney Kore Savunma Geliştirme Ajansı (ADD), yükseltme projesine 2012 yılında başladı ve sistem, birden fazla noktada yapılan atış testinde yüzde yüz doğrulukta isabet kaydetti.
Cheolmae-2, Cheongung II veya M-SAM olarak da bilinen KM-SAM, orta menzilli satıhtan havaya füze savunma sistemidir. S-350E ve S-400 sistemlerinde kullanılan 9M96 füzesinin teknolojisine dayalı olarak, Rusya merkezli Almaz-Antey ve Fakel şirketlerinin teknik desteğiyle ADD tarafından geliştirildi.
Sistemin bataryası; 6 adet 8 hücreli fırlatıcı, pasif faz dizinli (PESA) X-band çok fonksiyonlu 3D-aşamalı radar ve atış kontrol sistemi bileşenlerinden oluşur. Radar, 80 derece redüktörlü 40 rpm hızında ve X-bandında çalışır. 100 km içindeki hedefleri tespit edebilir ve 40 km’lik yarıçapı koruyarak takip edebilir. Sistem, 40 km menzilde 15 km irtifaya kadar hedefleri imha edebilir.
KM-SAM Yerelleştirme İşlemi Gördü
KM-SAM, Güney Kore’nin üç aşamalı hava ve füze savunma sisteminin orta kademesidir. Rusya’da Almaz Dizayn Bürosu tarafından Samsung Thales, LIG Nex1 ve Doosan DST şirketlerinin yardımıyla geliştirilmiş olsa da Güney Kore’de yerli bir sistem olarak değerlendirilecek kadar yerelleştirme işlemi gördü. Sistem, yükseltilmiş MIM-23 Hawk orta menzil hava savunma sisteminin yerini alacak ve ihracata sunulacak. Almaz-Antey, prototipler transfer edildikten sonra programa devam ederek, Rusya’ya S-350 Vityaz füze savunma sistemini geliştirdi.
Kore Cumhuriyeti Hava Kuvvetleri, 2015 yılının ortalarında bahse konu sistemin seri üretime gireceğini ve 2020 Eylül ayında Hava Kuvvetleri’ne teslim edileceğini açıklamıştı. Aynı tarihlerde KM-SAM’ın, Kore’de 1964’ten beri kullanılan ve ABD Ordusunun 2002’de hizmet dışı bıraktığı MIM-23 Hawk bataryalarının yerini alacağı belirtildi. KM-SAM sistemi aynı anda altı hedefi imha edebilmektedir. Füzeler, karıştırmaya rağmen işlevlerini sürdürmek için elektronik harp kabiliyetine sahiptir. KM-SAM, operasyonel uygunluk testini Temmuz 2015’te geçti ve 2016’nın başlarında Sarı Deniz’de konuşlandırılmaya başladı. Sistem, Kore Dikey Fırlatma Sistemi sayesinde (K-VLS) Daegu sınıfı fırkateynlerden de ateşlenebilecek.
Nisan 2017’de Koreli askeri yetkililer, KM-SAM’a dayalı alçak irtifa füze savunma sistemi geliştirmenin son aşamasında olunduğunu açıklamıştı. Standart SAM sistemini çarpışarak imha (hit-to-kill) teknolojisiyle değiştirmenin balistik füzelerin yaklaşık 20 km irtifada engellenmesini sağlayacağı bildirilmişti.
İlgili Olarak:
Güney Kore, KM-SAM hava savunma füze sistemlerinin tümünü teslim aldı
Makine Mühendisi. Savunma sanayii teknolojileri takipçisi, araştırmacısı.