Güney Kore, bu yıl 20 adet KF-21 Boramae savaş uçağı üretecek.
Güney Kore savunma yetkilileri, bu yıl 20 adet KF-21 Boramae savaş uçağının üretimine başlanması önerisini onaylayarak, başlangıçta önerilen üretim hacminden büyük bir sapmaya işaret etti. Gelişmiş bir savaş uçağı olan KF-21’in Güney Kore Hava Kuvvetleri’nin yaşlanan F-4 ve F-5 savaş uçağı filosunun yerini alması planlanıyor. Karar, geçen yıl yerli olarak geliştirilen savaş uçağının ilk üretim hacminin azaltılmasını öneren bir raporun ardından geldi.
Başlangıçta Savunma Tedarik Programı İdaresi (DAPA), KF-21’in üreticisi Korea Aerospace Industries (KAI) ile 2024 yılında bir sözleşme imzalayarak 2015 yılından bu yana geliştirilmekte olan savaş uçağından ilk olarak 40 adet üretmeyi planlıyordu.

Ancak geçen yıl yapılan ve özellikle savaş uçağının hava-hava füzesi ve AESA radar yeteneklerine ilişkin ek testlerin gerekliliğini vurgulayan bir fizibilite çalışmasının tavsiyelerini takiben, üretim hacmi bu yıl yarı yarıya azaltılarak 20 adede indirildi. Planlanan 40 uçağın geri kalanı ise ilave testlerin ardından bir sonraki yıl sözleşmeye bağlanacak.
Eurasian Times tarafından yapılan haberde, adının açıklanmaması kaydıyla konuşan bir DAPA yetkilisi, “Doğrulama testlerini bu yılın Haziran ayına kadar tamamlamayı ve ilgili kurumlarla istişarelerin ardından önümüzdeki Şubat ayına kadar kalan 20 birim için bir sözleşme imzalamayı planlıyoruz.” dedi.

Aşamalı yaklaşıma rağmen Savunma Projeleri Tanıtım Komitesi 2022-2028 yılları arasında tahmini maliyeti 7.92 trilyon won (5.9 milyar dolar) olan 40 adet KF-21 için genel üretim planını onayladı. Zamanında teslimat taahhüdünü vurgulayan DAPA yetkilisi, nihai üretim hacminin değişmediğini açıkladı.
Projenin planlandığı gibi ilerlemesi halinde Güney Kore Hava Kuvvetleri’nin ilk KF-21’i 2026 yılının ikinci yarısında teslim alması öngörülüyor. İleriye dönük olarak Güney Kore, KF-21 filosunu daha da genişletmeyi ve 2032 yılına kadar toplam 120 adet uçak kullanmayı hedefliyor.
DAPA, KF-21’in müşterek operasyonlar için son teknoloji savaşuçaklarıyla uyumluluğunun altını çizerek, projenin Hava Kuvvetleri’nin kabiliyetlerini arttırmaya katkısı konusunda iyimser olduğunu ifade etti.
İlgili Olarak
Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencisi. Uluslararası İlişkiler ve Savunma Sanayii araştırmacısı.