21 Temmuz 2020 tarihinde Falcon 9, motorlarını Cape Canaveral Üssü’nde Güney Kore için ateşledi.
ANASIS II askeri uydusunun fırlatmasının 14 Temmuz tarihinde gerçekleşmesi bekleniyordu. Fakat Falcon 9 boosterlarından B1058.2’de tespit edilen teknik gereksinimlerden dolayı tarih ertelendi. B1058.2 boosterı, ABD topraklarından yakın zamanda gerçekleşen Crew Dragon Demo-2‘de de kullanıldı. Burada booster, roketin Dünya’ya geri dönen kısmını temsil eder. Falcon 9’un Dünya’ya iniş konusunda rekoru elde tutan boosterı B1056 idi. İki geri iniş arasında 62 gün 14 saat vardı. Fakat ANASIS II ile bu rekor, kullanıldığı son görev ile arasında 51 gün 2 saat bulunan B1058’e geçti.
ANASIS II (Army/Navy/Air Force Satellite Information System 2) olarak adlandırılan sistemin 4-6 ton ağırlığında olduğu biliniyor.
ANASIS II, üreticisi Airbus’un sitesinde yer alan bilgilere göre geniş kapsama alanında güvenli iletişim sağlamak amacıyla tasarlandı. Airbus, uyduyu Eurostar E3000 platformu kapsamında tasarlandı. Bu şekilde gönderildiği yörünge olan jeosenkron transfer yörüngesinden, kullanım için bulunması gereken yörüngeye uydu üzerindeki sistemler (EOR) sayesinde geçecek/yerleşecek. Tıpkı önümüzdeki 2 yıl içerisinde yörüngede yerini alacak Turksat 5A ve Türksat 5B uydularımız gibi. Türksat 5A ve 5B uydularımızın, yörünge yükseltme ve istasyon sabitleme için elektrik itiş gücü kullanan elektrikli yörünge yükseltme (EOR) sistemine sahip olduğu biliniyor.
Güney Kore ANASIS II’yi nasıl temin etti?
Güney Kore ile Lockheed Martin arasında yapılan F-35 sözleşmesi kapsamında bulunan offset anlaşması sonucu, LM, Güney Kore’ye askeri uydu taahhüdü verdi. LM, uydu tedarikini Airbus taşeronluğunda sağladı. Bu alt sözleşmenin 2016 yılında gerçekleştiği biliniyor.
“Projeler kapsamında, yerli sanayi firmalarının imkân ve kabiliyetlerinin kullanılması, ihracat yoluyla uluslararası rekabet güçlerinin artırılması ve teknolojik iş birliği, yatırım ve Ar-Ge imkânları sağlanması amacıyla gerçekleştirilen faaliyetlere Sanayi Katılımı/Offset denir.”