Güney Kore Savunma Bakanlığı, yer altı askeri tesislerini etkisiz hale getirebilecek yerli Kore Taktik kara-kara Füze-I (KTSSM-I) sığınak avcısı füzelerinin konuşlandırıldığını duyurdu. Army Recognition’un aktardığı habere göre bu duyuru, Kuzey Kore’nin gelişmekte olan silahlanma girişimlerine ve bunun bölgesel güvenliğe etkilerine ilişkin endişelerin arttığı bir dönemde yapıldı.
Yeraltı hedeflerini yok etmek için yerin derinliklerine nüfuz etme yeteneğiyle bilinen Kore Taktik Kara-Kara Füze-I (KTSSM-I) silah konuşlandırma girişiminin ön saflarında yer alıyor. İlk kez ADEX 2017 savunma fuarında tanıtılan bu füze sistemi, Kuzey Kore’nin 2010 yılında Yeonpyeong Adası’na düzenlediği ve dört kişinin kaybıyla sonuçlanan bombardımanına doğrudan yanıt olarak, dağlık arazilerde ve mağaralarda saklanan Kuzey Kore topçularına karşı hassas saldırılar gerçekleştirmek üzere tasarlandı. KSSM-I 180 kilometre menzile ve 400 milimetre kalibreye sahip olan sabit kara tanklarında görev yapıyor ve daha ağır savaş başlığıyla tanınıyor. Bu konuşlandırmanın, Güney Kore’nin gelişmiş yetenekler ve genişletilmiş menzil elde etmeyi amaçlayan KTSSM-II ve KTSSM-III varyantlarının geliştirilmesi de dahil olmak üzere füze teknolojisini geliştirmeye yönelik daha geniş stratejisinin bir parçası olduğu öngörülüyor.
2024 Savunma Bakanlığı politika raporu, ülkenin Kuzey’den gelen provokasyonlara karşı savunma duruşunu güçlendirmeye yönelik ek önlemleri vurguluyor. Bunlar arasında, Kuzey’den gelecek füze ve topçu tehditlerine karşı koruma sağlayacak çok katmanlı bir füze savunması oluşturulmasını amaçlayan uzun menzilli kara-hava füze sisteminin yıl içinde tamamlanması da yer alıyor.
Ayrıca Güney Kore ve ABD, Kuzey Kore’nin nükleer kullanımına ilişkin bir senaryoyu simüle eden ortak bir masa üstü tatbikat yapmayı planlıyor. Bu işbirliği, müttefiklerin bölgede barış ve istikrarı korumaya yönelik kararlılığının altını çizerek, Ağustos ayındaki yıllık Ulchi Özgürlük Kalkanı tatbikatı sırasında açık hava canlı tatbikatlarını da kapsayacak.
Kuzey Kore tehditlerini caydırmaya yönelik stratejik bir komuta da kurulacak ve bu, Güney Kore’nin nükleer ve kitle imha silahlarının karmaşıklığıyla mücadele etme kararlılığını ortaya koyacak. Hava Kuvvetlerinden bir tümgeneralin yöneteceği bu yeni komuta, savunma konularında stratejik liderliğin ve koordinasyonun önemini vurguluyor.
Savunma yeteneklerini güçlendirmenin yanı sıra, Güney Kore’nin yükseltilmiş KTSSM-I varyantını başarıyla piyasaya sürmesi, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerin potansiyel satın almaları keşfetmesiyle uluslararası ilgiyi artırdı. Füzenin ihraç versiyonu olan CTM-290, küresel silah pazarında geçerli bir rakip olarak ortaya çıktı ve bu da Güney Kore’nin savunma teknolojisi ihracatçısı olarak artan nüfuzunu yansıtıyor.
İlgili Olarak:
Makine Mühendisi
Teknoloji, Tarih, Dış Politika ve Savunma Sanayi Araştırmacısı.