Güney Kore’nin orta menzilli karadan havaya füze sistemi: KM-SAM Cheongung
KM-SAM, Güney Kore’nin Rusya’dan ilk radar teknolojisini aldığı 1992’ye dayanan ve Rusya’nın teknolojisinden faydalanılarak geliştirilen bir sistemdir.
Güney Kore’nin hava savunma sistemlerine yapılan son ekleme KM-SAM orta menzilli karadan havaya füze sistemidir. Sistemden atılan füze hedef çevresinde bir savaş başlığı patlatmak yerine hit to kill (harp başlığı bulunmayan kafa kafaya çarpışarak yok etme yöntemi) ile tehdidi imha etmekte.
Genel Özellikler
Tip: Güdümlü Füze |
Ağırlığı: 400 kg |
Uzunluk: 4.61 m |
Açıklık: 0.5 m |
Çap: 0.275 |
- Özellikler: Anti-Hava Bütün Hedeflere Angaje Olabilme ve SeaSkimmer Kabiliyetine Sahip
- Hedefler: Uçak, Helikopter, Füzeler
SENSÖRLER / EW
Aktif Arayıcı Başlık – (SAM MR, KM-SAM) Radar |
Silah Arayıcı, Aktif Radar |
Maksimum Menzil: 9,3 km |
KM-SAM, Güney Kore’nin üç aşamalı hava ve füze savunma sisteminin orta kademesidir. ‘Samsung Thales, LIG Nex1 ve Doosan DST’nin’ desteğiyle Rusya’da ”Almaz Design” Bürosu tarafından geliştirilmesine rağmen, yerli bir sistem olarak kabul edebilmek için Güney Kore’de yerlileştirme faaliyeti gördü.
Bir KM-SAM bataryası 50.000 ila 60.000 feet yüksekliğe kadar hedefleri vurabilir ve 40 km yarıçapı koruyabilir. Her ünite, 96 km içindeki hedefler için hedefleme verilerini izleyebilen ve tanımlayabilen kamyona monte çok fonksiyonlu Pasif Elektronik Taranan Dizi radarı içerir.
Ateşleme çözümleri komuta kontrol aracından, her biri sekiz füze hücresine sahip altı adet TEL (Transporter Erector Launcher) aracına aktarılıyor. 275 milimetre çapında olan KM-SAM füzeleri, S-400 SAM sisteminde, özellikle de dikey soğuk fırlatma teknolojisinde kullanılan kısa menzilli 9M96 füzelerine çok şey borçlu.
Bu füzelerin roket motorlarını ateşlemeden önce sıkıştırılmış gaz kullanarak fırlatma tüplerinden atılması, onlara daha iyi çevresel tolerans sınırları sağlaması ve fırlatma sırasında yakındaki personel ve araziye daha az tehlike yaratması anlamına geliyor. KM-SAM, kalkış sırasında kendisini bir hedefe yönlendirmek için küçük yanal sıkıştırılmış gaz iticileri kullanır. Bu, fırlatıcı etrafında dönmesi gerekmediğinden ve füzenin fırlatma aşamasında hemen hedefine doğru hızlanmaya başlaması nedeniyle zaman ve kinetik enerji tasarrufu sağlar. 4 ile 5 mach arasındaki hızlarda yükselen füzeler, batarya radarından orta dereceli ayarlamalar alır ve hedefe kısa menzili içinde kapandıktan sonra, imha için ısı arayan aktif güdüm (homing) moduna geçer.
Kalkış iticileri, bu terminal aşamada manevra yapma konusunda da yardımcı olabilirler. 50 G’ye kadar çekebilirler, radar sıkışmasına karşı dirençli ve düşük bir ısı imzasına sahipler; bu da, tespit edilmelerini zorlaştırıyor. Ayrıca Güney Kore’ye yeni gelen Amerikan yapımı Patriot PAC-3 MSE füzeleri Patriot’ların daha önceki varyantları; bunlar, 1991 Körfez Savaşı sırasında Irak Scud’larına karşı füze savunması rolünde performans göstermişti.
Füze bataryaları, 2009 yılında İsrail’den satın alınan iki ELM-2080 Green Pine uzun menzilli aşamalı dizi radarlarıyla hizmet ediyor. Güney Kore, Nisan 2017’de iki tane daha satın aldığını açıkladı. Bunlar, füzelerin kalkış yaptıkları andan itibaren 500 mil içerisinde fırlatıldığını tespit edebilir. Ayrıca, karadaki radarlar, Güney Kore Sejong’daki Birinci Sınıf Aegis Muhripleri üzerindeki güçlü SPY-1D radarlarıyla ağa bağlandı. Bu sistemler ayrıca gelecekte SM-2 füzelerinin yanı sıra daha yetenekli SM-3 veya SM-6 füzelerinin kullanıldığı hava savunma ateş gücüne de, KAMD’ye, katkıda bulunabilir. Ayrıca KAMD’ye ABD uydularına ve radar ağlarına erişim izni verildiğine dair haberler de var. Birleştirildiğinde, bu uzun menzilli radarların sağladığı erken uyarı, KAMD füze sistemlerinin radarlarının, gelen füzeler menzile girer girmez ateşleme çözümleri elde etmek üzere konumlandırılmasına olanak sağlayacaktır.
Genel Özellikler
Tip: Radar |
Yükseklik Maks: 30480 m |
Menzil Maks: 83,3 km |
Menzil Min: 0,2 km |
Üretim: 2010 |
Özellikler: Darbe Doppler Radarı (Tam LDSD Özelliği) |
SENSÖRLER / EW
KM-SAM MFR: Radar |
Görev: Radar, FCR, Havadan Havaya, Kısa Menzilli Radar |
Maksimum Menzil: 83,3 km |
Atış Kontrol Aracı
EL / M-2080 “Süper Yeşil Çam” Radarı
Mobilite: Yer tabanlı / Taşınabilir |
Rolü: İsrail, Arrow füzesi savunma sistemi için birincil radar sistemi; dağınıklık ve füze tehditleri arasında ayrım yapabilir |
Menşei Ülke: İsrail |
Yerleştirilen Bölgeler: İsrail’de en az iki, Hindistan’da iki ve Güney Kore’de iki sistem |
Frekans: L-Band |
Menzil: 500 km (EL / M 2080); 900 km (EL / M 2080S) |
Üretici: Elta / İsrail Havacılık ve Uzay Sanayii |
Güney Kore’nin geleceği için temel füze savunma kabiliyeti, 2009 yılında İsrail’in IAI Elta’dan sipariş edilen iki EL / M-2080 “Süper Yeşil Çam” radarı. Radarlar, 800 km uzaklıktaki düşman füzelerini tespit edebilecek ve füze savunma varlıkları için yeterli miktarda erken bir zaman sağlayabilecek. Bu radarlar ayrıca, AEGIS KDX avcılarının SPY-1 radarları ile bütünleşecek ve önümüzdeki yıl Kore Hava ve Füze Savunma Merkezi (KAMD) için durumsal bir tablo oluşturacak.
Güney Kore’nin yüksek irtifa çözümü: L-SAM
KAMD’nin hâlâ, çok yüksek irtifadaki tehditlere karşı savunma yapmak için üst katman savunma sistemi ihtiyacı var. 2022 yılında tamamlanması planlanan L-SAM veya Cheolmae-4 projelerine yaklaşık 1 milyar dolar tahsis edildi ve bir ya da iki yıl sonra dört sistemin kullanılması bekleniyor.
Yeni proje, planlanan 25 ila 93 mil uzaklığında ve 200.000 feet yüksekliğindeki hedefleri vurabilecek olması nedeniyle K-THAAD olarak adlandırıldı. Yine de bu, THAAD’ın maksimum menzil irtifasının yarısından daha az olacaktır ve L-SAM’ın terminal inişine başlamadan önce seyir aşamasındaki balistik füzeleri imha etmek için tasarlandı. Bu, L-SAM ve THAAD’ın bir birini tamamlayıcı olacağı anlamına gelir. Raporlarda, sistemin tekrar S-400 teknolojisine dayanacağını ve bazı analistlerin düşüncelerine göre, uzun menzilli 48N6 füzesinin geliştirmede kullanılacağı öne sürülüyor. Rus füzesinin, orta menzilli balistik füzeleri engellemeye yetecek kadar hıza ulaşabileceği iddia ediliyor. Ayrıca, L-SAM, S-400’deki 91N6E Big Bird’in yaptığı gibi bir S-band Faz Dizili Radar kullanacaktır. Bununla birlikte, 48N6 füzesi, hızlı hareket eden füzeleri kinetik etki yoluyla parçalamak yerine kısa yakınlıktan bir savaş başlığı kullanarak uzun mesafeden parçalamak için tasarlanmıştır; bu nedenle füzenin tasarımını optimize etmek için kendinde önemli değişiklikler yapılması gerekecektir.
Savunma Projeleri Komitesi’nin toplantısı sırasında, 11 Haziran 2014’te Güney Kore hükümeti kendi teknolojisi ile uzun menzilli bir karadan havaya füze (L-SAM) geliştirme planını onayladı. Füzeleri 40 kilometre veya daha yükseğe ateşleyebilen L-SAM sisteminin geliştirilmesi, Kuzey Kore’den balistik füzeleri terminal aşamalarında imha etmeyi amaçlıyor.
L-SAM sisteminin üretiminin 2023’te başlayacağını umduğunu belirten Savunma Edinme Programı İdaresi Başkanlığı (DAPA), bu sayede yeni önleyici sistemin araştırılması ve geliştirilmesinin de önünün açılacağı kanaatinde. L-SAM gelişiminin, çok katmanlı bir sisteme izin vererek Kore Hava ve Füze Savunması (KAMD) kapasitesini büyük ölçüde artırması bekleniyor.
Güney Kore, Terminal Yüksek İrtifa Alan Savunmasını (THAAD) benimsemek yerine, füzeleri daha yüksek bir rakımda imha etmek için kendi füze savunma sistemini geliştireceğini söyledi. Ordu, Savunma Edinme Programı İdaresi (DAPA) tarafından yapılan prototip bir çalışmaya dayanarak, ABD merkezli Lockheed Martin’in THAAD sistemi ile uyumlu yerli Uzun Menzilli Karadan Havaya Füzesini (L-SAM) geliştirmeye karar verdi. Güney Kore’nin Silah Alım Ajansı, ordunun 2022’ye kadar yerli füzesini geliştirmesini planladı. L-SAM sisteminin tamamıyla geliştirilmesinin yedi yıl alması ve 2023 ile 2024 arasında etkin olup Güney Kore’de konuşlandırılması bekleniyor.
Kore Hava ve Füze Savunması (KAMD) ABD’nin THAAD sisteminden ayrı bir sistem. İki sistem coğrafi ve yapısal olarak farklı. Başlangıçta Güney Kore, balistik füzeleri engellemek için tasarlanan Lockheed Martin’in Terminal Yüksek İrtifa Alan Savunması (THAAD)’nı kabul etmeyi düşünmüyordu. Güney Kore’nin çok katmanlı füze savunması için adaylardan biri SM-3 füzesi.
Güney Kore, gemiye dayalı füze savunmasının kabul edilmediğini, asla gözden geçirmediğini, SM-3’ün düşük irtifadaki füzelerin yakalanma hedefinin ötesine geçtiğini söyledi. Güney Kore Savunma Bakanlığı 26 Mayıs 2014 tarihinde, Kuzey Kore (DPRK)’den fırlatılabilecek olan füzelerin önünü kesmek için deniz tabanlı füze savunma sisteminin benimsemesini düşünmediğini söyledi. Savunma Bakanlığı Sözcüsü ‘Kim Min-Seok’, rutin bir basın brifingine verdiği demeçte, ordunun hiç bir zaman gemi temelli füze savunması için somut silah sistemi incelemediğini, gemi tabanlı müdahale kabiliyetlerinin geliştirilmesinde de sıkıntı çekildiğini söyledi.
Güney Kore, ABD menşeli THAAD ile yerli, uzun menzilli bir karadan havaya füzenin üst üste binmesini, ulusal güvenliği artıracak çok katmanlı bir savunma yaratabileceğini ifade ediyor. L-SAM ve THAAD’ın sahip oldukları yapı ve menzil farklı olduğu için neredeyse ayrı sistemlerdir. Lockheed Martin THAAD ile karşılaştırılabilecek olan bu Güney Koreli hava ve füze savunma sistemi, aktif ve elektronik olarak taranan bir diziye sahip geniş bir çekili radarı kullanacak. L-SAM Çok Fonksiyonlu Radar, tek bir radarda uçakları, füzeleri ve kilitleyicileri tespit edebilir, tanımlayabilir ve izleyebilir ve bu verileri entegre füze fırlatıcıya aktarabilir.
L-SAM İçin Geliştirilen Radar Hakkında
L-SAM için geliştirilen radar 300km’den fazla algılama /takip mesafesine sahip. Çok işlevli bir S-band AESA radardır. Uzun menzilli, uçak ve balistik füze gibi hedefleri için algılama, izleme ve uçak tanımlaması, jammer tepkisi ve füze ile mücadele (yakalama / takip / iletişim) gibi birçok görevi gerçekleştirebilen tek bir radar olarak nitelendirilmiştir. İlk çıkış fazında balistik füzeyi tespit etmek için, düşük açılı geniş bir alanı, en yaygın mücadele bölgesi arama modunu arayan engel çıkıntıları arama modundan paylaşılan bilgilere dayanarak beklenen konumu hesaplar. Ayrıca uçak, seyir füzeleri ve benzeri gibi hedeflere uyumlu bir uçak bölgesi arama modu vardır.
Incheon Batch-3 ve KDDX’e kurulacak radar, L-SAM radarının donanımını kullanıyor. FFX-B3 MFR (Çok Fonksiyonlu Radar) olarak tanıtıldı ve alçak irtifa örtülü kilitleme hedefinin tespiti ve izlenmesi, ara sıra karışıklıkların (radar gürültüsü) belirlenmesi ve ortadan kaldırılması gibi özellikler getirildi. Deniz’deki hava araçlarına ve balistik füzelere angaje olmanın mümkün olduğu söyleniyor ve L-SAM anti-balistik önleyici de kurulacak.
L-SAM’ın, 2020’lerin başında hazır olması planlanan Kore Hava ve Füze Savunma Projesi’nin bir parçası olarak geliştiriliyor. Kuzey Kore’nin balistik füzelerini terminal aşamalarında vurma kabiliyeti ile 50 ila 60 kilometre yükseklikteki füzeleri imha edebilme kabiliyeti hedeflenmiş durumda. Şu anda ABD yapımı THAAD sistemi, gelen balistik füzeleri 40 ila 150 kilometrede yakalayabiliyor.
Güney Kore’nin son yorumları, L-SAM sistemi geliştirildikten sonra Kore Yarımadası’nda bir THAAD ünitesine ihtiyaç duyulmayacağı yönünde idi. Ancak Kuzey Kore’nin 2016’nın başındaki dördüncü nükleer testinden sonra THAAD sisteminin Güney Kore’ye konuşlandırılma olasılığı üzerine spekülasyonlar tekrar değişti. Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-Hye, olası bir hareketin ulusal çıkar ve güvenlik göz önünde bulundurularak gözden geçirileceğini ifade etti idi. Ancak Güney Kore, ABD’de THAAD biriminin ABD’ye istişareleri, tartışmaları veya talepleri üzerine yaptığı iddiaları şiddetle reddetmeye devam ediyor. Bu sadece Güney Kore’de değil, aynı zamanda bölgesel olarak da Çin’de de tartışmalara yol açan bir konu olmuştu.
Sonuç olarak günümüze bakacak olursak, yaşanan gelişmeler sonrası Güney Kore’ye ABD yapımı THAAD sistemleri yerleştirilmiş ve ABD-Çin arasındaki gerginlikler giderek artmıştır.
KVLS
Kaynaklar
Ata Kökçü
Defence Turk
Çukurova Üniversitesi Gazetecilik Öğrencisi, savunma sanayii ve global askeri teknolojilerle ilgileniyor.